Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fra forebyggelse til sundhedsfremme: Nærværende undervisning

Livskvalitet. Et farvel til traditionel patientundervisning gjorde patienterne interesserede og involverede i egen sundhed. Og sygeplejersken lærte, at der er forskel på sundhedsfremme og forebyggelse.

Sygeplejersken 2005 nr. 23, s. 46-49

Af:

Ingelise Back, sygeplejerske

Fokus på sundhedsfremme frem for forebyggelse øger patienternes fysiske formåen og giver bedre livskvalitet. Det viser et projekt, vi har deltaget i på Aalborg Sygehus Syd.

På Kardiologisk afdeling deltager vi i det nationale indikatorprojekt, hvor alle patienter med diagnosen hjerteinsufficiens registreres. To af indikatorerne i projektet er etableringen af et fysisk træningsprogram og et undervisningsprogram. For at efterleve indikatorerne har en sygeplejerske og en fysioterapeut på Kardiologisk afdeling gennemført et projekt om sundhedsfremmende aktiviteter til patienter med hjerteinsufficiens (se boks 1).

Det sundhedspædagogiske fokus blev rettet mod at udvikle og styrke patienternes handlekompetence, så de kunne påvirke deres egen livssituation og se sig selv som aktive.

På baggrund af projektets resultater er jeg blevet opmærksom på, hvilken betydning arbejdet omkring sundhedsfremme har, og hvordan det stiller krav til sygeplejersken. Jeg mener, at sygeplejersker må arbejde med et andet fokus end sygdom og forebyggelse.

Svært syge patienter

Formålet med projektet var at klarlægge, hvordan sundhedsfremme påvirker patienternes rehabilitering. Udgangspunktet var at forbedre deltagernes mestring af fysiske gener, så de bliver i stand til at klare dagligdags funktioner. Målet var også at gøre deltagerne i stand til at håndtere de psykologiske følger af at leve med hjerteinsufficiens.

Projektets målgruppe har været patienter med diagnosen hjerteinsufficiens, som har medført et nedsat funktionsniveau svarende til NYHA gruppe 3-4, hvilket betyder vejrtrækningsbesvær og træthed ved mindre anstrengelse.

Den sundhedsfremmende indsats har bestået af fysisk træning og undervisning. Samme sygeplejerske og fysioterapeut deltog i alle møder.  

Praktisk vejledning

Der er udført mange studier både nationalt og internationalt, som viser effekten af den forebyggende indsats. Der er nye på vej, hvor der er mere fokus på struktur og indhold. Dansk Kardiologisk Selskab, Hjerteforeningen og Netværk af forebyggende sygehuse i Danmark har udgivet en publikation, som indeholder en praktisk vejledning ved indførelse af rehabilitering. Samtidig indeholder den en gennemgang af evidensen for de kliniske retningslinjer (1).

Kilde: Hjerterehabilitering på danske sygehuse er udarbejdet af netværksgruppen "Hjerterehabilitering" under Netværk af forebyggende sygehuse i Danmark.

For at undersøge, om patienterne har opnået fysiske forbedringer gennem projektforløbet, er der blevet foretaget gang- og cykeltest før og efter forløbet. Endvidere er der blevet uddelt Minnesota-spørgeskema om livskvalitet til alle 12 patienter. 11 har udfyldt det før og efter projektforløbet, hvorved det har været muligt at vise forbedringer i patienternes livskvalitet. Tre måneder efter projektforløbet er der foretaget interview i en fokusgruppe for at evaluere hele projektet.

Fin effekt

Projektets formål er opfyldt, idet der efter rehabiliteringsforløbet er påvist forbedringer på både det fysiologiske og psykologiske område. Projektet har vist, at deltagerne har opnået:

  • øget fysisk formåen
  • øget viden om og forståelse for deres sygdom
  • ønske om at kunne håndtere deres sygdomssituation
  • øget tilfredshed i dagligdagen
  • positivt udbytte af at deltage i en gruppe med ligestillede
  • at kunne disponere over egne ressourcer.

Ud fra den erfaring, jeg har opnået gennem projektet, mener jeg, at sygeplejerskens rolle må tilføres et nyt perspektiv. Projektforløbet har vist mig, at vejledning til patienter skal handle mere om sundhedsfremme end om forebyggelse.

Sygeplejerskens rolle

Jeg vil koncentrere mig om sygeplejerskens rolle med udgangspunkt i de tanker, projektforløbet har affødt.

Side 47 

 Jeg anvendte min viden fra rehabiliteringsforløb til patienter med akut koronarsyndrom i forberedelsen til projektet. Derfor var mit udgangspunkt forebyggelse. 

Min faglige viden om hjerteinsufficiens og plejen til denne patientkategori er stor, da jeg har arbejdet med området i mange år. Hvad jeg ikke havde viden om, var, hvordan patienter med svær kronisk hjertesygdom opfatter begrebet sundhed. Det har betydet, at jeg måtte tilegne mig viden om sundhed og sundhedsfremme og ikke mindst spørge patienterne. Ved at se på sygeplejen i et større perspektiv blev jeg opmærksom på, at mine undervisningsmetoder havde fokus på forebyggelse, sygdom og på at undgå fejludviklinger. Den disposition har været forkert, idet patienterne og de sundhedspædagogiske teorier har vist, at arbejdet med sundhedsfremme er mere effektivt, når målet er at opnå større livskvalitet.

