Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læserbrev: Mød kønnene, som de faktisk lever

Jo, det er kønsstereotypt. Men det er sådan, mænd og kvinder agerer i virkeligheden.

Sygeplejersken 2019 nr. 4, s. 21

Af:

Svend Aage Madsen, ph.d., forskningsleder

Kommentar til anmeldelsen ”Stereotyp forståelse af køn er stadig fremtrædende” af Bente Haargaard i Sygeplejersken nr. 3/2019, side 44.

Under overskriften ”Stereotyp forståelse af køn er stadig fremtrædende” skriver Bente Haargaard i sin anmeldelse af bogen ”Køn i sygeplejepraksis”: … ”når Svend Aage Madsen anbefaler kønsspecifik kommunikation med den mandlige diabetespatient ved ”ikke at tage sig af ham, men i stedet give råd og valgmuligheder, således at han oplever sig selv som handlekraftig”. Er det ikke en stereotyp forståelse af kønnene…?” Og igen med tydelig henvisning til mig (jeg inviterede for nylig Bente til en workshop om emnet), at … ”fædrene i forældreprogrammer” skal involveres og inddrages”. For hvem ville have disse forventninger til de nybagte mødre? Det er en selvfølge, at mødrene er i barnets liv – endnu ikke fædrene.”

Til det vil jeg svare: Jo, det er kønsstereotypt. Men det er sådan, mænd og kvinder agerer i virkeligheden. Vi kan ikke – hvor gerne vi end ville – konstruere os ud af, at mænd gennemsnitligt har dobbelt så stor dødelighed af diabetes som kvinder. Vi kan heller ikke konstruere os ud af, at kun 30 pct. mænd deltager ved 2., 3. og 4. sundhedsplejerskebesøg, eller at fædre stadig tager forsvindende små andele af barselsorloven. Begge dele handler om uligheder mellem kønnene.

Min tilgang til problemet er, at mænd alt for længe ikke er blevet set som køn i sundhedsvæsnet og andre steder, og det har meget uheldige konsekvenser for deres helbred og dødelighed, for deres forældreskab og for en række andre områder, bl.a. uddannelse. Derfor må vi arbejde med den faktiske virkelighed, dvs. de uligheder, der er imellem mænd og kvinders måde at agere på, og prøve at ændre den i retning af mindre stereotypi. Men vi kan kun gøre det, hvis vi får begge køn og herunder de virkelige mænd med i forandringen.

Svend Aage Madsen er ph.d. og forskningsleder, Rigshospitalet, samt formand for Forum for Mænds Sundhed.