Sygeplejersken
Vi er så fastlåste
Dansk Sygeplejeråd skal hænge bedre sammen til gavn for medlemmerne. Det er en af de samlende konklusioner på de livlige dialogmøder, der er blevet afholdt i kredsene i forbindelse med ”Sammen om DSR”.
Sygeplejersken 2017 nr. 2, s. 38-39
Af:
Lotte Havemann, journalist,
Michael Bech, journalist
I Kreds Midtjylland kalder en af de ansatte medlemshuset for ”myretuen”. Mest af alt fordi medarbejderne fra deres fjerne bopæle hver dag myldrer ind på den lange gang i ”tuen” i det tidligere møbelfirma.
Men sjældent har tilnavnet givet bedre mening, end da kredsen i Silkeborg den 24. januar fik besøg fra de andre fire kredse samt Lederforeningen og SLS til dialogmøde om fremtidens DSR.
De skarpe holdninger til emnet stod i kø på en livlig debatdag, hvor hænderne røg op på stribe og gav ordstyreren problemer med at holde styr på talerlisten. Selv i den enlige indlagte kaffepause blev folk siddende tilbage og talte videre.
Tilbage til rødderne og fællesskabet
”I dag skal vi forstyrre hinanden på den gode måde.”
Sådan lød det, da formand for Kreds Sjælland, Helle Dirksen, bød velkommen til Borup og et tilsvarende dialogmøde til de tilrejsende fra Dansk Sygeplejeråds andre grene. Kalenderen viste mandag den 23. januar, og dialekter fra hele landet flød livligt på tværs af bordene.
Og møderne med besøg fra andre kredse – de første af sin art i Dansk Sygeplejeråd – viste sig at være yderst kærkomne. Kredsene udtrykte nemlig en fælles fornemmelse af at befinde sig på hver sin ø i Dansk Sygeplejeråd. Alle ønskede mere sammenhæng, videndeling og fællesskab på tværs af organisationen.
Om det var ”stolelegen” med blandingen af folk fra andre kredse, der inspirerede, er uvist. Men i hvert fald varede det ikke længe, før fokus i både grupper og i plenum var på at etablere netværk på tværs af kredsene.
”Der er altid nyt at lære blandt andre sygeplejersker, i andre kredse og i faglige sammenkomster. Så vi skal skabe og dyrke de meningsfulde fællesskaber i sygeplejen. Jeg bør jo ikke skulle løse et problem på AUH, som allerede er løst på Rigshospitalet,” sagde FTR-suppleant Vibeke Bak fra Aarhus Universitetshospital, AUH, ved mødet i Silkeborg.
Jytte Pharao-Bonde, næstformand i Kreds Sydjylland, ville af samme grund have kredsene til at droppe, det som hun oplever som tidligere tiders interne konkurrence.
Foto: Michael Drost-Hansen
”Vi er ikke et ”vi””
”Der ligger masser af fælles viden, som vi kan høste ved at mødes mere på tværs. Vi har brug for mere kendskab til hinanden på tværs af arbejdspladser og kredse,” sagde Jytte Pharao-Bonde.
Der er flere, der synes, der er langt til toppen, og mange har svært ved at se, at kredsbestyrelsernes beslutninger og dialog kommer videre til Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse eller afspejler sig i Dansk Sygeplejeråds politik.
”Vi er så fastlåste i de her kredse. Vi er nogle små enklaver, og vi er ikke et ”vi”,” lød det i Borup under gruppearbejdet, hvor der også var enighed om, at kredsenes viden bliver brugt for lidt af det centrale Dansk Sygeplejeråd i Kvæsthuset.
Deltagerne fra kredsene blev hurtigt enige om, at de kan få meget mere glæde af hinanden. Og at det kommer medlemmerne til gode, når kredsene deler input om, hvordan de håndterer forskellige sager og udfordringer.
”Vi skal brænde mere igennem med synlighed”
DSR kan blive bedre til at involvere den enkelte sygeplejerske.
”Grete (Christensen, red.) kan være en masse på tv og i aviserne. Men det er ikke synligt for medlemmerne, hvis sygeplejersken ikke kan se sig selv i budskabet. Derfor fokuserer vi i Kreds Nordjylland på mere nærhed og medlemsinvolvering for at skabe synlighed og indflydelse,” sagde næstformand Lene Holmberg Jensen fra Kreds Nordjylland.
Netop involveringen af medlemmet kan ifølge flere af deltagerne ved mødet i Silkeborg ende med at være den rette vej til at løse flere daglige problemer.
”Vi skal brænde mere igennem med synlighed på retningen og værdierne. Skal vi rykke, så skal de rette historier sendes de rette steder hen. Og så skal vi beslutte, om vi altid vil tage os af problemet, eller om vi vil hjælpe medlemmerne til at tage sig af problemet. Meget løses nemlig bedre af sygeplejerskerne ude på arbejdspladsen,” sagde næstformand i Kreds Midtjylland, Hanne Holst Long.
Pop op-chat og børnepasning
Men værdi for medlemmerne handler om mange ting, og dagens deltagere i Borup drøftede forslag om både hotline og udvidede åbningstider samt en pop op-chatfunktion, som spørger besøgende på hjemmesiden, om der er noget at hjælpe med. Det burde prøves af, mente mange.
Fagcaféer og andre medlemsarrangementer – med tilknyttet tilbud om børnepasning til sygeplejersker med mindre børn – var der også bred opbakning til. Og medlemmerne skal gerne inddrages, så tilbud og arrangementer bliver tilpasset deres behov. Flere kredse har f.eks. – med politikerne ved telefonrøret – ringet rundt til alle nyuddannede medlemmer for at høre, om der er noget, kredsen kan hjælpe med eller gøre bedre.
I forbindelse med SAMMEN OM DSR mødtes bestyrelserne i kredsene, SLS og Lederforeningen til fælles dialogmøder hos hinanden. Det var første gang i DSR’s historie, at bestyrelserne på den måde byttede plads og det skete for at stimulere debatten om at være fagforening på nye måder. Alle møderne havde de samme tre spørgsmål til debat og debatterede fællesskab, synlighed og øget involvering af medlemmerne. fra dialogmøderne – og grundlaget for en ny vej frem besluttes.