Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Politik med faglig ballast

Fordel. 37 sygeplejersker har fået plads i regionsråd og kommunalbestyrelser fra nytår 2010. Her fortæller fire af dem, hvad deres faglige baggrund betyder i det politiske arbejde.

Sygeplejersken 2010 nr. 1, s. 30-31

Af:

Søren Palsbo, journalist

0110-30-01-1

Borgmesteren

Mette Touborg er som den eneste sygeplejerske i Danmark blevet borgmester i de næste fire år. Hun er valgt for SF i Lejre Kommune og kommer fra en lederstilling hos forsikringsselskabet Topdanmark. Tidligere har hun haft flere lederjob i sundhedssektoren og været organisationspolitisk aktiv i Dansk Sygeplejeråd, både som sygeplejestuderende og som medlem af den daværende Frederiksborg amtskreds. Den nye valgperiode er hendes anden i kommunalpolitik.

"Sygeplejerskeuddannelsen er rigtig god til at ruste én til at indgå i alle mulige samarbejdsrelationer med andre mennesker på mange niveauer og med meget forskellig baggrund. Det giver mig et rigtig godt afsæt," siger Mette Touborg og fortsætter:

"Jeg tror, at sygeplejersker, der går ind i politik, har en bredde med sig i forhold til hele sundhedssektoren og i forhold til den kommunale sektor. Sundhedsfremme- og forebyggelsesområdet vedrører jo i virkeligheden alle borgere. Det handler om livskvalitet, men for kommunerne handler det også i høj grad om økonomi og politik, som vil give resultater på langt sigt. Når man taler med andre om sundhedsfremme og forebyggelse, tænker de det ofte meget specifikt, men jeg kan som sygeplejerske se forebyggelse og sundhedsfremme inden for alle forvaltningsområder. Ikke kun det sociale område og ældreområdet, men også børn og unge, kultur og fritid samt teknik og miljø," siger Mette Touborg.

Hun konstaterer, at de offentlige arbejdspladser kunne hente nyttig inspiration fra private arbejdspladser som den, hun har forladt for at blive borgmester.

"Der er højt til loftet, og engagement bliver belønnet og fremmet. Det vil jeg gerne bringe med mig til Lejre Kommune," siger hun.

SY-2010-01-31Helhedssynet rigtig vigtigt

Visitator og sygeplejerske Mia Schmidt er valgt til sin fjerde periode - den tredje i træk - i Silkeborg kommunalbestyrelse, hvor hun repræsenterer Det Konservative Folkeparti. Hun fortsætter som medlem af socialudvalget og af børne- og ungeudvalget og har i de seneste fire år været formand for handicaprådet og medlem af klagerådet.

Det betyder utrolig meget i lokalpolitikken at have en baggrund som sygeplejerske, fordi kommunen er sidste led inden den direkte borgerkontakt. Det serviceniveau, der skal udmøntes, er vi som kommunalpolitikere med til at tegne. Derfor betyder det rigtig meget, at jeg ved, hvad der sker mellem den, der yder, og den, der modtager. Jeg har været hjemmesygeplejerske i 10 år. Derfor ved jeg, at hvis man laver ændringer i strukturerne, så har det også store konsekvenser for medarbejderne og dermed også borgerne. Helhedssynet er rigtig vigtigt at have med, og jeg føler mig godt klædt på med min faglige bagage," siger Mia Schmidt.

SY-2010-01-31bElsker at være politiker

Udviklingssygeplejerske Marian Geller er blevet valgt for Venstre til både regionsrådet i Nordjylland og kommunalbestyrelsen i Aalborg. Hun har siddet én valgperiode i regionsrådet, men kommunalbestyrelsesposten i Aalborg er ny. Og så bliver hun endda 2.-viceborgmester med et flot personligt stemmetal. I regionsrådet har mange personlige stemmer også sikret hende en plads i forretningsudvalget.

"Jeg bruger min uddannelse som sygeplejerske hele tiden. Jeg elsker at være politiker og diskutere med mine politiske modstandere," siger Marian Geller, der erklærer sig som socialliberal og er tilfreds med, at hun kan indtage personlige standpunkter uden at være bundet af en snæver partilinje.

"Jeg er blevet næstformand i familie- og socialudvalget og medlem af udvalget for sundhed og bæredygtig udvikling. Det er udvalg, der bl.a. beskæftiger sig med sundhedsaftalerne med regionen og med landdistriktspolitikken. Jeg har fået lige, hvad jeg ønskede mig, så jeg er bare ét stort smil," siger Marian Geller.

SY-2010-01-31cDyb forståelse af sammenhænge

Tidligere sygeplejedirektør, sygehusdirektør og sundhedsdirektør Leila Lindén er med et meget højt personligt stemmetal genvalgt for Socialdemokraterne til Hovedstadens regionsråd og for første gang også til kommunalbestyrelsen på Bornholm, hvor hun er ny socialudvalgsformand. Hun siger:

"Min baggrund som sygeplejerske har for mig været alle tiders i det politiske arbejde. Den generalistuddannelse og den erfaring, vi har fået, er så nyttig, fordi man forstår, hvordan tingene hænger sammen. Man forstår mennesker, og hvordan de har det, man ved, hvordan strukturen virker indefra, og man ved, hvor langt væk de politiske beslutningstagere ofte sidder fra hverdagen. Som politiker er man som oftest nødt til at lytte til, hvad embedsmændene fortæller én, og så er det jo godt at have været en del af den hverdag, embedsmændene fortæller om. Dermed ved man, hvad der virker, og hvad der ikke virker. En dyb forståelse af, hvordan tingene hænger sammen, og hvordan man fanger virkeligheden, herunder hverdagen i sygehusene og i hjemmesygeplejen."

Leila Lindén konstaterer, at hun som socialudvalgsformand får at gøre med ældreområdet, forebyggelse, genoptræning og sundhedsområdet generelt: "Alt det, man ved en masse om som sygeplejerske."

YDERLIGERE TO ER VALGT TIL KOMMUNALBESTYRELSER

Sygeplejerskens redaktion har fået meddelelse om, at yderligere to sygeplejersker er valgt ind i kommunalbestyrelser ved valget den 17. november 2009.

De to valgte sygeplejersker er Lene Nørlund, Ringkøbing/Skjern Kommune, valgt for Socialdemokraterne, og Lisbet E. Rosendahl Hansen, Varde Kommune, valgt for Venstre. Dermed har redaktionen kendskab til, at i alt 37 sygeplejersker er indvalgt i kommunalbestyrelser og/eller regionsråd ved seneste valg.