Sygeplejersken
Kirsten Stallknecht Prisen: Sygeplejersker siger til - men også fra
Fagbladet Sygeplejersken har modtaget i alt otte indstillinger til Kirsten Stallknecht Prisen 2015. Prisen, der belønner en sygeplejerske, som har brugt sin ytringsfrihed til at markere faget over for offentligheden, uddeles mandag den 8. juni. Vinderen præsenteres i næste nummer af Sygeplejersken – her bringes et uddrag af de otte indstillinger.
Sygeplejersken 2015 nr. 7, s. 42-43
Af:
Henrik Boesen, journalist
De er fagligt stærke sygeplejersker med både viden og holdninger og mod på at udtrykke dem.
De otte sygeplejersker, som er indstillet til at modtage Kirsten Stallknecht Prisen 2015, er hver på sin egen måde dybt engageret i faget og i formidlingen af det.
Nogle skriver artikler og lærebøger, andre råber op, når beslutningstageres bestemmelser går ud over den sygeplejefaglige kvalitet.
Også den folkelige debat bliver tacklet, når den fremstår afstumpet og uden hold i virkeligheden.
Bedømmelseskomitéen med tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd Kirsten Stallknecht i spidsen har omhyggeligt gennemgået de otte indstillinger og vil i næste nummer af Sygeplejersken præsentere en vinder, som lever op til kriterierne for prisen: Modtageren, en eller to sygeplejersker, har
- brugt ytringsfriheden til at markere sig i den offentlige debat om sygeplejefaglige, etiske og/eller sundhedspolitiske problemstillinger for at forbedre sygeplejerskers arbejdsvilkår eller de sundhedsmæssige vilkår for særlige patient- eller befolkningsgrupper
- benyttet sin ytringsfrihed i radio, tv, landsdækkende eller lokale dagblade eller i fagbladet Sygeplejersken.
I år er det 8. gang, prisen uddeles. Prisen uddeles hvert andet år, men blev ikke uddelt i 2013.
De indstillede sygeplejersker i år er:
Distriktspsykiatrisk sygeplejerske Lisbeth Vium-Andersen, Herning
Lisbeth Vium-Andersen er indstillet for sit mod og sin evne til at stå frem i offentligheden. Gennem en kronik i den lokale avis satte hun fokus på de nye regler om udredning af og behandlingsgaranti for psykiatriske patienter. ”Man vælger nu at oprette en klinik, som skal varetage udredning … ikke efter speciale og dermed optimeret faglig kvalitet, men … styret af timer og målbare indhug i ventelisterne på udredning, ikke behandling. Hvordan kan man som organisation se sig det bekendt, hvordan kan man lægefagligt og sygeplejefagligt forsvare sådan en model,” spurgte hun.
Kritikken nåede helt frem til og blev drøftet i Regionsrådet.
”Lisbeth sætter fagligheden i fokus og gør op med politikernes forståelse af, at mennesker kan rubriceres og passe ind i kasser,” skrev indstillerne, Agnethe Elkjær og Heidi Schmidt, bl.a. i deres begrundelse.
Kirsten Rask, Ortopædkirurgisk ambulatorium, Slagelse Sygehus
Kirsten Rask er førtidspensioneret sygeplejerske ansat på 15. år i skånejob. Hun har kastet sig over organisationsarbejdet i Dansk Sygeplejeråd, hvor hun er medlem af kredsbestyrelsen for Kreds Sjælland. Desuden er hun indvalgt i Regionsrådet for Region Sjælland, hvor hun er formand for udvalget ”Patienten som partner”.
”Det vidner om en kampånd på trods for sygeplejen og sygeplejerskers vilkår samt for patienten og de pårørende,” skriver indstilleren, afdelingssygeplejerske Lone Dixen.
Udviklingssygeplejerske Annegrete Venborg, Hospice Djursland
Annegrete Venborg har siden 2007 arbejdet med at dokumentere og kvalitetssikre sygeplejen på hospice, hvor hun har været med fra åbningsdagen. Hun har forestået flere sygeplejefaglige projekter og modeller inden for den palliative pleje. Desuden har Annegrete Venborg skrevet kapitler i lærebøger, flere artikler i Sygeplejersken og præsenteret posters på internationale konferencer. Til efteråret udkommer endnu en bog fra hendes hånd om palliativ sygepleje.
