Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker vil ledes af sygeplejersker

Ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at sygeplejersker ønsker at have en fælles faglig platform med deres nærmeste leder. ”Min leder skal forstå, hvad vi taler om i forhold til det faglige og udviklingen af faget,” lyder det f.eks. fra en sygeplejerske, der har deltaget.

Sygeplejersken 2013 nr. 7, s. 9-9

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2010-07-09aArkivfoto: iStock

Sygeplejersker vil have en leder, der taler samme sprog som dem selv, og som også selv kan gå ind i arbejdsopgaverne, hvis det er påkrævet. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd. 1.002 regionale sygeplejersker og 336 kommunale sygeplejersker deltog i undersøgelsen.

Danske sygeplejersker foretrækker med andre ord, at deres nærmeste ledere har en sygeplejefaglig ballast. En sygeplejefaglig uddannelse er f.eks. afgørende, hvis de skal kunne sparre med chefen om konkrete sygeplejefaglige opgaver. Eller for at sikre og initiere faglig udvikling på arbejdspladsen.

Hovedparten af de regionale (94 pct.) og kommunale (83 pct.) sygeplejersker har en nærmeste leder med en sygeplejefaglig baggrund. 90 pct. af de regionalt ansatte sygeplejersker og 85 pct. af de kommunalt ansatte mener ifølge analysen, at det er vigtigt, deres nærmeste leder har en sygeplejefaglig uddannelse.

I en lederanalyse er også lederne blevet spurgt om deres holdning til ledelse og lederrollen. 1.157 regionale og 712 kommunale ledere deltog i den del af Dansk Sygeplejeråds analyse.

Her angiver et overvejende flertal af lederne fra begge sektorer, at de bruger deres sygeplejebaggrund til at vurdere behovet for kompetenceudvikling hos medarbejderne. Den fagspecifikke viden udnyttes også, når lederne skal samarbejde med andre specialister og faggrupper.

Christina Holm-Petersen, som er seniorprojektleder, ph.d., hos KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning), har forsket i offentlig ledelse, og hun oplever, at interessen for faglig ledelse er stigende.
”Der har i en årrække været en tendens til, at ledere skulle være generalister, som i princippet var uddannet til at kunne lede enhver virksomhed. Nu svinger pendulet mod en erkendelse af, at faglig ledelse er vigtigt for at sikre kvalitet i ydelsen. Lederen skal ikke bare administrere og sikre, at medarbejderne møder op. Lederen skal qua sin egen faglige baggrund understøtte og inspirere medarbejdernes faglighed. Det er afgørende for at sikre en fortsat faglig udvikling,” siger Christina Holm-Petersen.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er enig:
”Det er helt afgørende, at lederen kan sætte sig ind i de konkrete udfordringer, som medarbejderne står med.  Og det kræver altså både en sygeplejerskeuddannelse og også gerne en videreuddannelse i den kliniske praksis at kunne sparre og rådgive medarbejderne, samtidig med at der bliver sat retning på udviklingen.  Den faglige forståelse er hovedårsagen til, at sygeplejersker vil ledes af sygeplejersker.”