Sygeplejersken
Spar kostbar tid med en sepsisvogn
Logistik. Saml alt, hvad I skal bruge i forbindelse med sepsis på en vogn, der står klar i afdelingen. Så kan det gå stærkt, når en patient får konstateret sepsis.
Sygeplejersken 2008 nr. 22, s. 25-25
Af:
Kirsten Bjørnsson, journalist
Læs artikel som PDF - gå til side 25
Foto: Simon Knudsen
Sepsis er en dødsensalvorlig risiko for alvorligt syge patienter, hvor det er altafgørende at få stillet en hurtig diagnose og få sat behandlingen hurtigt i gang.
Sepsis er også et af de indsatsområder, som Dansk Selskab for Patientsikkerhed har rettet opmærksomheden mod i patientsikkerhedskampagnen Operation Life.
I et intensivafsnit skal en patient med sepsis i behandling senest en time efter, at diagnosen er stillet. Og inden behandlingen starter, skal der tages en række diagnostiske prøver, så prøveresultaterne ikke bliver påvirket af antibiotikabehandlingen.
Det kan være svært at nå, konstaterede Operation Life-teamet på Herlev Hospitals intensivafsnit I 104. For det tager tid at samle alle de ting sammen, der skal bruges. Podepinde, prøveglas, trakealsugesæt og meget andet.
Som minimum skal der tages urinprøver, blodprøver til dyrkning og suges luftvejssekret til analyse. I nogle tilfælde kan det også være aktuelt at foretage en lumbalpunktur eller pode fra sår.
Derfor fik afsnittet Operation Life-team en god idé: Hvorfor ikke samle alt, hvad man skal bruge i forbindelse med sepsis, på en vogn, der altid står klar". Sådan blev sepsisvognen til, og den har været flittigt i brug, siden den blev indført i juli i år. Den, der har brugt noget fra vognen, fylder den op igen ud fra en tjekliste.
"Personalet oplever, at det er nemmere at nå de prøver, der skal tages, inden antibiotikabehandlingen starter," siger udviklingssygeplejerske Birgitte Skov fra afsnittets Operation Life-team. "Og efterhånden er det blevet sådan, at de tager den med, hver gang de modtager en patient, også selv om patienten ikke har sepsis.
Med vognen har man alt, hvad man skal bruge, inden for rækkevidde, og ud over det, man skal bruge ved sepsis, har vi sat lidt mere på den, f.eks. de blodprøveglas, vi bruger til indlæggelsesprøverne."
Læs mere om Operation Lifes sepsispakke på www.patientsikkerhed.dk