Sygeplejersken
Sygehus lammet af dårlig økonomi
Kviksand. Da Århus Kommunehospital og Århus Amtssygehus blev lagt sammen i 2004, var der samtidig meldt store besparelser ud. Det lykkedes ikke at gennemføre dem, og i dag hænger det sammenlagte Århus Sygehus fast i gæld og svigtende aktivitet.
Sygeplejersken 2005 nr. 17, s. 12-14
Af:
Kirsten Bjørnsson, journalist
Foto: Thomas Tolstrup
Store underskud flere år i træk. 14 afdelinger, der er så vanskeligt stillet, at de har måttet gældssaneres. Det er situationen på Århus Sygehus, der blev skabt, da Århus Kommunehospital og Århus Amtssygehus blev lagt sammen i 2004.
I alt har sygehusledelsen trukket sparekrav på omkring 50 mio. kr. tilbage fra afdelingerne. "Når en afdeling ikke kan gennemføre besparelserne, ender man med at skylde flere millioner," siger sygehusdirektør Bo Jessen.
"Det giver en sneboldeffekt med underskud, man trækker med over, og så bliver det efterhånden ret uoverskueligt både at skulle finde besparelserne og betale den gamle gæld."
Sygehusdirektøren peger på fusionen for halvandet år siden som en underliggende årsag til, at økonomien er løbet af sporet.
Amtet har haft en urealistisk forventning om, at fusionen skulle give besparelser fra dag 1. Andre besparelser er slået fejl, fordi sygehusledelse og afdelingsledelser havde hænderne fulde med selve fusionen og ikke fik fulgt de planlagte besparelser 100 pct. til dørs.
"Man ved jo, også fra det private erhvervsliv, at en fusion er en kæmpeopgave i sig selv," siger Bo Jessen.
Fusion i småbidder
Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant Charlotte Thaarup arbejder selv i en af de gældsramte afdelinger, Ortopædkirurgisk afdeling E. Ved fusionen fik afdelingen en størrelse, der svarer til et mindre centralsygehus, med 11 specialer, 550 ansatte og omkring 250 mio. kr. i årsbudget.
Den arvede også de store besparelser, som var meldt ud året før og kun delvis gennemført i de gamle afdelinger. "Men man kan ikke fusionere og spare på samme tid. Det koster penge at få tingene til at glide og falde i hak," siger Charlotte Thaarup.
Side 13
"Det er ikke kun afdelingen, der bliver kæmpestor. Det er f.eks. også to vidt forskellige måder at drive en operationsgang på."
Charlotte Thaarup nævner skadestuen som et godt eksempel på, hvor svært det har været at hente rationaliseringsgevinsterne hjem.
Skadestuerne på de to gamle Århus-sygehuse skulle samles på Nørrebrogade (det gamle Århus Kommunehospital). Men dér var der ikke plads til én stor skadestue. Så i første omgang nøjedes man med at lukke om natten i skadestuen på det gamle Århus Amtssygehus i Tage Hansens Gade.
I 2002 vedtog Århus Amtsråd en spareplan med store konsekvenser for amtets sygehuse. Odder og Grenaa blev nedlagt som selvstændige sygehuse og stærkt reducerede. I næste ombæring skulle Århus Kommunehospital og Århus Amtssygehus fusioneres. Samtlige sygehuse fik pålagt store besparelser på lønudgifterne.
På Århus Kommunehospital og Århus Amtssygehus skulle der samlet spares 4 pct. i 2003. Det lykkedes ikke, og året efter kom der nye besparelser oven i de gamle, som endnu ikke var gennemført.
I 2003 og 2004 blev afdelingsledelserne i Tage Hansens Gade (det tidligere Århus Amtssygehus) og i Nørrebrogade (det tidligere Århus Kommunehospital) i alt pålagt at spare 110 mio. kr.
Men Århus Sygehus kom ud af 2004 med et underskud på 81 mio. kr., og sygehusledelsen måtte gå til amtets sundhedsudvalg og få godkendt en plan for at afvikle gælden over to år.
Som led i planen har sygehusledelsen taget en række af de gamle besparelser tilbage fra afdelingerne.
Sygehusledelsen har i stedet fundet en række engangsbesparelser og satser på mere langsigtede strukturændringer som øget brug af patienthotellet, samling af apopleksibehandlingen og den akutte kirurgi.
"Men man var stadig nødt til at have et beredskab, for der var også medicinske patienter, der skulle ind ad døren om natten. Og der blev heller ikke brug for mindre personale i skadestuen, den blev jo bare dobbelt så stor, der hvor den flyttede hen," fortæller Charlotte Thaarup.
Pladsforholdene i Nørrebrogade er sådan, at man blev nødt til at låne et nærliggende ambulatorium om aftenen, da man i næste ombæring lukkede skadestuen i Tage Hansens Gade fra kl. 16. "Så det er blevet en fysisk meget uoverskuelig skadestue med en folkevandring af patienter op i den anden ende kl. 15 og tilbage igen kl. 23," fortæller Charlotte Thaarup.
Nu har amtet bevilget penge til at bygge en ny skadestue i Nørrebrogade. Og det skulle man have gjort, før man slog de to skadestuer sammen, mener hun. "Men det var en politisk beslutning. Det hang sammen med, at man samtidig besluttede at lukke næsten alt på Odder Sygehus. Så var det nødvendigt at kunne sige, at man også lukkede noget inde i byen," siger hun.
Arbejdsmiljøet i skadestuen har haft trange kår, oplever Charlotte Thaarup, der selv er ansat i skadestuen i Tage Hansens Gade. Men aftenlukningen her har
Side 14
også haft en utilsigtet virkning på operationsaktiviteten. Den bliver mere sårbar, fordi der ikke er personale på operationsgangen i aften- og rådighedsvagter.
