Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersken og lægen

Tilpassede planer. Det har altid været sygeplejerske Margit Thøgersens lod i arbejdslivet at skulle forlade gode arbejdspladser for at følge med sin mand, læge Niels Thøgersen.

Sygeplejersken 2008 nr. 22, s. 20-20

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2008-22-20a
Foto: Kissen Møller Hansen

De mødte hinanden i Århus, mens Margit Thøgersen arbejdede som sygeplejerske på intensiv neurokirurgisk afdeling på Århus Kommunehospital, og han læste medicin. Da Niels Thøgersen senere skulle i turnus som læge, var det derfor naturligt, at Margit Thøgersen flyttede med, når han skiftede job. Men det har ikke altid været lige let.

"Jeg var glad for det intensive neurokirurgiske speciale, og jeg var på gode arbejdspladser både i Odense, Århus og i Aalborg," siger Margit Thøgersen, som er fulgt med Niels Thøgersen fra Århus til Aalborg og igen til Hjørring, hvor hun sidst fik arbejde på en almen kirurgisk afdeling, fordi der ikke fandtes speciale i neurokirurgi på Hjørring Sygehus.

Da Niels Thøgersen præsenterede idéen om at arbejde som praktiserende læge på Læsø, var hun i første omgang noget skeptisk. Dengang var det svært at komme ind i almen praksis, og der var mange ansøgere.

"Jeg betingede mig, at det blev for højst to år, men nu er jeg her på 25. år, og i dag er jeg rigtig glad for arbejdet her og for Læsø, hvilket jeg ikke havde drømt om dengang," siger Margit Thøgersen, som egentlig havde forestillet sig, at hun skulle læse videre på Danmarks Sygeplejerskehøjskole. Men sådan gik det ikke.

Deres to børn var dengang henholdsvis fire år og ni måneder, da de flyttede til Læsø, og derefter kom der et barn mere. Alle tre er voksne nu og flyttet fra øen.

"Familiemæssigt har det været godt. Det er et smukt og trygt sted for børn at vokse op. Vi har kort til arbejde og bruger ikke tiden på motorvejskøer. At være konsultationssygeplejerske på Læsø er et selvstændigt job med tæt kontakt til lokalsamfundet. Vi kender patienterne og familierne, og fordi der ikke er noget sygehus, har vi en åben skadestuefunktion hele døgnet, så opgaverne er mangeartede," siger hun.

I de første 21 år i lægehuset arbejdede de sammen med et andet læge-sygeplejerske-par. For fire år siden flyttede det andet par fra øen, og derefter var de alene i nogle år, indtil de for nylig har fået en ny kvindelig lægekollega. I lægehuset arbejder ud over Margit Thøgersen og de to læger fast to sekretærer på skift hver anden uge, og i forbindelse med ferie og fridage har Margit Thøgersen en sygeplejerskeafløser, som tager over. Sygeplejersker og læger har hver deres konsultationer, og Margit Thøgersen synes ikke, at det er svært at arbejde op og ned ad sin mand på samme arbejdsplads.

"Det er klart, at vi i sin tid gjorde os nogle tanker om, hvordan det ville være, men det er gået over al forventning. Der kan være nogle situationer, hvor man som læge og sygeplejerske ser forskelligt på en sag. Vi har måske set patienten hver for sig og er ikke enige om, hvordan der skal handles, og i sådanne sager er det selvfølgelig lægen, der har det afgørende ord," siger Margit Thøgersen, som på mange måder synes, at det kan være et plus i parforholdet at danne par med én, som man også kan tale med om faglige problemstillinger, og hvor man har forståelse for hinandens arbejde.

"Jeg tror måske, at han synes, det kan være problematisk, hvis jeg vil diskutere vanskelige konsultationer derhjemme, og det har han nok ret i, men i arbejdstiden har vi travlt og når ofte ikke at få talt sammen," siger hun.

Netop travlheden i lægehuset gør også, at hun ikke mener, det er et problem, at mand og kone går op og ned ad hinanden, for de ser stort set kun hinanden til frokost. 

NÅR DU ARBEJDER SAMMEN MED DIN PARTNER

Når du og din partner arbejder på samme arbejdsplads, skal I være opmærksomme på, at det ikke må skabe problemer:

  • Husk at informere alle kolleger om relevante oplysninger og ikke kun partneren.
  • Lad være med at tage private skænderier med på arbejdspladsen.
  • Hvis den ene part er leder, må han eller hun ikke favorisere sin partner.
  • Det er en god idé at informere sine kolleger, hvis man indleder et parforhold til en fælles kollega. Men kollegerne må også have forståelse for, hvis man gerne vil vente lidt med at fortælle om et helt nyt forhold.