Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

4 til ferien: Føde til den indre læsehest

Man kan ønske sig en bog eller forkæle sig selv med en, her er fire bud på bøger, der er faglige, fornøjelige eller faretruende. Spring om bord, hvis du har brug for at fodre din indre læsehest – eller prøve nye smagsoplevelser.

Sygeplejersken 2010 nr. 21, s. 28-29

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Til stjernekiggere

Povl Christian Henningsen, Kresten Schultz Jørgensen
Bryd muren
– Guide til kommunikation i modvind
Gyldendal Business 2010
144 sider – 200 kr.

SY-2010-21-alt%20(11)Det handler om dem, ikke om dig, er et af bogens gode råd til den, der skal holde oplæg. Men bogen rummer mere end det. Der er tørre tæsk til Power Point-præsentationer med mange bullets eller endnu værre Power Point-præsentationer skrevet med 12 punkt, som ingen tilhører kan nå at læse eller reagere på.

Der er en kontant opfordring til at øve sig meget, hvis man er ny eller usikker oplægsholder. Jeg bekender gerne, at loftet i mit gamle hus har lagt øre til mange oplæg, for det er jo rigtigt.

Man kan høre, hvor sproget knirker, når man øver sig, og det er noget mindre traumatisk, at det er omgivelserne og ikke f.eks.

50 sygeplejestuderende, der tager imod knirkeriet. Bogen indeholder banale råd om at møde op til tiden, have USB-nøglen i lommen, tjek på kropssproget og ikke mindst være så nærværende, at man har kontakt med tilhørerne.

Er man stjernekigger under et oplæg, mærker man ikke, om publikum er stået af, har spørgsmål eller trænger til en pause, og det er synd og skam.

Rå lag på lag-roman

Sofi Oksanen

Renselse

Rosinante 2010

359 sider – 230,95 kr.

SY-2010-21-alt%20(12)Romanen fik Nordisk Råds litteraturpris i 2010, og den er en regelret pageturner. Bogen handler om Zara og Aliide, en ung russisk og en gammel estisk kvinde, hvis veje krydses.

Det hele begynder med, at der ligger en bylt på en gårdsplads – hvad indeholder den?

Er kvindernes møde tilfældigt, eller har de en forbindelse?

Spørgsmålene opklares langsomt, samtidig med at der blotlægges forskellige uhyrlige eksempler på, hvor langt mennesker vil gå for at bevare livet, kærligheden og menneskeligheden.

Det umenneskelige er også viet en væsentlig plads i form af to russiske banditter, hvis kriminelle univers ikke skal afsløres her.

Men de får deres bekomst, gør de. Undervejs bliver læseren klogere på Estlands historie og sovjettidens undertrykkelse af landet og befolkningen. En lag på lag-roman, man ikke ryster af sig lige med det samme.

Humanisme skal der til

Lars Heslet
Fra det yderste – Lægen mellem Faust og empati
240 sider – 375 kr.
Forlaget Bogværket 2010

SY-2010-21-alt%20(13)En civilingeniør, søofficer, dr.med., professor og senere klinikchef og seniorforsker advokerer i bogen for, at læger indser, at lægegerningen har en væsentlig humanistisk, menneskelig dimension.

Tør læger tage denne dimension i anvendelse ved patientens sygeseng, altså bruge sig selv uden at tænke strategisk på, om de derved tager problemerne med hjem, er dårlige til at sige fra, eller hvad man nu ellers siger for at undgå at involvere sig, kan der ske mirakler.

Evidensbaseret diagnostik og behandling er der absolut ikke noget galt med, men læger skal bruge sig selv og opnå den for patienten så nødvendige kontakt og tillid for at aktivere patientens egne helbredende kræfter.

Den menneskelige læge kan suppleres med musik, kunst, hypnose og ro, og Heslet beskriver, hvorfor det virker, og hvordan det blev praktiseret på den intensivafdeling på Rigshospitalet, han var leder af.

Bogen er interessant, men det var faktisk et meget velskrevet interview i Weekendavisen, der førte mig på sporet af den, hvorimod bogens noget svulstige pressemeddelelse nærmest havde den modsatte effekt. Så læs ”Det betaler sig at være sød” i WA den 12. november, og gå direkte til bogens indhold.

Spis bordpynten

Mads Bøttger

Dragsholm Slot

Fra fjord til jord – til bord

Politikens Forlag 2010

272 sider – 450 kr.

SY-2010-21-alt%20(14)Det var en fremsynet lensbaron Zytphen-Adeler, der i sin tid fik idéen om at tørlægge
Lammefjorden i Odsherred. Processen tog ca. 70 år, og i dag danner den tidligere havbund grobund for nogle af de bedste grønsager i landet.

Mange af landets Michelin-restauranter får deres råvarer herfra, men også det lokale Dragsholm Slot bliver forsynet med de fineste gulerødder og blå kartofler fra Lammefjorden. En ny kogebog med tekst af bl.a. Adam Price går tættere på slottets køkken og på den sandede Lammefjord.

Her er smukke fotografier af omgivelserne i sommerlys, og den lurende novembersyge forsvinder ved at kigge på dem. Lysten til at spise de retter, der præsenteres på bogens sider, vokser i takt med gennembladringen, især når maden er pyntet med gederams (rævehaler).

Det ser bare godt ud.

Jeg har engang været så heldig at være til julefrokost på slottet, og jeg undrede mig
dengang over, at bordpynten, en urtepotte med friske gulerødder, først kom på bordet et stykke tid efter vores ankomst.

Årsagen var, at bordpynten var en forret bestående af de fineste gulerødder med top sat ned i østersskum, og det så ikke bare godt ud, det smagte fantastisk.