”Hun har gennem sin undervisning, sine foredrag og sine artikler delt ud af sin viden – en viden, som gør en forskel for sygeplejen og dermed for det alvorligt syge menneske,” begrundede indstilleren, hospiceleder Dorit Simonsen, Hospice Djursland.
Forskningssygeplejerske Lotte Ørneborg Rodkjær, Infektionsmedicinsk afdeling Q, Aarhus Universitetshospital
Lotte Ørneborg Rodkjær har i sit arbejde haft særligt fokus på mennesker, som er hiv-smittede. Hun er forfatter til artikler i såvel videnskabelige tidsskrifter som i Sygeplejersken, og hun optræder på konferencer som oplægsholder. Desuden er hun leder af en ungegruppe for hiv-positive i Aarhus. Gennem en bogudgivelse med baggrund i ungegruppen arbejder hun sammen med kolleger på at nedbryde stigma og tabuer om hiv-positive unge, og arbejdet har også ført til udarbejdelsen af en dokumentarfilm.
”Lotte har således på mange forskellige måder, både som forsker og klinisk sygeplejerske, gjort aktivt brug af sin ytringsfrihed til gavn for hiv-positive unge, det synes jeg, hun skal belønnes for,” skriver indstilleren, seniorforsker Lene Seibæk, Aarhus Universitetshospital.
Hospicesygeplejerskerne Ulla Elmelund og Helle Jæger, Hospice Fyn
Da debatten om aktiv dødshjælp endnu en gang i vinteren sidste år var i fokus i medierne, skrev Ulla Elmelund og Helle Jæger en kronik i Fyens Stiftstidende. Med baggrund i deres arbejde blandt svært syge og døende patienter på hospice slog de fast, at selv om 70 pct. af befolkningen angiveligt går ind for aktiv dødshjælp, så var det et fåtal af de døende, som var enige i dette synspunkt. De opponerede mod den generelle opfattelse af, at døende altid lider i et smertehelvede, og de frabad sig, at metaforen ”grønsag” blev anvendt om mennesker, som ligger for døden. Døende har krav på værdighed og respekt, og palliativ pleje er god og veludviklet i Danmark, fremhævede de.
”Tingene kan nogle gange beskrives enkelt og smukt, så alle forstår budskabet, og skaber stof til eftertanke. Meget sigende forstummede debatten, der var stort set ikke et eneste indlæg i avisen efterfølgende om aktiv dødshjælp,” skrev indstilleren, sygeplejerske og TR, Lisbet Svane-Knudsen, Hospice Fyn, i sin begrundelse.
Demenskonsulent Marianne Jæger, Sorø Kommune
Marianne Jæger har gennem sit arbejde bl.a. været udsat for trusler fra pårørende. Ved optræden i radio og tv samt i landsdækkende aviser har hun taget bladet fra munden og gjort opmærksom på det stigende antal sygeplejersker, som udsættes for chikane og trusler som følge af deres arbejde.
”Marianne har altid været en yderst handlekraftig kvinde, som anvender sin ytringsfrihed til både at italesætte og handle på de sundhedspolitiske problemstillinger, hun oplever i sundhedssektoren,” skrev sygeplejerske Christina Larsen i sin begrundelse.
Sygeplejerske Bodil Charlotte Vedel Sørensen, Heroinklinikken, Behand-lingscenter Odense
Bodil Charlotte Vedel Sørensen har gennem sit arbejde bidraget til at udvikle et behandlingstilbud til de mest udsatte stofmisbrugere. Hun rummer misbrugerne uden fordomme, hun ser potentiale og muligheder i misbrugerne, og hun mestrer til fulde den svære samtale om adfærd, hygiejne og misbrug. Endelig fremhæves hun som en dygtig ”håndværker” i forhold til injektionsteknik – hun har oplært både medarbejdere og brugere med det resultat, at mange skader som følge af intravenøst misbrug er blevet forhindret.
”Hun har ikke brugt sin ytringsfrihed inden for de seneste to år, til gengæld har hun inspireret mig til at bruge min ”ytringsfrækhed” … jeg har flere gange været i medierne og fremhævet, hvorfor lægeordineret heroin er et godt tilbud til de hårdest belastede stofmisbrugere,” argumenterer afdelingsleder Anette Nancke, Heroinklinikken Odense, i sin indstilling.
En enkelt indstillet sygeplejerske og indstiller har ikke ønsket at blive omtalt.