Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Facebookgruppe kan forny DSR

Drømmer du om at forbedre dit arbejdsmiljø, eller har du gode idéer til, hvordan sygeplejersker får mere i løn? Så deltag i Facebookgruppen SAMMEN OM DSR ligesom 25-årige Susan Gammelgaard. Hun håber, at debatten kan give bedre vilkår.

Sygeplejersken 2017 nr. 1, s. 40-41

Af:

Lotte Havemann, Journalist

sammenomdsr

"Hvis vi vil have indflydelse på vores arbejdsmiljø, så må vi også bidrage selv. Og det tror jeg, mange sygeplejersker gerne vil."

Sådan lyder det fra sygeplejerske Susan Gammelgaard, som er at finde blandt medlemmerne af Facebookgruppen SAMMEN OM DSR, der gik i luften den 10. januar.

Facebookgruppen er en del af Dansk Sygeplejeråds udviklingsprojekt SAMMEN OM DSR, hvor organisationen efterlyser fornyelse og alternative måder at være fagforening på. Gruppen er for alle medlemmer af Dansk Sygeplejeråd, og ordet er frit. Man kan starte lige den debat, man vil.

Sygeplejerske Susan Gammelgaard er 25 år og ansat på Medicinsk Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg. Da Sygeplejersken talte med hende lige inden gruppens start, havde hun allerede en stribe debatemner, hun gerne vil sætte i gang.

Hvem og hvornår?

Facebookgruppen SAMMEN OM DSR er en del af Dansk Sygeplejeråds fornyelsesprojekt af samme navn, der tænker fagforening på nye måder. Udover medlemmer af Dansk Sygeplejeråd vil medlemmer af organisationens hovedbestyrelse også være at finde blandt gruppens medlemmer. Du vil derfor både kunne gå i dialog med kolleger og med politikere fra Dansk Sygeplejeråd.

Debatten er åben fra den 10. januar til den 15. februar.

Forslag og idéer fra gruppen vil blive drøftet af hovedbestyrelsen og taget med i kongressens videre arbejde op til en ekstraordinær kongres i juni 2017.

Læs mere på dsr.dk/SAMMENOMDSR

"Jeg synes, det er skræmmende, at der er så stort sygefravær blandt sygeplejersker. Men det er også sigende, da det er en naturlig reaktion på vores travle hverdag og dårlige arbejdsmiljø," siger hun og tilføjer:

"Min frygt er, om de mange ledelser i regionerne og også folk i Dansk Sygeplejeråd overhovedet ved, hvordan arbejdsforholdene er. Jeg har aldrig set dem være her i en aften- eller nattevagt, hvor der er kaos og pres på. Og derfor er det vigtigt, at vi – som går i det til daglig – fortæller om det. F.eks. i en Facebookgruppe som denne."

Det er vildt, at vi finder os i det

Hun håber, at når sygeplejersker debatterer og råber op om deres pressede arbejdsmiljø, at det så vil give øget opmærksomhed på problemerne, som så vil ende med flere ressourcer til sundhedsvæsenet.

"Det handler om at forebygge, at sygeplejersker bukker under. Det ansvar og det pres, vi som helt unge sygeplejersker står med, det tror jeg ikke, man ser i andre fag. Man har hverken tid til at få vådt eller tørt, og mange får – ligesom jeg selv gjorde – et chok, når de kommer ud i deres første aftenvagt, hvor de står alene med rigtig mange dårlige patienter. Det er vildt, at vi finder os i det. Men har vi noget valg?"

Og netop det ansvar, som sygeplejersker har, sammenlignet med den løn de får, er også et emne, som Susan Gammelgaard gerne vil diskutere:

"Vi sygeplejersker har lige fået en lønforhøjelse, men det svarer slet ikke til det ansvar og de vagter, vi har. Når jeg er ansvarshavende, og det er jeg i stort set alle mine vagter, selvom jeg kun har været uddannet i halvandet år, så får jeg 29 kr. ekstra pr. vagt. Det er jo til grin. Mange andre faggrupper ville ikke finde sig i det."

Stolebytte på KB-møder

Når Dansk Sygeplejeråds kredse og Lederforeningen holder bestyrelsesmøder i januar, vil der være nye ansigter omkring bordene. Nogle af stolepladserne bliver nemlig besat af medlemmer fra andre kredsbestyrelser, Lederforeningen og SLS. Tanken bag denne "stoleleg" er at skabe dialog på tværs af Dansk Sygeplejeråd i forbindelse med SAMMEN OM DSR, organisationens udviklingsprojekt, som skal forny det over 100 år gamle fagforbund.

Ud af de otte timer, der normalt er afsat til bestyrelsesmøderne, vil de fire være helliget dialogmøde med "gæsterne" udefra.

Drøftelserne på dialogmøderne vil bl.a. dreje sig om, hvordan Dansk Sygeplejeråd kan udvikle og forbedre muligheder og potentialer i forhold til:

  • medlemsrelationer og medlemsinvolvering
  • at blive mere fremtrædende og synlig på arbejdspladserne og dermed få større styrke
  • at skabe sammenhæng på tværs af organisationen.
  • Deltagerne skal desuden opstille pejlemærker og værdier for de tre punkter.

Ingen ekstra penge for lægeopgaver

Hun peger også på, at sygeplejersker i mange år har overtaget opgaver fra lægerne uden at få flere penge for det.

"Sygeplejersker har ikke altid nogen, vi kan give andre opgaver videre til. Så vi skal bare løbe hurtigere," fortæller hun.

Hun medgiver, at sygeplejerskerne selv har været villige til at løse opgaverne og blive dygtigere. Men i takt med, at alle faggrupper er blevet mere pressede, hænger det ikke længere sammen.

"Vi har bare taget imod. Men nu har vi en opgave i at sige fra, og få givet noget videre eller tilbage til lægerne."

Susan Gammelgaard glæder sig til at debattere disse og andre emner i Facebookgruppen.

Hun tror, at rigtig mange sygeplejersker gerne vil være aktive i at bidrage til fællesskabet i Dansk Sygeplejeråd.

"Der skal bare byde sig nogle muligheder, de kan bruge til at bidrage. Uden at de behøver at vælge en fagpolitisk karriere, men kan gøre noget på sidelinjen. Og denne her Facebookgruppe er et fedt og let tilgængeligt initiativ, som kan inddrage nogle flere. Ikke kun dem, der har overskud og er ressourcestærke. Men netop også nogle kolleger, som har det svært."