Sygeplejersken
Pris giver mod til fortsat at tale
Sygeplejerske Vicki Gudmandsen modtager Kirsten Stallknecht Prisen 2019 for sit mod til at ytre sig offentligt om afviste UTH’er på Rigshospitalet. For forrige års vinder Pia Lüders Røge har prisen været et vigtigt våben i kampen for flere kolleger.
Sygeplejersken 2019 nr. 7, s. 11
Af:
Christina Sommer, journalist
Det var modigt, da sygeplejerske på Rigshospitalets hjerteintensivafdeling Vicki Gudmandsen gik til medierne i en sag om afviste UTH-indberetninger. Og det var vigtigt for patientsikkerheden, at offentligheden blev gjort opmærksom på, at der ikke var nok sygeplejersker til at udføre den nødvendige behandling.
Det fastslår dommerkomitéen bag Sygeplejerskens Kirsten Stallknecht Pris 2019, der har valgt, at prisen i år skal gå til Vicki Gudmandsen blandt et stærkt felt af i alt 12 nominerede. Prisoverrækkelsen fandt sted i Kvæsthuset mandag den 20. maj, hvor vinderens familie og kolleger var mødt talstærkt op for at hylde den modige sygeplejerske.
Da formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen overrakte prisen, roste hun både Vicki Gudmandsen og kollegaerne for at stå frem i en tid, hvor mange sygeplejersker tier, fordi de er bange for ansættelsesmæssige konsekvenser.
”Det er på grund af sygeplejersker som jer, at vi kan sætte ansigt på konsekvenserne af en alt for travl hverdag og skabe politisk opbakning til at forandre tingene – for patienternes og vores egen skyld,” sagde hun.
Gav mod til at tale
Forrige års vinder Pia Lüders Røge, hjemmesygeplejerske i Odense Kommune, havde som medlem af dommerkomitéen taget turen til København for at hædre Vicki Gudmandsen. Pia Lüders Røge fortalte, hvordan Kirsten Stallknecht Prisen gav hende rygdækning og mod til at fortsætte sin kamp for at skaffe flere kolleger i en tid, hvor spændet mellem krav og ressourcer blev ved med at vokse. Kort efter prisoverrækkelsen i 2017 deltog hun i et stormøde, hvor rådmanden for Ældre- og
Handicapforvaltningen var mødt op.
”På grund af prisen havde jeg mod til at tale direkte til ham om vores udfordringer. Både prisen og det at vide, at mine kolleger og Dansk Sygeplejeråd var der for mig, også i forhold til eventuel juridisk bistand, gjorde en stor forskel. Det var et våben, der gjorde mig stærk,” fortæller hun.
Siden 2017 er det team, Pia Lüders Røge arbejder i, blevet opnormeret fra otte til 12 sygeplejersker. Det er et skridt på vejen – men, pointerer hjemmesygeplejersken:
”Opgaverne er også blevet mere komplekse. Så der er stadig en ubalance mellem krav og ressourcer. Men det er blevet et mere legitimt emne at tale om på vores arbejdsplads. Det var det ikke, før jeg fik prisen.”
Læs også interviewet med Vicki Gudmandsen
Se oversigt over tidligere modtagere af Kirsten Stallknecht Prisen