Sygeplejersken
Man skal snakke med sin blære hver dag
Kommuneklinik. Sygeplejeklinikken i Holstebro hjælper folk, der har problemer med inkontinens, diabetes, sår og hævelser i benene.
Sygeplejersken 2008 nr. 4, s. 22-23
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Jytte Ravn kan godt lide den instrumentelle del af sygeplejen, som et sårskift er, selvom det ikke er hende, der er sårspecialist. Foto: Kissen Møller Hansen
Den ældre kvinde parkerer rollatoren uden for kontinenssygeplejerske Jytte Ravns kontor. Kvinden er kommet pga. et inkontinensproblem, som hun nu har døjet med i tre år. Hun er nødt til at gå på toilettet meget ofte både dag og nat, og hun har svært ved at holde sig, hvis der ikke er et toilet i nærheden. "Jeg har vist forkælet min blære," siger hun med et lille smil.
Holstebro Kommunes sygeplejeklinik har eksisteret i 20 år og er en af landets første. Nu er der fire sygeplejersker ansat, og klinikken holder åbent hver dag fra 8.30 til 13 og torsdag fra kl. 15-17. Sygeplejerskerne dækker hver to specialer inden for sår, kompressionsstrømper, diabetes og inkontinens. Jytte Ravn har 15 års erfaring i at rådgive om inkontinens i klinikken.
"Ved du, hvordan du kniber rigtigt," spørger hun den ældre kvinde. "Jo, det mener jeg nok," lyder svaret. Jytte Ravn forklarer, at det er vigtigt at sætte sig tilbage på stolen og slappe af i skuldrene. "Det er lidt som at holde på en prut og så knibe sammen i endetarmen og fremad." Den ældre kvinde sidder eftertænksomt og lytter og nikker. "Selvom det måske lyder lidt dumt, så er det er en god idé at huske sig selv på, at man skal snakke med sin blære hver dag," pointerer Jytte Ravn.
Der er sat god tid af til den ældre kvindes første konsultation. Jytte Ravn ved, at klienter med inkontinensproblemer ofte skal overvinde en tærskel, før de går til egen læge for at tale om problemerne. Lægerne henviser til Sygeplejeklinikken, hvis anden behandling ikke er mulig.
En ansøgning om bevilling på kompressionsstrømper skal udfyldes, efter at Pernille Gamborg har taget mål til strømperne. Foto: Kissen Møller Hansen
Efter Jytte Ravn og den ældre kvinde har rundet emner som at tømme blæren ordentligt, og hvordan man får gode drikke- og toiletvaner, går Jytte Ravn hen til hylden med blepakker i alle størrelser og typer og tager et par prøver frem.
I samråd vælger de nogle størrelser, som den ældre kvinde skal have med hjem. Når hun kommer igen i klinikken om en måned, skal de tale om, hvordan det er gået.
I Holstebro skal man som udgangspunkt selv møde op i Sygeplejeklinikken, hvis man er i stand til det, og hvis man har et af de sundhedsproblemer, som klinikken har specialiseret sig i.
Omkring 30 klienter tager hver dag plads i venteværelset, efter at de først er blevet henvist af deres egen læge. Ordningen er med til at understrege, at man selv har et ansvar for sin sundhed, eller som sårsygeplejerske Dorthe O. Møller udtrykker det: "At det er folks egne sår og ikke hjemmesygeplejerskens."
Hvad er det særlige, man skal kunne som sygeplejerske for at arbejde her?
"Man skal i hvert fald kunne holde ud at arbejde tæt sammen med de samme mennesker hver dag," siger Jytte Ravn.
"Det var en ældre dame, som havde gået med et inkontinensproblem i flere år. Det havde taget hende lang tid at opsøge råd og vejledning. Jeg kunne se, at hun var beklemt, da hun kom, men at det var en lettelse for hende at få taget hul på at tale om det. Hun skal først til egen læge for at få inkontinensen udredt, men jeg er overbevist om, at hun kommer tilbage," siger kontinenssygeplejerske Jytte Ravn. ´