Sygeplejersken
Sygeplejersken og ingeniøren
Klassisk lønforskel. Deres grunduddannelser er lige lange, men hun har også en diplomuddannelse og en masteruddannelse. De er begge ledere, men hun er leder for over 10 gange så mange mennesker. Alligevel tjener han mest.
Sygeplejersken 2008 nr. 22, s. 21-21
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Foto: Søren Svendsen
Kombinationen sygeplejerske og ingeniør er med på toptilisten over sygeplejerskepar, og samtidig er det et klassisk eksempel på, at der er stor forskel på lønnen. Ledende oversygeplejerske på hjerte-lunge-medicinsk afdeling på Hvidovre Hospital Dorrit Thorsen er gift med akademiingeniør Thomas Thorsen. Han tjener væsentlig mere, end hun gør, på trods af, at hun har to lederuddannelser oven i grunduddannelsen, og på trods af, at hun sammen med den ledende overlæge er leder for 135 medarbejdere, mens hendes mand er afdelingsleder for en mindre gruppe mennesker i et privat firma.
Synes hun, det er rimeligt, at hendes løn er så meget mindre?
"Jeg synes, at det er skønt, at hans løn er så god, og det betyder selvfølgelig, at jeg er privilegeret i forhold til dem, som ikke har en partner, der tjener så godt. Men der er da ingen tvivl om, at ledende sygeplejersker generelt vil honoreres bedre, end vi bliver, og det vil jeg også," siger Dorrit Thorsen, der er ansat som tjenestemand. Uanset hendes uddannelser og forskellige lederjob er det aldrig lykkedes hende at tjene mere end ca. halvdelen af, hvad hendes mand har tjent.
Dorrit og Thomas Thorsen har to børn, Anne-Sofie (17) og Victor (15). Det faktum, at Dorrit Thorsens mand tjener mest, betyder ikke, at det er hende, der trækker det største læs på hjemmefronten. Heller ikke da børnene var mindre.
"Nej, slet, slet ikke. Jeg har taget barselsorloverne på 24 uger, men jeg har altid været glad for at arbejde meget, mens min mand er mere fritidsmenneske. Så vi har hentet børn lige meget, måske har han endda gjort det mest. Vi har haft hver vores maddage, og så må man åbne køleskabet og se, hvad der skal købes ind," siger Dorrit Thorsen.
Det forhold, at lønnen ikke helt matcher ledelsesansvaret, betyder ikke, at hun på nogen måde har sat spørgsmålstegn ved sit karrierevalg.
"Hvis jeg skal pynte på historien, så har jeg fået min uddannelse betalt af sundhedsvæsenet, og det er næsten ubetaleligt for mig, det har været en fantastisk hjælp. Jeg har det sådan, at jeg aldrig i mit liv kunne forestille mig at blive andet end sygeplejerske, jeg ER sygeplejerske, men det er selvfølgelig ikke det samme som at sige, at så skal jeg ikke have løn for det," siger hun.
Spørgsmålet om, hvem der tjener mest, har aldrig fyldt særlig meget hjemme hos Dorrit Thorsen. "Hvis lønnen var en væsentlig faktor i mit karrierevalg, var jeg blevet nødt til at søge ud af det offentlige sundhedsvæsen, der er både gode og velbetalte job i andre sektorer. Jeg holder utrolig meget af min arbejdsplads, og det har betydet mest for mig, når jeg har skiftet job. Men jeg håber da stadig på, at lønnen en skønne dag vil følge med, den spiller en stadigt stigende rolle, når sygeplejersker vælger andet job, og vi har brug for at tiltrække og fastholde sygeplejersker, hvis vi virkelig ønsker kvalitet," siger hun.