Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fra forsker til fag: Psykiatrisk sygepleje har været underbelyst i 100 år

Danmark findes ca. 120 sygeplejersker med en ph.d. eller doktorgrad. Sygeplejersken har opsøgt nogle af dem for at finde ud af, hvorfor de valgte forskervejen, og hvordan det er gået, siden de fik deres forskertitel. Denne gang: Frederik Alkier Gildberg.

Sygeplejersken 2013 nr. 7, s. 63-63

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

SY-2013-07-63Frederik Alkier Gildberg er 36 år, bor i Haderslev og er single. Frederik Alkier Gildberg er ansat som Forskningsleder på Psykiatrisk Afdeling Middelfart, Forskningskoordinator ved Psykiatrien i Region Syddanmark, og som postdoc ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

Hvad fik dig til at forske?

”Det gjorde min nysgerrighed på, hvad psykiatrisk sygepleje reelt er for en størrelse, og på, hvordan vi kan udvikle den til størst mulig gavn for patienter, pårørende og personale. Jeg undrede mig over, hvad der kendetegner den daglige pleje, altså hvad kendetegner den måde, personalet optræder på i interaktionen med patienterne, og ikke mindst med hvilken bagvedliggende mening disse interaktioner sker. For at kunne udvikle psykiatrisk sygeplejepraksis må vi nødvendigvis kende til den eksisterende praksis, både de aktive elementer og den mening, hvormed plejen udføres. Uden at udforske den eksisterende pleje forekommer det umuligt at knytte an til denne med henblik på udvikling.”

Hvad er forskningsemnet i din ph.d.-afhandling?

”Min afhandling omhandler psykiatrisk sygepleje i praksis på en retspsykiatrisk afdeling, og fokus er her på den relationelle del af sygeplejen, med andre ord den interaktionelle del af sygeplejen.”

Hvor tog du din forskeruddannelse henne?

”Den tog jeg ved Enheden for Sygeplejeforskning, Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.”

Hvordan har dine økonomiske rammer været, mens du tog din forskeruddannelse?

”De økonomiske rammer har været fornuftige. Projektet opnåede fuld støtte via diverse fonde fire måneder inde i forløbet.”

Hvor kan man læse om dine forskningsresultater?

”Det kan man i min afhandling ”Reconstructing Normality” og i den publicerede forskningsartikel: Gildberg FA, Bradley SK, Fristed P & Hounsgaard L. 2012. Reconstructing normality: Characteristics of staff interactions with forensic mental health inpatients. Int J.Ment.Health Nurs., 21, (2) 103-13.”

Hvordan har din forskning betydning for praksis?

”Min forskning forsøger at afdække en flig af eksisterende praksis, således at vi derfra har et begreb om, hvad den psykiatriske sygepleje reelt indeholder, og hvordan den anvendes. Således åbnes der op for at videreudvikle psykiatrisk sygepleje på en måde, der forhåbentlig vil gavne patienter, pårørende og personale. I samme ombæring lægger forskningen et par af grundstenene til at videreudvikle forskningen inden for et felt, der forskningsmæssigt har været voldsomt underbelyst i de sidste 100 år.”

Hvad forsker du i aktuelt?

”Aktuelt forsker jeg bl.a. i nedbringelse af tvangsfikseringer ud fra en kvalitativ tilgang, der forsøger at afdække de interaktionelle forhold vedrørende konflikter og tvang før, under og efter brug af bæltefiksering. Helt konkret skal analyser af journaler pege på årsager og kendetegn ved forlænget tid tilbragt i bælte, og via observationsstudier, interview og autoetnografi analyseres konkrete årsager og kendetegn ved konflikter og tvang i den daglige praksis, alt sammen med henblik på at skabe hypoteser og interventioner til efterfølgende at nedbringe tvang og konflikter i praksis. Arbejdet er netop påbegyndt og forventes afsluttet om tre år. Resultaterne vil løbende blive formidlet.”