Sygeplejersken
Velkommen til det nye Sygeplejersken
Fornyelse. Vi giver det sygeplejefaglige stof et markant løft med det nye kvartalstidsskrift Fag&Forskning. Og Sygeplejersken fornyer sig selv fra top til tå med bl.a. karrierestof og ny debat.
Sygeplejersken 2016 nr. 3, s. 6-7
Af:
Katrine Nielsen, ansvarshavende chefredaktør
I dag er intet, som det plejer at være her i Sygeplejersken. Dette nummer af bladet er forvandlet – med et nyt grafisk design og masser af nyt indhold. Mere om det lige om lidt. Først må vi præsentere Sygeplejerskens nye tidsskrift Fag&Forskning, som fremover udkommer sammen med Sygeplejersken fire gange om året.
Med Fag&Forskning giver vi det sygeplejefaglige stof et markant løft. Vi siger farvel til den faglige sektion, som hidtil har ligget bagest i Sygeplejersken. I stedet siger vi goddag til Danmarks nye tidsskrift om klinisk udvikling og forskning inden for sygeplejen.
Noget for alle
Fag&Forskning er et forskningstidsskrift med klinikken i sit DNA. Tidsskriftet skal være inspirerende og nyttigt for alle vores 125.000 læsere – i kommuner og regioner, på tværs af specialer, med og uden akademisk videreuddannelse. Fag&Forskning har genveje til hurtigt overblik og skrålæsning for den travle læser og masser af mulighed for fordybelse og viderelæsning for den, der har tid og lyst til at gå mere i dybden.
Viden om ny praksis
Alle vegne oplever sygeplejersker i disse år, at deres faglighed er under pres, og at hverdagens mange forandringer og nye krav medfører et konstant behov for at holde sig ajour med ny faglig viden. Og ny viden kan man finde i de førende internationale tidsskrifter – derfor har Fag&Forskning f.eks. en Journal Club, der præsenterer udvalgte tidsskriftsartikler. Man kan også lære af dygtige kolleger, der samler viden og udvikler nye metoder på arbejdspladsen. Dem kan man møde i sektionen Ny Praksis, der denne gang handler om for tidligt fødte børn, familiesygepleje til hjertepatienter og KOL-patienter, der slipper for akutmodtagelsen, når deres sygdom blusser op.
Nyt fra forskningen
I sektionen Fagligt Ajour formidler sygeplejersker selv resultaterne af deres udviklings- og forskningsprojekter. Og i Peer Reviewed præsenterer vi en forskningsartikel af internationalt format, denne gang et studie af, hvordan individuel rehabilitering dæmper hjertepatienters angst og depression.
Hver gang sætter Fag&Forskning også fokus på et enkelt tema, som vi gør ekstra meget ud af. Det sker i Trialog – en samtale mellem tre – hvor en af vores journalister allierer sig med en sygeplejerske om at interviewe en forsker. Denne gang behandler Trialog de oversete senfølger efter kræft og opsamler den nyeste viden om senfølgerne og om, hvordan sygeplejersker bedst arbejder med kræftoverlevere, der lever med senfølger.
Læs det nye tidsskrift Fag&Forskning
Sygeplejersken får fast karrierestof
Og så tilbage til Sygeplejersken, hvor Plejer er sendt på porten i dag. For samtidig med, at det sygeplejefaglige stof får et stort løft, moderniserer vi også det øvrige indhold og bladets design. Det betyder f.eks. et farvel til sektionen Nyt fra DSR. Artiklerne herfra finder man fremover på de aktuelle sider forrest i bladet.
Det betyder også goddag til en række nyskabelser. I forbindelse med jobsektionen bagest i bladet introducerer vi to nye faste artikler om karriere: Skiftedag, som portrætterer et markant jobskift, og Karrieresamtalen med gode råd om at udvikle sin karriere.
Mød sygeplejersker, der gør en forskel
Overalt i det nye Sygeplejersken kan du møde inspirerende sygeplejersker, som på forskellig vis gør en forskel. Rubrikken Hørt handler om sygeplejersker, der tager bladet fra munden og taler sygeplejerskers sag i medierne. På navnesiderne finder du portrættet Fuldt Fortjent af sygeplejersker, der har fået Dronningens fortjenstmedalje. Og ved boganmeldelserne får du inspiration til godnatlæsningen i miniinterviewet På dit natbord, som denne gang er med formanden for Sygeplejeetisk Råd, Randi Bligaard.
Lær af de gode løsninger
I det nye Sygeplejersken – endnu mere end i det gamle – ønsker vi at bære gode idéer videre mellem læserne. Ofte deler sygeplejerskerne de samme problemer på jobbet eller i sundhedsvæsenet. Problemer med arbejdsmiljø eller – som vi kan fortælle i dette nummer – med dalende tillid til ledelse, eller med risikoen for at blive hængt ud på myndighedernes hjemmesider, hvis man begår en fejl på en travl vagt. Det er sager, Sygeplejersken fortsat vil tage op og forsøge at få politikere og arbejdsgivere til at løse. Men vi vil også altid være konstruktive og finde frem til arbejdspladser, der har fundet en løsning. Det er artiklen om dialogsamtaler i dagens tema et eksempel på. Med dialogsamtaler har patienter og sundhedspersoner i Nordjylland vendt skammen over fejl til ny læring.
Debat med bid
Vi fornyer også debatstoffet med Stafetten, der i de kommende numre blander sig i debatten om ”Det nære sundhedsvæsen” – et begreb, som er på alle sundhedspolitikere og -lederes læber, og som faktisk blev født som politisk spin i korridorerne hos Kommunernes Landsforening. Undfangelsen kan du læse om i Sygeplejerskens nye spidse rubrik Tendentiøst.
Der er meget, meget andet nyt under Sygeplejerskens sol. Så sid ned, hvil benene og lad øjnene gå på opdagelse i spalterne. Vi håber, du kan lide det, du møder. Rigtig god fornøjelse med læsningen!