Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Opfølgende sygeplejesamtaler afhjælper patienter med afføringsforstyrrelser

Vedvarende kontakt med patienter med afførings forstyrrelser afhjælper problemerne, viser en spørgeskemaundersøgelse fra Bispebjerg Hospital.

Sygeplejersken 2005 nr. 24, s. 35

Af:

Nicoline Bank Nielsen, sygeplejerske

SY-2005-24-35-1-faglig_informationHr. Andersen har flere faktorer, der disponerer til obstipation: brug af opioid, diabetes, diskusprolaps og lille væskeindtagelse. Hr. Andersens obstipation blev gradvis værre og resulterede i, at han, efter at have prøvet forskellige former for udrensning, måtte have fjernet et fækulom i universel anæstesi.

Hr. Andersen blev sendt hjem efter vejledning i forebyggelse af obstipation.

Efter nogen tid kom han igen med akut obstipation. Herefter blev han tilknyttet afføringsregulerende sygeplejesamtaler i Mave-tarm-kirurgisk afdelings ambulatorium. Vi havde 12 kontakter med hr. Andersen over nogle måneder og koordinerede undervejs vores indsats med hjemmeplejen. I dag har han lind afføring daglig, ved, hvordan han observerer og regulerer afføringen og er uafhængig af hjemmeplejen og ambulatoriet.

I Kirurgisk gastroenterologisk ambulatorium afdeling K, Bispebjerg Hospital, har vi i to år haft sygeplejesamtaler med lægeligt afsluttede patienter med vedvarende afføringsforstyrrelser. Gennem samtalerne udspørger vi systematisk patienten for at vurdere problemets omfang og mulige årsager.

Derefter giver vi en gradueret og individuel vejledning med opfølgende telefonsamtaler, hvor de tiltag, der er iværksat, justeres.

Daglige gener

Da 129 patienter var afsluttet i denne sygeplejerskeindsats, undersøgte vi effekten af indsatsen ved at sende spørgeskemaer til de patienter, som inden for det sidste år havde haft afføringsregulerende sygeplejesamtaler i ambulatoriet. Langt det hyppigste afføringsproblem hos disse patienter var obstipation. Hovedparten af patienterne havde haft deres afføringsproblem over et år og heraf næsten halvdelen i over 10 år. Langt de fleste patienter oplevede afføringsproblemerne som en gene i deres daglige liv. Heraf angiver 53 pct., at afføringsforstyrrelserne i høj grad generede det daglige liv.

Set i dette perspektiv glæder vi os over, at besvarelserne af spørgeskemaerne viser, at vi med vores nuværende indsats kan hjælpe halvdelen af de patienter, vi har samtale med, og at den tilfredsstillende effekt varer ved over tid. De patienter, vi har hjulpet, har overvejende haft deres afføringsproblem i mange år. Samtidig vil vi arbejde videre med, hvordan vi kan hjælpe den anden halvdel.

Næsten alle adspurgte patienter angiver, at de har søgt råd og vejledning andre steder, typisk hos egen læge og apotek. Vores indsats adskiller sig ved den fortsatte opfølgning og ved, at vi tager initiativet til at kontakte patienten igen. Hermed har vi mulighed for at justere behandlingen og fortsat motivere patienten. Foruden at forbedre livskvaliteten betyder den velregulerede afføringsfunktion måske, at fremtidige genhenvisninger og genindlæggelser kan undgås.

Nicoline Bank Nielsen er sygeplejerske med klinisk specialistfunktion på Kirurgisk gastroenterologisk ambulatorium K på Bispebjerg Hospital.