Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vi må genopfinde de gamle dyder

Tjek på patienten. Systematisk måling af vitale værdier er på vej tilbage i sengeafdelingernes sygepleje. Nye rutiner og redskaber sikrer, at sygeplejerskerne også ved, hvilke ændringer de skal reagere på og hvordan.

Sygeplejersken 2009 nr. 19, s. 18-19

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2009-19-18aFoto: Søren Svendsen

Puls, blodtryk, temperatur, bevidsthed, respirationsfrekvens og iltsaturation er på vej tilbage som vigtige og daglige observationer af patienterne i de danske sengeafdelinger.

Flere steder sker det i stor skala og efter beslutning i den øverste sygehusledelse.

Siden april har alle nyindlagte patienter i 50 sengeafdelinger i den sydlige halvdel af Region Sjælland fået målt vitale værdier en gang i hver vagt. Og Århus Sygehus er i gang med at indføre systematisk observation mindst én gang i døgnet i sengeafdelingerne på de tre gamle Århus-sygehuse og på Samsø.

Mange andre steder er lignende initiativer på vej i mere afgrænset målestok. Baggrunden er den samme: De patienter, der ligger i sengeafdelingerne i dag, er ældre og sygere end dengang, sygeplejen forlod de faste rutiner for at anlægge mere individuelle vurderinger.

Og meget tyder på, at observationen trænger til at blive styrket. En række undersøgelser og rapporter har afdækket observationsproblemer i sengeafdelinger, ikke bare i Danmark, men også i de øvrige vestlige lande.

Oprettelsen af mobile akutteam har også været en øjenåbner på flere sygehuse: Det hjælper ikke meget, at intensivafdelingerne opretter akutteam, som sengeafdelingerne kan kalde til hjælp, når en patient bliver dårlig - hvis sengeafdelingen ikke opdager de tidlige tegn på en kritisk forværring.

"Vi var en af de første afdelinger, der startede med det mobile akutteam her på sygehuset. Og i den forbindelse blev jeg lidt rystet over, hvor meget observationen af patienterne var gledet ud," siger f.eks. Dorte Denta, oversygeplejerske i Kirurgisk Afdeling i Slagelse.

"Vi må genopfinde de gamle dyder, der på et tidspunkt er forsvundet i alt det andet, vi gerne vil i sygeplejen."

Sjælland og Århus i front

Både på Sjælland og i Århus har man indført et nyt observationsskema med indbygget beslutningsstøtte. Når plejepersonalet dokumenterer en værdi uden for normalområdet, giver det risikopoint. Og på bagsiden af skemaet står, hvad man skal gøre, når patienten har scoret et vist antal point - f.eks. øge observationshyppigheden, konferere med den ansvarshavende sygeplejerske, tilkalde den vagthavende læge (Århus) eller sygehusets mobile akutteam (Sjælland).

For det er ikke nok at observere tættere, personalet skal også vide, hvad de skal reagere på og hvorfor.

"Før i tiden målte vi værdierne, men vi vidste ikke altid, hvorfor vi gjorde det, og heller ikke altid, hvad vi skulle gøre med observationerne. Så vi skal ikke bare tilbage til det gamle," siger udviklingssygeplejerske Ellen Margrethe Jacobsen, Kirurgisk Gastroenterologisk afdeling, Århus Sygehus.

"Vi skal vide, hvorfor vi måler, og når patienterne har afvigende værdier, skal plejepersonalet selv overveje, om der er noget, de kan gøre. De skal ikke bare øge observationshyppigheden eller kalde en læge. Observationsskemaet er et hjælperedskab, det fratager os ikke vores faglige skøn."