Sygeplejersken
Flere skyderier - færre knivstikkerier
Antallet af behandlede skud- og knivoverfald er ikke steget de seneste syv år, viser opgørelse fra akutlægebilen i København. Men det kriminelle miljø er blevet mere råt.
Sygeplejersken 2009 nr. 21, s. 26
Af:
Britta Søndergaard, journalist
Foto: Søren Svendsen
Billedet af København som en tiltagende voldelig by, hvor flere og flere voldsmænd bringes ind på hospitalet, stemmer ikke overens med virkeligheden ifølge en ny opgørelse fra akutlægebilen i København.
Undersøgelsen, der for nylig blev offentliggjort i Ugeskrift for Læger, viser, at antallet af behandlede skud- og knivoverfald siden år 2000 har ligget nogenlunde stabilt på omkring 100 sager om året. Og endnu ikke offentliggjorte tal fra 2008 og 2009 afspejler samme tendens.-"Når man som borger følger med i medierne, kan man let få det indtryk, at der er sket en dramatisk stigning i antallet af grove voldsepisoder i hovedstaden.
Derfor kom det også som noget af en overraskelse for os, at det overhovedet ikke kan læses ud af statistikken. Flere af vores egne kolleger troede først ikke på tallene," siger afdelingslæge Jacob Steinmetz fra akutlægebilen og Rigshospitalets Traumecenter, der har opgjort tallene.
Både i 2005 og 2007 blev akutlægebilen kaldt ud flere gange, mens den verserende bandekrig udspillede sig. Ofrene er hovedsagelig mænd i begyndelsen af 30-års-alderen, og i gennemsnit dør omkring 6 pct. inden for 30 dage.
Mere brutalt miljø
Ifølge informationschef ved Københavns Politi, Flemming Steen Munch, stemmer undersøgelsens resultater på mange måder med ordensmagtens virkelighedsopfattelse. Men mens det går den rigtige vej med hensyn til knivstikkerier, har bandekonflikten reelt ført til en kraftig stigning i skudepisoderne.
"Men generelt er det fuldstændig rigtigt, at det ikke er blevet farligere at gå rundt på gader og stræder. Over en længere årrække er der ikke sket en stigning i kriminaliteten, sådan som man ellers kan få indtryk af i medierne," siger Flemming Steen Munch. Han mener dog, at der er sket en brutalisering i visse miljøer, og at tærsklen for at bruge våben og grov vold er blevet sænket:-"Der er nogle utrolig afstumpede kriminelle i banderne. De vil ikke tale med politiet om, hvem der skyder eller bliver skudt. Bandemiljøet er væsentlig mere råt end det almindelige kriminelle miljø, så jeg kan godt forstå, hvis nogle sygeplejersker kan blive bange, når der indlægges skudofre efter bandeopgør. Da vi havde den store nordiske rockerkrig i 90'erne, foregik kampene trods alt mere efter mål i miljøet. I dag bliver der skudt på gader og stræder, og det er et tilfælde, at der ikke er flere uskyldige mennesker, som er blevet ramt."