Sygeplejersken
Historisk: Bakteriefri kattetarme til sutur var en specialiseret sygeplejeopgave
Rensning af kattetarme var engang en sygeplejeopgave. Tarmene skulle bruges til sutur. I Tidsskrift for Sygepleje nr. 3, 1901 skrev kirurgisk sygeplejerske Elisif Fiedler en nøjagtig anvisning på fremstilling af karbolalkohol-katgut.
Sygeplejersken 2013 nr. 12, s. 19
Af:
Susanne Bloch Kjeldsen, journalist
Dengang
Som kirurgisk sygeplejerske blev Elisif Fiedler ofte opfordret af læger og andre sygeplejersker til at give en anvisning på karbol-katgut, en metode som i begyndelsen af 1900-tallet havde vundet indpas på de fleste større hospitaler og klinikker i Danmark. En professor havde indført metoden i maj 1888 på Frederiksberg Hospital, og hér havde Elisif Fiedler lært teknikken af afdelingens plejemoder.
De rå kattetarme skulle først udblødes og udvaskes i grøn sæbevand, afskylles i sterilt vand, opvindes på prismer af glasstænger og henstilles i 5 pct. karbolvand i 48 timer, hvorpå de skulle omvindes på små glasrammer og overhældes med 5 pct. karbolalkohol. Herefter var trådene helt hvide, opsvulmede og bløde, og nu skulle de blot hærde i cylinderglas med tætsluttende låg og tilbindes med gaze. Efter et døgn var katgutten – eller catgut, som det hedder i dag, klar til brug.
I denne æske ligger tre slags sutur, catgut og silk-braided black og silkworm-gut. Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum.
Ifølge Elisif Fiedler, som var Tidsskrift for Sygeplejes første redaktør i 1901, havde en sygeplejerske pligt til at sørge for, at tråden kom så velbeholden og ren i operatørens hænder, som den lå i glasset.
Anvendelsen af tråd som sutur inden for kirurgien er beskrevet helt tilbage fra ca. 1500 f.Kr. I årenes løb er mange forskellige materialer blevet anvendt som f.eks. tørrede tarme, tørrede sener, hudstrimler, hår og tekstilfibre.
Nu
Nu om dage anvendes der overvejende syntetiske suturer og kun sjældent metal, silke eller hørsuturer. Nogle tråde er fremstillet af plastikmateriale og er resorberbare i vævet som polyglykolsyre eller polyglaktin, mens nylontråde ikke nedbrydes.
Katgut eller catgut fremstillet af dyretarme er stadig på markedet, men i 2001 opfordrede Sundhedsstyrelsen læger og sygeplejersker til ikke længere at bruge sutur fremstillet af animalske produkter. Det skete efter, at en række europæiske lande havde forbudt brug af bl.a. catgut-sutur. Det var angsten for kogalskab og mund- og klovsyge, der havde fået sundhedsmyndigheder i mange lande til at reagere.
Kattetarmene og andre suturer fremstillet af animalske produkter er i dag erstattet af plastik og nylon. Foto iStock
Kilde: Tidsskrift for Sygepleje nr. 3/1901, Sundhedsstyrelsen.
OBS: Efter denne artikel har været trykt, har en venlig læser gjort os opmærksom på, at Catgut er et forkortelse for Cattlegut, altså kvægtarme, og at man aldrig har brugt kattetarme til sutur. Resten af proceduren beskrevet i denne artikel skulle være god nok.
Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding viser beretningen om sygeplejens historie og sygeplejens betydning for det danske sundhedsvæsen.
Besøg museet og museets hjemmeside