Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De egnede sygeplejersker

Kun få ledende sygeplejersker vælger at træde ud af den hvide kittel for at kaste sig over nye ledelsesudfordringer i helt andre brancher. Men sygeplejersker kunne i stor stil indtage chefstillinger i erhvervslivet - og tilmed gøre det meget bedre, end dem der sidder på lederstillingerne i dag. Det mener en konsulent, der rekrutterer folk i sundhedssektoren.

Sygeplejersken 2004 nr. 5, s. 10-11

Af:

Morten Henriksen, journalist

”Når det drejer sig om praktisk ledelse, så findes der ikke nogen, der er bedre end sygeplejersker.”

Så kontant beskriver direktør Lars Muusmann fra konsulentfirmaet Muusmann sygeplejerskers lederevner.

Han har i en årrække beskæftiget sig med rekruttering både til og fra sundhedssektoren, og har derfor et indgående kendskab til ledende sygeplejerskers kvalifikationer.

”Sygeplejersker er først og fremmest dygtige til at tilrettelægge arbejdsprocesser. I sygehusvæsenet er de ledende sygeplejersker dem, der har overblikket over ressourcerne. Samtidig sørger de for, at der er den rette bemanding, og at arbejdet bliver varetaget på den mest hensigtsmæssige måde,” siger Lars Muusmann og tilføjer:

”Desuden er sygeplejersker nogle dygtige formidlere og kommunikatorer. Det er noget, de lærer i omgangen med patienter og pårørende. De er også serviceorienteret på et meget højt niveau og forstår, hvordan relationen mellem en bruger og et system skal være. Den viden kan de også bruge i erhvervslivet, hvor der er en lignende relation mellem kunden og virksomheden.”

Ingen berøringsangst

Birgitte Enslev er en af de få, der med en fortid som ledende sygeplejerske i dag er at finde i det private erhvervsliv. Hun er konsulent i Ledernes Hovedorganisation, der er interesseorganisation for danske ledere.

Da Birgitte Enslev for fem år siden sagde

Side 11

farvel til sundhedsvæsenet, kunne hun se tilbage på en karriere, hvor hun bl.a. havde været leder for hjemmeplejen i hhv. Gladsaxe og Glostrup.

”Jeg havde et rigtigt spændende arbejde i Glostrup, men samtidig havde jeg en lyst til at prøve af, om det virkelig var sjovere at være ansat i en privat virksomhed end i det offentlige. Så da chancen bød sig, slog jeg til. Jeg ville ikke sidde på et plejehjem og fortryde, at jeg ikke havde taget springet, når jeg nu havde lyst. Samtidig søgte jeg væk, fordi jeg i højere grad ville arbejde med fokus på personaleudvikling,” fortæller Birgitte Enslev, der i første omgang blev ansat som personalekonsulent i isoleringsfirmaet Rockwool, inden hun kom til Ledernes Hovedorganisation.

”Det, vi bliver uddannet til som sygeplejersker, er bl.a. at være opmærksom på de signaler, som patienterne og de pårørende udsender. Vi har berøring med mennesker både i krisesituationer og lykkelige situationer. Dermed har sygeplejersker ikke berøringsangst i forhold til at tage de mere svære samtaler, og det kan man i høj grad bruge som leder. Jeg synes bestemt, at jeg har lært en masse både som sygeplejerske og senere som leder for andre sygeplejersker, som jeg har kunnet bruge i mine jobs i erhvervslivet,” siger den 45-årige ekssygeplejerske.

God lederuddannelse

Lars Muusmann har selv en fortid som sundhedsdirektør i Vejle Amt. Han hæfter sig ved, at ledende sygeplejersker er dygtige til personalepleje og til at få tingene til at ske uden konflikter.

”De er vant til at gebærde sig i et lægefagligt miljø, som bestemt ikke altid er lige nemt at færdes i. Læger har jo en meget fastlåst opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert, så det kræver virkelig nogle ledelsesmæssige kompetencer at løse op for, og der er især erfarne sygeplejersker vældig gode. Så det at være ledende sygeplejerske er en kanon god lederuddannelse,” konkluderer han.

Kun en håndfuld gange har konsulent Lars Muusmann selv stået for at rekruttere ledende sygeplejersker over i lederjobs i andre brancher. Der findes ingen statistik over, hvor mange ledende sygeplejersker, der har forladt sundhedsvæsenet til fordel for en chefpost i en anden branche. Men flere aktører peger på, at trafikken fra hospitalsgangene til erhvervslivets direktionskontorer er forbløffende lille.

”Det er ikke ret udbredt, og det er en skam, fordi jeg mener, de kunne finde anvendelse i langt større omfang, end det er tilfældet i dag,” siger han.

Fordomme

Da Birgitte Enslev arbejdede i sundhedsvæsenet, var hun overbevist om, at hendes lederevner også var attraktive for private arbejdsgivere.

”Testen kom så, da det handlede om at overbevise andre,” fortæller Birgitte Enslev og beskriver de hurdler, hun mødte på vejen. Det drejede det sig bl.a. om, at mange chefer i det private har en grundlæggende mistillid til, hvordan den offentlige sektor kører.

”De har nogle fordomme om, at offentligt ansatte overhovedet ikke kan finde ud af at tænke forretningsorienteret. Men har man prøvet at være budgetansvarlig i den kommunale hjemmepleje, ved man, at det i høj grad drejer sig om at holde omkostningerne nede, så i virkeligheden har de ikke noget at være bekymret for,” siger Birgitte Enslev.

De fordomme genkender Lars Muusmann også.

Han mener, at arbejdsgiverne ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på de kvaliteter, sygeplejersker har, og samtidig har de et meget fastlåst og indskrænket billede af, hvad sygeplejersker kan.

”Det er en fatal fejlopfattelse, som bygger på fordomme og en manglende indsigt i, hvordan tingene fungerer i sundhedssektoren. Hvis de fik øjnene noget mere op for, hvad det er, sygeplejersker kan, så vil de kunne varetage rigtig mange job meget bedre end dem, der sidder på chefposterne i bl.a. det private erhvervsliv i dag.

Gør du i dit job noget for at komme de her fordomme til livs?

”Nej det må jeg tilstå, at jeg ikke gør. Men vil man fordommene til livs, så kræver det en større selvbevidsthed hos sygeplejerskerne. De skal selv byde sig til. Det er nemlig uhyre sjældent, at sygeplejersker søger en ledig stilling i en privat virksomhed.

Deres orientering går meget målrettet mod sundhedssektoren, og der er de altså lidt for fastlåste i deres opfattelse af, hvad de kan. Paradokset er, at de egentlig er meget bevidste om, at de har nogle gode lederkompetencer, men problemet er, at de ikke bruger dem, siger Lars Muusmann.