Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Her er jeg jævnbyrdig med læreren

Udsyn. Globalisering fylder mere og mere på sygeplejerskeuddannelsen. 20 studerende fra fem lande har i 10 uger arbejdet på tværs af nationaliteter og fag på Sygeplejeskolen i Slagelse.

Sygeplejersken 2010 nr. 1, s. 14-15

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2010-01-13ax”Jeg har oplevet Danmark som et meget trygt land, hvor folk ikke altid låser deres døre,” siger den 20-årige sygeplejestuderende Ceren Bayindir fra Istanbul (forrest tv.), som her ses sammen med den 24-årige fysioterapeutstuderende Debbie van der Heijden fra Holland, den 21-årige sygeplejestuderende Celina Frederiksen fra Sygeplejeskolen i Slagelse og den 21-årige sundheds- og ernæringsstuderende Cecelia Akueson fra Ernærings- og Sundhedsuddannelsen, Ankerhus (forrest th.). Foto: Hanne Loop

Navneskiltene på skolebordene i klasseværelset er udstyret med flag fra Spanien, Holland, Tyrkiet, Belgien og Danmark. På væggen kører et diasshow med billeder af unge på udflugt i et grønt dansk sommerlandskab.

20-årige Ceren Bayindir fra Istanbul er en af de syv udenlandske studerende, der dette efterår har afsluttet 10 ugers tværfagligt modul på Sygeplejeskolen i Slagelse sammen med 13 danske studerende. Det er kursets sidste dag efter en eksamen, hvor der er blevet givet 15 12- og 10-taller og kun et enkelt 4-tal.

Da Ceren Bayindir en varm augustdag trillede kufferten ind på Sygeplejekollegiet i Slagelse, var hendes engelskkundskaber begrænsede. I dag jonglerer hun ubesværet med svære engelske ord som -f.eks. interdisciplinary (tværfaglig), og hun har netop afleveret gruppeopgave på engelsk om behandling og forebyggelse af diabetes 2.

"Undervisningen her er meget forskellig fra den måde, vi lærer på i Tyrkiet. Her arbejder vi i grupper på tværs af fag og er jævnbyrdige med lærerne. Hjemme tiltaler man sin lærer som hr. professor," fortæller Ceren Bayindir, der ikke har prøvet at arbejde tværfagligt før.

Satser på udlandet

Den 24-årige fysioterapeutstuderende, Debbie van der Heijden, fra Holland fremhæver også, at hun har lært meget af at arbejde sammen med studerende fra andre lande:

"Jeg har fået en større forståelse for andre landes kulturer og fundet ud af, at det er til patientens bedste, hvis fagene arbejder sammen," siger Debbie van der Heijden, som sammen med danske og tyrkiske studerende har skrevet opgave om fedme.

De to danskere, sygeplejestuderende 21-årige Celina Frederiksen fra Sygeplejeskolen i Slagelse og 21-årige sundheds- og ernæringsstuderende Cecelia Akueson fra Ernærings- og Sundhedsuddannelsen, Ankerhus, fortæller, at "de er kommet ud af de kasser, der normalt er omkring vores uddannelser."

"Vi har lært at arbejde på engelsk og at arbejde sammen med andre fra f.eks. Tyrkiet, Spanien og Holland, og vi har fået fantastiske venskaber," fortæller Celina Frederiksen. Som tutor har hun været med til at modtage de studerende og haft ansvar for mailkontakten med dem, inden de kom til Danmark. Hun satser på at arbejde som sygeplejerske i udlandet, når hun er færdig med sin uddannelse.

Praktik i Namibia

Kurset i Slagelse er det første af sin art herhjemme, men generelt bliver international udveksling mere og mere almindeligt på sygeplejeskolerne. Ifølge de to holdkoordinatorer, lektor Birgit Frederiksen fra sygeplejerskeuddannelsen i Slagelse og britiskfødte Helene Kelly fra sygeplejerskeuddannelsen i Nykøbing/Næstved, er det i dag muligt at komme i praktik i Namibias ørken eller i Londons slum.

"På det internationale tværfaglige modul oplever eleverne, hvor vigtigt det er at arbejde sammen med andre fag. Og de får en forståelse af andre kulturer, som de kan bruge, fordi verden bliver mere og mere globaliseret, og fordi patienter kommer fra mange forskellige kulturer," siger britiskfødte Helene Kelly.

"De studerende har været gode til at arbejde på tværs af deres fag og nationalitet. Nogle af de studerende kunne ikke ret meget engelsk i begyndelsen. Men vi lod, som om de kunne, var tålmodige og anstrengte os for at bruge enkle udtryk. Og så har eleverne været gode til at hjælpe hinanden," siger Birgit Frederiksen.

Og de internationale erfaringer er ikke bare en eksotisk inspiration, men kan rent faktisk bruges, når de studerende senere skal arbejde i Danmark, mener Helene Kelly:

"De studerende får et klarere blik på deres egen praksis, når de rejser ud. Vi oplever ofte, at de kommer hjem og siger: "Jeg er blevet meget klogere på mig selv og mit eget land, efter at jeg har været i udlandet."  

10 uger på tværs

Det 10 uger lange kursus Interdisciplinary Health Care Provision (tværfaglig sundhedsfremme) udbydes af University College Sjælland to gange årligt. Kurset, der foregår på Sygeplejeskolen i Slagelse, tager afsæt i det obligatoriske tværfaglige modul 5 på de sundhedsfaglige bacheloruddannelser. På dette års hold deltog to spanske ergoterapeutstuderende, en belgisk og tre danske sundheds- og ernæringsstuderende, en hollandsk og tre danske fysioterapeutstuderende, tre tyrkiske og fem danske sygeplejestuderende og to danske bioanalytikerstuderende.