Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Studerende i praksis: Kliniske retningslinjer versus ”plejer”

En sygeplejestuderende bringer en hyldest til kliniske retningslinjer. Hun har oplevet store variationer i plejen, f.eks. ved indgivelse af sondemad, og mener, at retningslinjerne vil gøre plejen mere ensartet og jobskifte lettere.

Sygeplejersken 2013 nr. 7, s. 15-15

Af:

Linda Vad Bennetzen, sygeplejestuderende

SY-2010-07-15aJeg har i min tid som sygeplejestuderende været på mange sengeafdelinger, både i forbindelse med praktikken, men også som vikar adskillige steder. Som studerende finder jeg det interessant at opleve, hvordan forskellige afdelinger fungerer. Der er ofte forskel i både organisering af arbejdet og måden, procedurer udføres på.

Jeg har været i situationer, hvor der var en konflikt mellem den måde, jeg havde lært at udføre en procedure på, og det, som var standard på afdelingen. F.eks. har jeg oplevet, at proceduren omkring sondemad (lejring af patienten, undersøgelse af sondens placering m.m.) kan variere en del afdelinger imellem.

Arkivfoto: iStock

Det har i mit tilfælde ført til en uheldig situation, hvor en pårørende spurgte til, hvorfor jeg gav sondemad anderledes end resten af personalet (jeg eleverede hovedgærdet 45 grader, inden jeg gav sondemaden, hvilket det øvrige personale ikke gjorde). Det er et dumt dilemma at stå i. Skal man forsvare sin egen måde at gøre tingene på, som man mener er fagligt velbegrundet, hvis man dermed indirekte sætter sine kollegaer i et dårligt lys? Man risikerer, at pårørende og patient mister tillid til personalet og føler sig utrygge ved plejen. Men omvendt er det svært at gøre noget, man ikke fagligt kan stå inde for, selvom det er det, man plejer at gøre på denne afdeling.

Jeg har også prøvet at stå som pårørende og opleve, hvordan min venindes CVK blev behandlet forskelligt alt efter, hvilket sygehus hun var indlagt på. Det ene sted brugte personalet sterile handsker og masser af spritswabs. Det andet sted brugte personalet almindelige handsker og ingen spritswabs. Begrundelsen for forskelle i procedure var ”sådan plejer vi at gøre her”. En ikke særligt betryggende begrundelse, når man er en meget bekymret pårørende.

Som studerende ser jeg fordele i at have nationalt gældende kliniske retningslinjer. Det vil gøre det nemmere som plejepersonale at skifte afdeling og stadig være fuldt indforstået med, hvordan plejen skal udføres. Samtidig – og meget vigtigt – vil det gøre patienter og pårørende mere trygge, da de vil få en mere ensartet pleje, uanset hvilken afdeling de er indlagt på. 

Er du sygeplejestuderende, og har du oplevet en situation, hvor du lærte noget af en patient, en pårørende eller en fagperson i sundhedssektoren, så skriv til os. Send din historie til jb@dsr.dk Den må højst fylde 2.000 tegn uden mellemrum. Du får 500 kr., når din historie bliver bragt i Sygeplejersken.