Sygeplejersken
Borgerne skal selv vurdere deres helbred
Systematik og lydhørhed. Når Trine Næhr går på forebyggende hjemmebesøg hos Langeland Kommunes borgere over 75 år, bruger hun et redskab til egenvurdering.
Sygeplejersken 2009 nr. 21, s. 28-29
Af:
Kirsten Bro Brask, sygeplejerske, cand.cur.
Fritidsinteresser" Kristen Pedersen kunne godt tænke sig noget computerundervisning. For øvede. Forebyggende sygeplejerske Trine Næhr lover at tage forslaget med til Ældrerådets formand. Foto: Nils Lund Pedersen
Det er anden gang, forebyggende sygeplejerske Trine Næhr besøger Kristen og Bente Pedersen i deres hjem i Illebølle i Langeland Kommune.
Det forebyggende besøg er egentlig til Kristen Pedersen, som er 77 år gammel og forhenværende vognmand. Bente Pedersen har dækket bord med kaffe og hjemmebagt kringle, og Trine Næhr kan uden videre tage tråden op fra sit sidste besøg og de ting, hun talte med ægteparret om ved den lejlighed. Den stejle trappe til soveværelset ovenpå. Kristen Pedersens hofte, der er slidt, men ikke så meget, at han ønsker en operation. Det nedlagte madlavningskursus for mænd, som Kristen Pedersen faktisk savner osv.
"Og så har jeg de faste spørgsmål, jeg stillede sidste gang og gerne vil stille igen," siger hun til sidst.
Siden slutningen af 90'erne har Trine Næhr brugt et systematisk redskab til egenvurdering, hvor hun giver den borger, hun besøger, en række svarmuligheder på områderne helbred generelt, bevægelighed, personlig pleje, sædvanlige aktiviteter, smerter eller ubehag, ængstelse eller depression.
Hun sætter krydserne, men borgerne bestemmer hvor, ud fra svarmuligheder som "ingen problemer med min personlige pleje", "nogle problemer med at vaske mig eller klæde mig på" osv.
"De svar, I har givet, passer med, hvad jeg har oplevet hos jer. Men det er vigtigt, at jeg ved, at det her er jeres egne observationer," siger hun til Kristen og Bente Pedersen, da krydserne er sat nogenlunde samme sted som ved sidste besøg.
Langeland Kommune har også en spørge-guide for de forebyggende hjemmebesøg. Den ligger ikke fremme under samtalen, og om Trine Næhr starter med boligen, med syn og hørelse, daglige aktiviteter eller et fjerde sted, afhænger helt af den modtagelse, hun får, når hun kommer ind ad døren. Men fald, ernæring, og de syv spørgsmål i egenvurderingen indgår altid i hendes samtaler.
"At borgerne selv bestemmer, hvor krydset skal stå, giver dem indflydelse og kan være med til at åbne for noget af det, ældre mennesker ikke sådan går og taler om," siger hun om den systematiske egenvurdering.
"Og jeg har været ude for - og ikke bare én gang - at jeg blev forbavset over det svar, der blev valgt. Så er det, jeg følger op med "hvorfor"" og måske kan få afdækket en depression eller en uforklaret træthed, som lægen bør se på."
Hvad skal man specielt kunne i dit job"
"Man skal bruge alle sine sanser til at fornemme, hvad stedet udstråler. Være lydhør. Man skal kunne gå ind med respekt for, at man befinder sig i folks hjem. Så en baggrund som hjemmesygeplejerske eller sosu-assistent er absolut en fordel. Viden om aldring og alderens sygdomme skal man så bygge ovenpå.
"I går besøgte jeg et ægtepar, der begge har KOL og ikke kan gå uden for en dør. Sidste gang, jeg var hos dem, spurgte jeg til deres interesser, og da de fortalte, at de godt kan lide at læse, spurgte jeg, om de var klar over, at bibliotekarerne kører ud til folk med bøger, og at man kan ringe og snakke om sine ønsker. Det var en god oplevelse at se den stak bøger, der lå på bordet, da jeg kom igen i går."