Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mød andre mennesker med venlighed

Sygeplejerske Merete Bonde Pilgaard er overbevist om, at venlighed og høflighed gør os alle gladere og sundere. Hun oprettede en gruppe på Facebook, der skulle gøre Hjørring til et venligere sted, men den tog først fart, da hun oprettede Venligboerne Flygtningehjælp. Folk strømmede til, og der er nu 10.000 venligboere alene i Hjørring.

Sygeplejersken 2015 nr. 10, s. 34

Af:

Birgit Brunsted, Journalist

sy_2015_10_venlig
Merete Bonde Pilgaard blev på Folkemødet på Bornholm af magasinet Samvirke kåret til ”Årets Fantastiske Frivillige” for sit engagement i Venligboerne. Der var flere end 500 frivillige nomineret.
Lars Horn
”Vis alle, du møder, uanset hvem de er, venlighed og høflighed, og du bliver gladere og får en masse igen. Venlighed er faktisk en vaneændring. Det er noget med at se mennesker, når man møder dem.  Allerede første gang man afprøver den nye vane, får man noget godt tilbage, og så får man lyst til at gøre det igen.

Ordene er sygeplejerske Merete Bonde Pilgaards og beskriver meget præcist konceptet bag Facebooksiden ”Venligboerne Flygtningehjælp” i Hjørring, som hun har taget initiativet til, og som i løbet af kort tid har bredt sig som en løbeild over det ganske land. 
 

Sundhedsfremme

Initiativet har oprindeligt rod i et projekt om sundhedsfremme, fortæller Merete Bonde Pilgaard. For tre år siden var hun og et par andre sygeplejersker ansat i et projekt i Hjørring Vestby, hvor de skulle arbejde med sundhed for beboerne. En landsdækkende sundhedsprofil havde vist, at det var et af de områder, hvor det stod sløjt til med sundheden, både fysisk, socialt og mentalt.

”Jeg havde et gåhold, og når vi var ude på en tur, lagde jeg mærke til, at der var mange gnidninger. De havde skændtes med nogen i opgangen, de var irriterede på naboerne, og der kunne af og til være en negativ tone,” fortæller Merete Bonde Pilgaard.

”Jeg begyndte at tænke på, hvad der sker mellem mennesker. Hvilken betydning det har, at vi møder hinanden nysgerrigt og venligt. Jeg prøvede at spørge ind til, hvad der startede skænderierne: ”Hvad sagde han? Hilser du på ham?” Og svaret lød typisk, ”det gør jeg i hvert fald ikke, og han hilser heller aldrig på mig”. Vi snakkede om, hvem har ansvaret for en venlig og høflig tone, og jeg spurgte: ”Hvad vil der ske, hvis du prøver i morgen? Hvad sker der, hvis du holder døren for en nabo med mange indkøbsposer?” Jeg bad dem prøve, og sådan var der forskellige øvelser i venlighed og høflighed.”

 

Nysgerrig på andre mennesker

”Det undrer mig slet ikke, at det er hende, der har fundet på det,” siger en tæt samarbejdspartner, Christine Lund Jakobsen.
”Venlighed er virkelig koderordet for Merete. Det handler om den positive tilgang. At når vi giver noget til hinanden, får vi også noget tilbage.” 

Merete Bonde Pilgaard fortæller, at der undervejs var folk, der undrede sig over, at hun som sygeplejerske begyndte at arbejde med sundhedsfremme på den måde. Var KRAM-faktorerne ikke vigtigere? Men som hun siger:

”Skal jeg have folk til at ændre livsstil, er det om at finde ud af, hvordan de kan komme til at trives med hinanden. Det var heldigvis et projekt, hvor vi havde lov til at tænke kreativt om, hvordan man arbejder med sundhed. Så vi arbejdede målrettet med at være nysgerrige på andre mennesker i stedet for at bedømme og vurdere dem, og vi kunne måle, at det gjorde en kæmpe forskel. Det er sundhedsfremme, og for beboerne og os gav det god mening.”

 

Evidens for ”venligt” hormon

Merete Bonde Pilgaard spurgte folk i omgangskredsen, om ikke det ville være fantastisk at gøre Hjørring til et venligere sted. Den var de straks med på, og hun oprettede Facebook-gruppen Venligboerne. Det var dog svært at få medlemmer ud over omgangskredsen.

Men så sidste år i oktober forlød det, at der ville komme flygtninge til Hjørring, og ”det var ikke lige pænt, hvad der blev sagt om dem, og så kunne man jo vælge enten at blive grebet af en følelse af uoverskuelighed eller at gøre noget ved det,” siger Merete Bonde Pilgaard.

Så hun spurgte på sin Facebookprofil, hvem der ville være med til at byde de nye asylansøgere velkommen, og oprettede Venligboerne Flygtningehjælp på Facebook.

”Det gav åbenbart god mening for folk. I begyndelsen var der 10-15 stykker, men så tog det fart, og nu er der 10.000 venligboere i vores gruppe, og derudover er der venligboere i 70 danske byer og sågar i ni europæiske lande.”

”Merete gør det, vi andre drømmer om at gøre i vores hverdag,” siger Christine Lund Jakobsen.

”Og det har overrumplet hende, at det er blevet så stort. Hun har skullet vænne sig til at være frontfigur, og det har, meget sympatisk, ikke været målet.”

Men det er ikke bare en lalleglad bevægelse, understreger Merete Bonde Pilgaard

”Når folk siger, at det er for rosenrødt og sukkersødt, er det fedt at vide, at vi har evidens for, at når man møder hinanden med venlighed, producerer kroppen oxytocin, et ”venligt” hormon, der nedsætter stress og angst, og det kan man måle.”

 

Ingen krigsbilleder og døde børn

”I hovedgruppen er vi rimelig strikse med, at alle, også de andre grupper, gør det samme i forhold til værdigrundlaget,” siger Merete Bonde Pilgaard.

”Vi vil ikke have krigsbilleder, politiske opslag eller billeder af døde børn i krigsramte lande. Gruppen skal være et helle, hvor man med sikkerhed ved, at man bliver fyldt af noget godt,” siger hun og tilføjer:

”Men det er jo ikke, fordi jeg ikke vil tale med dem om dét, der er svært. En flygtning kan godt fortælle mig, at hans onkel er død, og vi snakker om det – men vi skal være sammen i den virkelige verden, når vi taler om det, ikke på Facebook.”

Marskandiser Jens Guldsmed-Thomsen, der har været med i Venligboerne Flygtningehjælp fra starten, siger: 

”Merete er ret principfast og holder benhårdt fast i konceptet. Hun prøver hele tiden at få skåret det fra, som ikke er venligt. Hun ser med det samme, hvis der er nogle, som ikke opfører sig optimalt. Ikke på en overvågende måde, men hun minder om, at vi skal huske at være venlige.”

Selv siger Merete Bonde Pilgaard:

”Vi ved godt, der sker forfærdelige ting rundt omkring i verden, men i vores møde vil vi tilføre positive ting. Venlighed er omdrejningspunktet, og vi holder meget fast i det. Det gode er at opleve, at mennesker gerne vil hinanden.”