Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vi skal sætte dagsordenen for sygeplejen i verden

Som Dansk Sygeplejeråds formand deltog Grete Christensen i ICN’s repræsentantskabsmøde, der blev holdt, inden den officielle faglige konference gik i gang.

Sygeplejersken 2011 nr. 11, s. 30

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

GC_09B9866%5Brgb%5D_228x300”På ICN´s repræsentantskabsmøde havde vi en vigtig diskussion af, hvordan sygeplejersker kan tale med én stærk stemme i hele verden. Det handler f.eks. om at sætte sygepleje på dagsordenen i forhold til WHO´s generalforsamling. En uge efter ICN-konferencen skulle verdens lande mødes i Genève for at tale om, hvordan man løser store internationale sundhedsproblemer, men der er meget få sygeplejersker repræsenteret.

Fra Danmark sendte Sundhedsstyrelsen f.eks. en delegation af læger på trods af, at vi flere gange har gjort opmærksom på, at læger og sygeplejersker samlet set spiller en stor rolle i forhold til verdens sundhed. Hvad ville sygehuse og hjemmeplejen være uden sygeplejersker?

På Malta kunne vi tydeligt se, hvad det betyder, når der bliver sat politisk fokus på sygeplejerskers rolle. Inden ugen var omme, havde den maltesiske præsident og sundhedsminister fået øjnene op for vores betydning, og det medførte, at den øverst placerede sygeplejerske på Malta blev sendt af sted til WHO´s generalforsamling i Genève.

Fra den faglige del af ICN-konferencen vil jeg fremhæve hovedtaleren Diana Mason, som bl.a. har været redaktør af den amerikanske sygeplejerskeorganisation ANA’s magasin. Vi var i den samme paneldebat, der handlede om, hvordan man får indflydelse på den politiske dagsorden. Hun var fantastisk til at fortælle om, hvordan man må arbejde strategisk, og hun gjorde det på en begavet, men utroligt enkel facon. Hende kunne jeg godt tænke mig at invitere til at tale til Dansk Sygeplejeråds næste kongres.

Jeg var også imponeret over at høre Rwandas førstedame Jeannette Kagame fortælle om, hvordan Rwanda siden folkedrabet bevidst har satset på at sætte kvinderne i spidsen for samfundet. I dag er 56 pct. af parlamentsmedlemmerne kvinder. Jeg havde ikke drømt om, at Rwanda skulle være et ligestillingsforbillede for os. Rwanda er nu blevet et afrikansk foregangsland inden for oplysning om hiv/aids,  forebyggelse af mødredødelighed og vaccine mod livmoderhalskræft.”