Sygeplejersken
Jeg tjener nøjagtigt det samme som mine kvindelige kollegaer
Sygeplejersken 2017 nr. 1, s. 18
Af:
Lasse Holm Sloth Madsen, Sygeplejestuderende
Kære Dansk Sygeplejeråd, jeg er mand, og jeg er snarlig nyuddannet sygeplejerske (januar 17). Jeg stiller mig undrende overfor min fagforenings seneste kampagne ("Kvindernes Sidste Arbejdsdag", red.), som jeg finder yderst misvisende, fejlagtig og usand. Kampagnen gør ikke spor for ligestilling i samfundet, tværtimod.
For dem, som endnu ikke er stødt på kampagnen, så opfordres der ordret til, at de danske kvindelige sygeplejersker forlader posterne og henviser til deres mandlige kollegaer, da vi angiveligt skulle tjene 15,7 pct. mere. Det er så her, jeg spørger min fagforening, hvem? De under 4 pct. af den samlede sygeplejerskepopulation, som er mænd?
Faktuelt er der ikke uligeløn i sygeplejen. Dette fastslår en rapport fra Lønkommissionen fra 2010, der ingen nævneværdige ligelønsproblemer påviste i de enkelte fag, men at lønforskellene viser sig på tværs af faggrupperne. De 15,7 pct. forklares og beregnes naturligt på baggrund af, at kvinder i større grad vælger fleksible jobs og deltidsarbejde, at mænd ofte har højere anciennitet, samt at mænd hyppigere strejker eller går længere for lønforhøjelse i form af handling og ikke blot ord – hvorfor melder DSR så ud med fejlagtige påstande, er mit spørgsmål? Der ER ligeløn for det samme arbejde.
Selvfølgelig fortjener hele sygeplejen et gevaldigt løft i lønningsposen, både i grundlønnen og diverse tillæg, men det er den helt forkerte tilgang, DSR har lagt som dagsorden. Bør vi ikke i højere grad fokusere på solide og faglige argumenter som vores skyhøje kompetenceniveau, kvalifikationer, uddannelsesniveau, og ikke mindst at vi hver dag står med liv i hænderne? – Vi redder liv!
Kære DSR, jeg tjener nøjagtigt det samme som mine kvindelige kollegaer. I anklager de mandlige sygeplejersker som gruppe for at løndumpe vores kvindelige kollegaer, og I kæmper direkte imod flere mænd i sygeplejen og #Mandkanblivesygeplejerske ved deltagelse i "Kvindernes Sidste Arbejdsdag". Fulgte vi de samme argumenter, så burde alle mænd gå på ferie fra februar, da mænd står for langt størstedelen af arbejdsulykker med dødeligt udfald.
Mon ikke det er på tide, at vi ændrer kurs i kampen for bedre arbejdsvilkår og højere løn som faggruppe og ikke som køn? Sygeplejen er ikke et køn, sygeplejen er et fag.
Svar
Kære Lasse Holm Sloth Madsen
Tak for dit læserbrev som reaktion på DSR’s og andre faglige organisationers kampagne for Kvindernes sidste arbejdsdag.
Du mener, at kampagnen er misvisende, da lønforskellen mellem en mandlig og kvindelig sygeplejerske ikke er 15,7 pct. Det er rigtigt, at den kønsbestemte lønforskel inden for sygeplejen er meget mindre. Tager vi udgangspunkt i sygehusene, tjener en mandlig sygeplejerske i gennemsnit ca. 5 pct. mere end sin kvindelige sygeplejerskekollega.
Kampagnen om Kvindernes sidste arbejdsdag handler derfor ikke om lønforskelle inden for samme fag. Den handler om de generelle lønforskelle på arbejdsmarkedet og det, der i den danske ligelønslov hedder "ligeløn for arbejde af samme værdi". Kampagnen sætter fokus på det urimelige i, at de ansatte i f.eks. omsorgsfagene i 2016 ikke får den løn, som de burde, når man sammenligner med, hvad andre typiske mandsdominerede fag får i lønningsposen.
Selvom vores fag heldigvis tiltrækker mænd, så er det et faktum, at det har en stor overvægt af kvinder. Derfor har vi valgt at sætte kvinderne i front i kampagnen, hvis mål er at løfte lønniveauet for alle ansatte i omsorgsfagene – både mænd og kvinder. Det humoristiske budskab i kampagnen er derfor, at kvinder bør holde fri resten af året, hvis de med de nuværende lønforskelle skal opnå ligeløn med mændene.
Du peger på, at kvindernes deltidsarbejde kan være en af grundene til lønforskellen. Det er dog ikke tilfældet for det løngab, som vi peger på. Vi har taget udgangspunkt i timelønningerne for hhv. mænd og kvinder, da vi beregnede lønforskellen.
Vores hovedfokus både i DSR’s lønpolitiske arbejde og i kampagnen er, at mænd og kvinder ikke får "lige løn for arbejde af samme værdi".
Jeg vil også henvise til Dansk Sygeplejeråds temaside om ligeløn og ligeværd, hvor du bl.a. kan læse om sygeplejerskernes lange kamp for bedre løn.
Med venlig hilsen,
Grete Christensen, formand.