Mål og metoder

Målet med min undervisning var at øge patienternes mestringsevne, så de kunne observere deres symptomer og handle relevant på dem. Derfor måtte patienterne opnå grundlæggende viden om følgende emner:

  • hjerteinsufficiens
  • fysiologien bag dyspnø
  • sammenhængen mellem vægt, ødemer og dyspnø
  • virkning og bivirkning af hjertemedicinsk behandling
  • sammenhængen mellem træthed og hjerteinsufficiens
  • årsagen til appetitløshed, og hvordan tilstanden kan imødegås.

Tavse patienter

Når jeg underviste i hjertesygdom, var patienterne koncentrerede, men de stillede ingen spørgsmål, og dialogen blev baseret på patienternes individuelle situation. De aktiviteter, jeg havde forberedt, havde ingen mening for patienterne, for de oplevede ikke nogen sammenhæng mellem aktiviteterne og deres egen situation. De kunne ikke anvende deres egne erfaringer i undervisningen. Derimod fandt jeg ud af, at patienterne kunne forholde sig til sundhedsfremme, da de alle var enige om, at sundhed var at have det godt og at kunne gøre noget, der havde betydning. Jeg blev klar over, at den undervisningsmetode, der havde effekt, var at inddrage elementer, som patienterne kan forholde sig til, og som er vigtige for dem. At forstå sig på en sag eller et menneskes situation kræver, at man går ind i den konkrete sag, dvs. at definere situationen, før man forsøger at håndtere den (2).

Side 48 
 

Boks 1. Sundhedsfremmende aktiviteter

En sygeplejerske og en fysioterapeut på Kardiologisk afdeling har gennemført et projekt om sundhedsfremmende aktiviteter til patienter med hjerteinsufficiens:

Metode:

  • Fysisk træningsprogram, undervisning og vejledning
  • Varighed: 3-5 mdr. x 1 ugentlig + hjemmeprogram
  • Patienternes funktionsniveau: NYHA gr. 3-4
  • Patienterne opstiller tre operationelle mål
  • Minnesota-livskvalitetsspørgeskema før og efter projektet
  • Fokusgruppe-interview tre måneder efter forløbet
  • Gang- og cykeltest før og efter.

Resultater:

  • 75 pct. opfyldelse af egne mål
  • 25 pct. forbedring af livskvalitet
  • 11 ud af 12 deltagere gennemførte
  • Forbedring af gangdistance for alle, tre måneder efter
  • Forbedring af cykeldistance for alle, tre måneder efter
  • Større muskelstyrke.

Patienteksempler

Adam er 64 år. Han har som følge af hjertesygdom måttet sidde i en stol det meste af natten. Fysisk kunne han gå 300 m, før han blev dyspnøisk, cyanotisk og træt. Han har tidligere været aktiv fritidsfisker, og hans største ønske var at kunne fiske igen og sove om natten. Han lærte at drikke mindre væske, veje sig dagligt og sammenholde det med, hvor meget han udskilte. Samtidig lærte han at kunne bedømme, hvornår og hvordan han kunne magte en mindre fisketur.

Anne er 54 år og tidligere rask. Hun fik svært nedsat pumpekraft og blev dyspnøisk ved den mindste anstrengelse. Hun kunne ikke passe sit arbejde, gå tur med hunden eller gøre rent i huset. Hendes mål var at kunne genoptage disse tre ting.

Gennem sin fortælling var det tydeligt, at Anne havde et meget lille selvværd. Anne er en af de patienter, som siger: "Man kan jo ikke se det på mig." Gennem sin fortælling accepterede Anne sin situation, og at hun som person var lige så meget værd som tidligere. Hun fik nedsat sin arbejdstid til 3,5 timer dagligt, og efter et hvil til middag kunne hun gå en tur med hunden. Desuden blev hun bevidst om konsekvenserne, hvis hele huset skulle gøres rent samme dag.

Anton er 62 år. Han var specielt om formiddagen træt, svimmel og uoplagt. Han havde altid holdt meget af at arbejde i haven, og hans mål var at kunne gøre det igen.

Han lærte at fordele medicinen anderledes, så han tog den medicin, som kunne være medvirkende til svimmelheden, om aftenen.

Desuden havde han claudicatio ved gang, men ved hjælp af styrketræning og cykling overvandt han angsten for at fortsætte den fysiske aktivitet. Desuden blev han meget bedre til at spise små hyppige måltider.

Det førte til, at min opmærksomhed omkring sundhedsbegrebet blev skærpet, og det blev nødvendigt for mig med en definition (1):

  • sundhed er lig med fravær af sygdom
  • sundhed er lig med rigtig sundhedsadfærd
  • sundhed er lig med livskvalitet
  • sundhed er en ressource.

