Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fokus på den kliniske forskning

Markering. Lis Wagner, ny professor i klinisk sygepleje, går nu i gang med at prioritere, hvad der skal forskes i. Vigtigt, vi markerer os med særlige områder, siger hun.

Sygeplejersken 2005 nr. 24, s. 23-24

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

Ingen kan gabe over alle områder. Men Lis Wagners professorat i klinisk sygepleje dækker det hele, som hun siger, og derfor skal hun som noget af det første i jobbet finde ud af, hvordan der skal prioriteres.

"Jeg skal opbygge en helt ny enhed fra bunden, så den første tid vil jeg bruge på at lære kulturen at kende her på stedet og sætte mig ind i den forskning, der allerede er i gang. Her er mange veluddannede sygeplejersker, der allerede har flere projekter bag sig, og motivationen og interessen  

​Side 24 

er stor. Det giver gode muligheder for spændende forskningsprojekter i fremtiden. Jeg er åben og lydhør over for ideer, ønsker og muligheder. Ikke bare her i Odense, men i hele regionen," siger Lis Wagner, som for nylig blev udnævnt til professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Den nye forskningsenhed, der er en del af Klinisk Institut ved fakultetet, har fokus på sygeplejeforskning og ikke på sygeplejevidenskab. Den sondring er vigtig, mener Lis Wagner, for det betyder, at forskningen retter sig direkte mod det, der sker med patienter og brugere i praksis.

"Personligt har jeg haft min interesse inden for ældreforskningen og er stadig meget optaget af området, og med den voksende andel af ældre giver udfordringen næsten sig selv. I hvert fald skal sygeplejen kunne dække de behov, der er og kommer inden for området. Det kunne f.eks. være rehabilitering og palliativ sygepleje, som er væsentlige i den sammenhæng. Men også forebyggelse og sundhedsoplysning ligger mig meget på sinde. De områder er en vigtig del af sygeplejerskens almene praksis. Vi sygeplejersker er rigtig gode til at kommunikere med befolkningen. Spørgsmålet er, i hvor stor grad vi benytter os af denne kompetence."

Samarbejde med læger

Som en del af Klinisk Institut er Lis Wagner blevet kollega til en stor gruppe forskningsledere, alle læger, der allerede har givet udtryk for, at de gerne vil have den nye enhed for sygeplejeforskning med i forskningssamarbejdet på deres afdelinger.

"Det er jeg rigtig glad for, men igen - det er for tidligt at lægge sig fast på områder og projekter. Det afhænger af min research. Først et stykke tid ind i 2006 vil jeg have en plan og strategi for vores kommende forskning."

I Lis Wagners professorat ligger der ikke nogen undervisningsforpligtelse. Her er udelukkende tale om forskning, og det betyder, at hun også selv skal forske.

"Det er meget attraktivt. Men heller ikke her har jeg planlagt noget endnu, ud over at jeg fortsat deltager i samarbejdsprojekter med danske og internationale universiteter. De halvandet år, jeg har siddet i WHO (se blå bog, red.), har jeg mere beskæftiget mig med forskning på formidlingsplanet. Det har givet mig indsigt i de problemer og udfordringer, der er i Europa og på verdensplan, ligesom det har givet mig mange nyttige internationale kontakter. Alt det skal jeg naturligvis bruge i mit arbejde med den nye forskningsenhed. Den overordnede ambition er, at vi skal kunne markere os internationalt."

Lis Wagner skal også hurtigst muligt i gang med at ansætte personale. Andre aktiviteter bliver f.eks. vejledning af ph.d.-studerende. 

Blå bog

Lis Wagner er sygeplejerske og har været ansat ved en række institutioner i sundhedssektoren i Danmark og USA. I Danmark har hun været projektleder i kommunerne Skævinge og Græsted-Gilleleje. Hun blev Doctor of Public Health i 1994 fra Hälsovårdshögskolan i Göteborg. I 1995-97 var hun projektleder ved Dansk Institut for Sundhedsvæsen og associeret forskningsmedarbejder ved Institut for Socialmedicin, Københavns Universitet. I 1997-2003 var hun ansat som seniorforsker ved Universitetshospitalernes Center for Sygepleje- og Omsorgsforskning (UCSF), og fra 2003-2005 var hun lektor ved enheden for sygeplejevidenskab ved Aarhus Universitet. De sidste halvandet år har hun også fungeret som leder af WHOs Europa-kontor for sygepleje og jordemoderskab.

Lis Wagner holdt sin tiltrædelsesforelæsning den 30. november i Emil Aarestrup Auditoriet, Klinikbygningen, Odense Universitetshospital.

Læs også om: Helle Ploug Hansen, ny professor på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse.​