Én sygdom - to liv
En kronisk sygdom ændrer for altid livet, men det er individuelt, hvor stor en betydning den får. Og i hvilken grad, man lærer at acceptere sin sygdom.
En kronisk sygdom ændrer for altid livet, men det er individuelt, hvor stor en betydning den får. Og i hvilken grad, man lærer at acceptere sin sygdom.
Accept. Thomas Elgaard Larsens diabetes brød ud, da han var 12 år. Han har aldrig oplevet sin sygdom som et problem eller noget, nogen skulle have ondt af ham over. Der er ingen komplikationer og ingen følgesygdomme.
Modreaktion. Niels Vinther fik konstateret diabetes type 1, da han var syv år. Som barn i en søskendeflok på fem børn og med en enlig mor måtte han langt hen ad vejen passe sig selv. Alvoren gik først op for ham, da han havnede på intensiv afdeling.
Socialpsykiatrisk rengøring. En ung mand med en hamster satte et bosted på en hård prøve. For hvad gør man, når en beboer gror til i skidt og ingenting vil?
Ikoner. I 1950'erne var det primært soldater, der blev portrætteret på forsiderne af de store amerikanske magasiner som Life, mens kvinder med hvide forklæder og letgenkendelige røde kors var mere i baggrunden. Vi tager revanche med portrætter af fem stærke kvinder.
Artiklen henvender sig til sygeplejersker på sengeafdelinger på somatiske og psykiatriske hospitaler samt til sygeplejersker i almen praksis og i hjemmeplejen. Artiklen er baseret på forfatterens arbejde med abstinensbehandling, og hovedbudskabet er, at patienterne med fordel kan screenes systematisk og behandles med benzodiazepiner.
Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som yder sygepleje til gamle og skrøbelige mennesker. Hovedbudskabet er, at sygeplejersker skal tænke netværk og social kapital ind i sygeplejen for at fremme tryghed. Artiklen er baseret på et forskningsprojekt med både kvalitative og kvantitative data.
Artiklen henvender sig til sygeplejersker og forebyggende medarbejdere i kommunerne, som kan være med til at forebygge somatiske og psykiske problemer, dårlig livskvalitet og indlæggelser ved at være opmærksom på det dobbelthandicap, som en kombineret høre- og synsnedsættelse er. Artiklen er desuden relevant for sygeplejersker på landets hospitaler, som støder på kommunikations- og funktionshæmmede ældre.
Indlægget beskriver konkrete erfaringer med en spørgeguide med fokus på kombineret syns- og høretab. Guiden er udviklet af Videnscentret for Døvblindblevne og anvendt ved forebyggende hjemmebesøg i Lejre Kommune.
Læs boganmeldelser fra dette nummer af Sygeplejersken.
”B.T.s fotos fra møgbeskidte patientstuer med blod og afføring på væggene giver os alle kvalme og minder os om, at hygiejne er mere end mikrobiologi.”
Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som arbejder med ældre på plejehjem. Hovedbudskabet er, at sygeplejersker skal have fokus på, om den ældre eventuelt kan have nedsat hørelse og har brug for høreapparat.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-2009-1/