Tendentiøst: Pligt eller manipulation?
Den motiverende samtale har brændt sig fast i sundhedsverdenen, men den tipper fra støtte til manipulation, hvis ikke patienten bliver husket.
Den motiverende samtale har brændt sig fast i sundhedsverdenen, men den tipper fra støtte til manipulation, hvis ikke patienten bliver husket.
"Hvis jeg kommer hjem fra arbejde efter en travl dag, kan det slå mig, at jeg har gået op ad patienter hele dagen uden at lære dem bedre at kende eller vide, hvad der foregår i deres liv. Så jeg ville sørge for, der blev mere tid til den enkelte, og at vi fik flere hænder.”
Birgitte Graversen har haft mange voldsomme oplevelser som sygeplejerske, men bruger kollegaerne til at få snakket ud og finde ro.
En sygeplejestuderende har endnu ikke været i praktik, men funderer alligevel over, hvordan nærvær og relationer kan trives i et sundhedsvæsen, som opleves presset på tid.
På plastikkirurgisk afdeling ved Herlev Hospital er Tanja Jørgensen med til en bred vifte af operationer lige fra modermærkekræft til fjernelse af bryster på mænd.
Sygeplejerske Mette Poulsens møde med en uhelbredeligt kræftsyg dreng lærte hende, at børn opfatter meget mere end voksne tror.
ROBOTTER: Teknologi er ikke nyt for sygeplejersker. Det nye er, at udviklingen går så stærkt. Det kalder på massive investeringer, mener Danske Regioner. Og ikke mindst på kompetenceudvikling og kritisk dialog om, hvordan teknologien kan understøtte fagligheden, påpeger bl.a. sygeplejersker og eksperter.
Dansk Sygeplejeråd byder også den teknologiske udvikling velkommen, men der er behov for nye kompetencer.
Det er uetisk at lade robotter og computere overtage sygeplejen, siger sygeplejerske og filosof. Robotforskeren tror ikke, sygeplejersker bliver udkonkurreret.
Implementeringen af ny teknologi har i Gladsaxes hjemmepleje været en succes, fordi der er sat tid og penge af til implementering samt samtaler om brugen af teknologi.
Der er utrolig mange velfærdsteknologiske løsninger på markedet, og i april kunne man for ottende år i træk møde en række af dem på Careware messen i Aarhus.
Et kig i krystalkuglen giver en forsmag på fremtidens sundhedsvæsen. Flere og flere ældre med ukomplicerede lidelser vil blive behandlet i det nære sundhedsvæsen. Enten i form af telemedicinering, på sygeplejeklinikker eller i eget hjem. Hospitalerne vil rumme specialister og også fungere som central for telemedicinering.
Mangel på sengepladser i psykiatrien gør, at psykiatriske skadestuer må afvise syge mennesker i døren eller udskrive dem for hurtigt. Det viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Det er bare et blandt flere symptomer på et politisk svigt af psykiatrien, mener Dansk Sygeplejeråd, der med et nyt psykiatriudspil vil have rettet op på årtiers underprioritering af området.
Under seks overskrifter kommer Dansk Sygeplejeråd i sit nye udspil ”Vi kender alle en …” med en række anbefalinger til politikerne til, hvordan psykiatrien kan styrkes.
Der er brug for i højere grad at inddrage plejepersonalets etiske og moralske overvejelser om tvang, hvis man vil nedbringe tvang i psykiatrien. Det mener to sociologer, som har interviewet psykiatriske plejepersonaler som led i deres specialeafhandling.
Det socialpsykiatriske bosted Orion er et eksempel på, hvad psykiatrien kan være, når der er ressourcer nok. Måske derfor er der minimalt brug af magtanvendelse.
Da Heidi Sørensen flyttede ind på Orion, stod hun til at få en anbringelsesdom. I dag bor hun i egen lejlighed, arbejder i Orions café og har skrevet to bøger om sine oplevelser.
Det gibber i hospicesygeplejerske Karin Friberg, når hun hører døende blive omtalt som grøntsager. Hun vil gøre op med tabuer, for døden er både sorg og lettelse.
Hjemmesygeplejerske Pia Lüders Røge har modtaget Kirsten Stallknecht Prisen 2017 for sin beskrivelse af arbejdsvilkårene i Odense Kommune. Hun fik sat ord på de etiske dilemmaer, hun, kollegaer, patienter og pårørende befinder sig i, når normeringen er lav og tempoet højt.
Beslutningstagerne i sundhedsvæsenet møder sjældent de sygeplejersker, der sidder med hverdagens udfordringer. Det gjorde de ved et stormøde i Thisted.
Selv om der er en verden til forskel på Danmark og Nepal og stor difference i viden og velstand, florerer de samme livsstilssygdomme begge steder. KOL, diabetes 2, alkoholmisbrug, inaktivitet og fedme. Og det kan blive endnu værre. Især i Nepal, hvor befolkningen opnår større velstand og bruger den på sukker, motorcykler, TV og mobiler.
Faglighed. Professor Linda Aiken, er en af hovedtalerne på den internationale sygeplejerskekongres i Barcelona i maj. Med sin forskning har hun dokumenteret, at blot én ekstra patient pr. sygeplejerske har betydning for patienters dødelighed.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2017-nr-6