Det var individuelt, hvad patienternes definition på at have det godt indeholdt.

Det er vigtigt at have klarhed over, hvordan ens eget syn på sundhed er, og hvad den enkelte patient betragter som sundhed for at skabe forståelse og udvikling i samarbejdet mellem patient og sygeplejerske. Hermed rettes det sundhedspædagogiske fokus mod at udvikle patientens handlepotentiale, så patienten ikke tænker på afmagt og barrierer i forbindelse med at leve med hjerteinsufficiens, men på mestring.

Mere handling

For at få en større indsigt i sundhedsfremme har jeg anvendt Antonowskis teori omkring følelse af sammenhæng, begribelighed, håndterbarhed og meningsfuldhed, så det blev muligt at sætte ord på, hvad der skulle til for at opnå øget handlekompetence (2). Man skal kunne handle, men også have evnen til at vurdere, om der skal finde en handling sted. Herved er handlekompetence en sammensat kompetence, som består af både viden, holdning og evne til handling.

dgangspunktet i vejledningen er den enkeltes erfaringer. Det er via erfaringer, at vi mestrer, tolker og giver verden mening.

Patienten må opnå kundskab om, hvorfor eksempelvis det at veje sig har sammenhæng med væskeindtag og udgift, hvilke muligheder patienten har for handling, hvilken værdi det har for den enkelte at tage selvstændig stilling, og patienten må opnå viden om, hvordan f.eks. træthed har sammenhæng med et svækket hjerte eller dårlig muskelstyrke.

Problemorienteret vejledning

I stedet for at forberede undervisning om hjertets anatomi og fysiologi blev fokus rettet mod deltagernes problemer, og min faglige viden om hjertets anatomi og fysiologi kunne anvendes som baggrund for patienternes spørgsmål om dagligdags problemer. Hvad betyder det f.eks., at man overbelaster sig i forbindelse med sociale arrangementer, hvad kan man gøre for at undgå det? Det blev muligt at diskutere, hvornår den enkelte ville sige fra over for mere undersøgelse og behandling ud fra de bivirkninger, det medfører, og hvordan beslutningen ville påvirke livskvaliteten. Ved at ændre fokus oplevede jeg, at patienterne lyttede mere, stillede flere spørgsmål og tog initiativ og beslutninger. Det var et resultat af, at patienterne nu kunne forholde sig til undervisningen, fordi de kunne drage egne erfaringer ind i diskussionen og forbinde undervisningen med hverdagen (3). De kunne alle beskrive, hvad sundhed var for dem, og det havde sammenhæng med de personlige mål, de havde nedfældet i starten

Side 49 

af projektperioden. Det medførte, at patienterne begyndte at læse om den medicin, de fik, så de kunne handle ud fra deres viden og drage omsorg for sig selv. Dermed kunne patienterne f.eks. se, hvilken sammenhæng væskeindtag og udgift havde med vægten, hvorved de blev i stand til at tage en ekstra vanddrivende tablet eller sætte væskeindtaget ned, hvis de observerede forandringer i vægten. Jeg observerede, at patienterne virkede gladere, og de begyndte at tale sammen om svære aspekter som f.eks. at forberede sig på døden.

Min konklusion er, at monitorering af undervisningen skal foretages løbende, så fejl og mangler kan identificeres og rettes undervejs. Hvis patienterne ikke kan forbinde undervisningen med sig selv, kan de ikke bruge deres egne erfaringer, og de kan ikke afprøve, udforske og bruge deres handlingspotentiale og på den måde leve med sygdommen (4).

Vil du arbejde med sundhedsfremme?

Hvis du vil arbejde med sundhedsfremme

  1. Overvej, om du ved nok om forskellen på forebyggelse og sundhedsfremme.
  2. Tænk over, om du giver plads til dialog med patienten.
  3. Taler du selv hele tiden, eller lytter du opmærksomt? Tænd en båndoptager og hør.
  4. Planlægger du undervisningen minutiøst, eller er der plads til spontane indfald?

Du skal kunne udøve dømmekraft og kunne definere situationen, før du søger at håndtere den. Have evne til at forstå andre mennesker og deres reaktionsmåde. Kunne skabe handlerum, således patienten gennem fællesskab med ligestillede opnår dialog og dermed ser andre muligheder.

Spørg en kollega, om hun vil give dig kritik, næste gang du underviser patienter.


Ingelise Back er sygeplejerske med ansvar for udvikling på Kardiologisk afdeling S1, Aalborg Sygehus.
 

Litteratur

  1. Mach-Zagal R, Saugstad T. Sundhedspædagogik for praktikere København: Munksgaard; 2003
  2. Jensen T, Johnsen TJ. Sundhedsfremme i teori og praksis. Ringkøbing: Forlaget Philosophia; 2000. Sundhedsfremmeafdelingen Ringkøbing Amt; 2002.
  3. Kirkevold M: Videnskab for praksis. København: Gads Forlag; 2003.
  4. Antonowsky A. Helbredets Mysterier. København: Hans Reitzels Forlag; 2000.