Sygeplejersken
Overblik FV19
Sundhed er et varmt emne på sociale medier, og et flertal for at afskaffe uddannelsesloftet tegner sig. Her er et overblik over valgkampens udvikling på sundhedsområdet siden sidste nummer af Sygeplejersken.
Sygeplejersken 2019 nr. 7, s. 40
Af:
Astrid Lembo, konsulent
Valgmøde
I løbet af 12 timer affødte Dansk Sygeplejeråds valgmøde på Facebook 150 kommentarer og 2.800 visninger. Mødet fandt sted mandag den 27. maj. Spørgsmålene til debat var, hvad politikerne vil gøre ved underfinansieringen af sundhedsvæsenet, den store mangel på sygeplejersker og det faktum, at vi stadigvæk ikke har ligeløn i Danmark? Udover formand Grete Christensen, var fire folketingskandidater med i panelet: Brian Borglund Bruun, (DF), Christine Dal, sygeplejerske, (V), Lise Müller, sygeplejerske, (SF) og tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S).
I de første to uger af valgkampen har sundhed kun fået omkring 3 pct. af omtalen i de traditionelle medier, viser optælling fra Detektor, Roskilde Universitet og Infomedia.
Men det betyder ikke, at sundhed ikke fortsat er et vigtigt emne for danskerne. På Facebook og Twitter fylder sundhed næstmest. Hele 21 pct. af opslag, kommentarer osv. handler om sundhed i det overblik, Infomedia har indsamlet den seneste uge. Og når diskussionen handler om sundhed, så er der stort fokus på sygeplejerskerne.
Socialdemokratiet er kommet med flere detaljer for dets plan for den offentlige økonomi frem mod 2025.
Partiet har øremærket 11,5 mia. kr. til sundhed til og med 2025, hvilket svarer nogenlunde til de ekstra udgifter, som er forbundet med befolkningsudviklingen. Desuden er der en ”reserve til øvrige velfærdsprioriteringer, klima, miljø og natur, forsvarsforlig mv.”, som muligvis indeholder penge til sundhedsområdet.
Det nye supersygehus i Aarhus skal spare 1 mia. kr. pga. uventet store flytteomkostninger. Det har i den første uge af valgkampen betydet, at AUH har fyret 43 medarbejdere, heraf 26 sygeplejersker og radiografer, og varslet flere fyringer senere. Region Midt har bedt staten om et tilskud på 600 mio. kr. til hospitalet. Efter at have brugt en nat på fødegangen på Aarhus Universitetshospital kort efter fyringsrunden meldte den radikale partiformand Morten Østergaard ud, at hans parti vil give hospitalet en hjælpende hånd. Det samme gælder Enhedslisten og SF. Hverken Venstre eller Socialdemokratiet vil dog love noget inden valget.
Sideløbende med valgkampen fortæller flere medier fortsat om konsekvenserne af manglen på sygeplejersker flere steder i landet. Mandag d. 13. maj bragte TV Avisen en reportage fra Regionshospitalet Horsens, hvor der er 30 ubesatte sygeplejerskestillinger. Her fortalte sygeplejersken Kamilla om at få dårlig samvittighed over de opgaver, hun ikke kan nå, og den afmagt hun føler, når der ikke er tid til patienterne.
Dansk Sygeplejeråd og Sygeplejestuderendes Landssammenslutning fremlagde for et par uger siden 19 konkrete forslag til, hvordan sygeplejerskerne allerede fra næste år vil kunne få flere kollegaer, et udspil, som flere professionshøjskoler har bakket op om.
Venstre har som en del af deres velfærdsudspil foreslået at afskaffe omprioriteringsbidraget på uddannelse – altså de årlige 2-pct. besparelser, der har været pålagt uddannelserne siden 2016. Det betyder, at alle partier i Folketinget nu, bortset fra Liberal Alliance, går ind for at afskaffe omprioriteringsbidraget.
Dette nummer af Sygeplejersken (nr. 7/2019) blev sendt til tryk tirsdag 28. maj
Læs også:
Sådan stemte sygeplejersker ved sidste valg