"Dengang der var personale om aftenen, kunne de tit tage patienter, der ikke var nået i løbet af dagen, fordi der var kommet noget akut ind, eller fordi der var noget, der drillede," siger hun.
For mange bolde
Da de ortopædkirurgiske afdelinger på de to sygehuse officielt blev fusioneret den 1. januar 2003, havde den nye Afdeling E allerede en gæld på 14,7 mio. kr. fra året før, og i afdelingsledelsen har man mange gange spurgt sig selv, hvad der gik galt.
"Jeg har selv siddet som oversygeplejerske på Århus Kommunehospital med 350 ansatte, og vi har stort set haft budgetbalance alle år," siger afdelingens oversygeplejerske Birgitte Aagaard. "Den forklaring, vi hele tiden vender tilbage til, er: Der var alt for mange ting i gang på én gang."
Den nye afdelingsledelse blev udpeget allerede i efteråret 2003 og tog fat med det samme.
Der skulle laves en ny uddannelse til visitationssygeplejerske i skadestuen, der skulle lægges afsnit sammen, der skulle tyndes i ledelsen ned gennem afdelingen, der skulle køres ventelisteprojekter. Sygefraværet skulle ned, og der skulle udvikles en elektronisk patientjournal, begge dele projekter, som amtet allerede havde inddraget besparelsen på.
"Vi brugte også megen tid på at gå til møder med ledelsen og personalet. Selv om personalet vil sige, at vi brugte for lidt. Det er en meget dårlig cocktail at fusionere og spare samtidig, og der var voldsomme frustrationer, ikke mindst i Tage Hansens Gade," husker Birgitte Aagaard.
"Derfor var vi for længe om at få justeret budgetterne, så de afspejlede virkeligheden. Vi skulle f.eks. ansætte 13 fuldtidsstillinger for at få visitationen i skadestuen op at stå, og det var jo en plausibel forklaring, når tallene så forkerte ud."
Ifølge afdelingens spareplan skulle der lukkes senge og skæres ned på serviceassistenter, plejepersonale, sekretærer og læger. Og det blev der.
"Men så fik vi f.eks. problemer på sekretærsiden, fordi vi samtidig skulle tilpasse og indføre Århus Amts elektroniske patientjournal. Når vi blev nødt til at tage folk ud for at konfigurere booking-moduler, blev besparelserne slugt af overarbejde," fortæller Birgitte Aagaard.
Det var et mønster, der gik igen. Afdelingen sparede på den faste løn. Men så skred økonomien på overarbejde eller vikarforbruget, fordi der manglede hænder.
Nyt underskud
Afdeling E kom ud af 2004 med et nyt underskud, og gik ind i 2005 med en samlet gæld på over 14 mio. kr. Den skal nu afdrages over de næste par år, men man har fået en mulighed for at producere sig ud af gælden i stedet for at spare.
Problemet er, at afdelingen har mistet pusten. Efter de seneste tal er afdelingsledelsen forsigtigt optimistiske. Men i første halvår har Afdeling E, ligesom resten af sygehuset, haft en svækket aktivitet, som man ikke kan forklare.
"Man kan måske tolke det som en vis mathed, efter at der har været pres på organisationen siden 2002," vurderer Birgitte Aagaard. Men samtidig oplever hun også en stigende konkurrence fra privathospitaler og vikarbureauer, der betaler læger og sygeplejersker meget bedre for deres ekstraarbejde, end afdelingen kan.
"Før har der været stor goodwill, når det gjaldt om at tage nogle ekstra lange dage eller arbejde lidt mere på skæve tidspunkter. Det er, som om den goodwill er blevet mindre."
Århus Sygehus har fået et nyt problem oven i gamle underskud og problemer med at levere planlagte besparelser: Aktiviteten stiger ikke, som den skal.
Det kan i værste fald vælte planen for, hvordan sygehuset skal afvikle sin gæld til Århus Amt.
I januar i år gav politikerne i Århus Amt sygehuset frist til udgangen af 2006 til at gennemføre besparelserne og afdrage det gamle underskud.
"Men det er blevet en noget mere avanceret øvelse at spare," siger sygehusdirektør Bo Jessen.
"Det virker ikke, hvis man bare laver grønthøsterbesparelser i alle afdelinger, for vi har også aktivitetskrav, vi skal leve op til."
I løbet af foråret har sygehusets prognoser for aktiviteten imidlertid været foruroligende. Tempoet er stagneret, og det kan give et ekstra minus i sygehusets regnskaber, hvis aktiviteten ikke får et løft i den resterende del af året.
Dels har Århus Sygehus aftalt merproduktion på en række områder med amtet. Dels er det helt afgørende for sygehusets økonomi, at man får penge fra den såkaldte "Løkke-pose," statens pulje til merproduktion på sygehusene.
For at få penge fra Løkke-posen, skal sygehuset hvert år levere lidt flere behandlinger end året før - i år 1,5 pct. Det har sygehuset ikke haft problemer med at præstere i tidligere år.
"Men desværre har vi haft et problem med at holde aktiviteten i år. Vores vækst ligger lige omkring nul," siger Bo Jessen.
Hvis sygehuset ikke kan levere den nødvendige stigning i antallet af behandlinger, får sygehuset ikke en krone fra Løkke-posen. Det drejer sig om 25-30 mio. kr., som sygehuset har budgetteret med, og derfor skal aktiviteten op.
Århus Sygehus er nu i gang med at udvikle systemer, som afdelingerne kan bruge til at overvåge deres aktivitet fra dag til dag.
"Specielt på de opererende afdelinger. Så man helt ned i de enkelte specialer kan se, at - hov der smuttede én i dag, og vi har aflyst to i morgen, som vi må se at få indhentet," siger Bo Jessen.