Et advisory board – et rådgivende panel af ledere, eksperter, formænd for faglige organisationer og interesseorganisationer – skal sikre faglig sparring, input og kvalificering i de tre år, eksperimentet på Bornholm varer. Vi har spurgt tre af medlemmerne, hvad de vil holde særligt øje med.
Læs også:
Velkommen til eksperimentet
Otte ingredienser skal føre til bedre kvalitet
Sundhedsfaglig chef i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Vibeke Rischel:
Bornholms Hospital griber fat i ting, som er væsentlige for patientsikkerhed og patientinvolvering, f.eks. bedre overgange for patienterne mellem primær sektor og hospital.
En klassisk problemstilling i patientsikkerhedsspørgsmål er, at informationer går tabt i skiftet mellem sektorer, og her har Bornholms Hospital nogle spændende ambitioner.
Men jeg er også optaget af, at hospitalet vil afprøve metoder til bedre udskrivelse og stuegang, som kan tilrettelægges, så pårørende nemmere kan deltage. Jeg er særlig glad for ambitionen om, at flere skal dø i eget hjem fremfor på hospital, fordi vi ved, at det er patienters og pårørendes ønsker, men desværre sker det for alt for få.
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen:
Jeg er spændt på at se, om Bornholms Hospital kan få skabt bedre overgange i patientforløbene mellem afdelinger internt og mellem hospital og den ene kommune, der er på øen.
Netop fordi sundhedsvæsenet er så afgrænset på Bornholm, burde det være muligt at finde en prototype på en hensigtsmæssig måde at arbejde med nye mål og forstå hinandens arbejdsmetoder. Hvis projektet skal lykkes, er det vigtigt, at lederne skaber rum, så personalet kan arbejde med nye tanker samtidig med, at de skal passe syge patienter.
Vi er nødt til at forandre vores sundhedsvæsen, så vi tænker værdi for den enkelte patient fremfor at tænke i drift og regnskab. Det betaler sig at gøre tingene rigtigt første gang, det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om.
Professor i sundhedsøkonomi og direktør i Det Nationale Institut for Kommunernes og Regioners Analyse og Forskning, KORA, Mickael Bech:
Jeg er optaget af, hvordan sundhedsvæsenets styring kan omstilles fra det meget store fokus, vi har på aktivitet, til mere nuanceret at kigge på, hvordan sundhedsvæsenets styring understøtter værdiskabelse.
Det bliver interessant at forstå, hvordan den omstillingsproces påvirker økonomien på hele sygehuset og på den enkelte afdeling. Projektet har en slutdato, og det vil være vigtigt, at regionen og sygehusledelsen også tænker fremad og kan give personalet svar på, hvad der sker, hvis projektet lykkes, og Bornholms Hospital reducerer genindlæggelser og unødvendige ambulante besøg.
Nogen kunne jo mene, at så kan de penge spares, men så enkelt mener jeg ikke, at det er. Derfor synes jeg, at ledelsen skal give personalet nogle principielle svar på, hvad der i så fald vil ske, så personalet får de rigtige incitamenter og motivation til at komme med de gode forslag.