Sygeplejersken
Karriereskift: "Kan man lave sådan en U-vending?"
"Det var ikke noget for mig. Jeg savnede arbejdslivet på hospitalet – og patientkontakten."
Sygeplejersken 2020 nr. 14, s. 66
Af:
Laura Lind, journalist
Nyt job: Februar 2019, sengeafsnit på Urologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital (OUH), hvor hun bl.a. tager sig af patienter, der får fjernet blæresten.
Kom fra: En måned som akutsygeplejerske i Assens Kommune og før det 18½ år på Medicinsk Endokrinologisk sengeafsnit, OUH.
”Jeg troede, at jeg skulle være på endokrinologisk afdeling resten af mit arbejdsliv. Jeg havde været der i over 18 år, og jeg var glad for det. Men min krop var slidt. På et medicinsk sengeafsnit er der meget fysisk tungt arbejde. Så jeg måtte spørge mig selv, om jeg kunne se mig selv på den afdeling som 60-årig?
Og svaret var desværre nej. Fysikken betød, at jeg måtte finde noget andet. Og hvis jeg skulle nå at blive god til et nyt speciale, skulle jeg skifte nu. Jeg fik derfor et job som akutsygeplejerske i Assens Kommune.
For når jeg nu skulle skifte job, ville jeg prøve noget helt andet. Så jeg tog imod opkald fra kolleger, pårørende og praktiserende læger i situationer, hvor der var akut brug for en sygeplejerske.
Men det var ikke noget for mig. Jeg savnede arbejdslivet på hospitalet – og patientkontakten.
Jeg søgte hurtigt en stilling her på urologisk afdeling. Jeg overvejede da, om de nu ville have sådan en som mig, der kun havde været 18 år samme sted. Kan man lave sådan en U-vending midt i sin karriere? De ville gerne have mig. Fem dage efter samtalen startede jeg.
Jeg var vant til et meget bredt speciale, endokrinologien, og det urologiske speciale er mere indsnævret: nyrerne, urinleder, blære og prostata. Men til gengæld fejler mange mennesker noget med de organer.
Det kan være alt lige fra nyresten, urinvejsinfektioner og urosepsis til cancer i urinvejene og nyretraumer, hvis de f.eks. er blevet sparket af en hest, er væltet på motorcykel eller er faldet på mountainbike.
Jeg er i sengeafsnittet og passer patienterne, observerer dem og sørger for, at de er stabile. Jeg kan godt lide, at jeg både har lange forløb med patienter, som genkender mig, og så har jeg også forløb, hvor jeg på kort tid skal opbygge en relation – for efter tre timer er patienten måske sendt hjem igen.
Det er spændende, og jeg er glad for det nye speciale.
Der går nok et stykke tid, inden jeg også kender det her speciale rigtig godt. Men det skal der nok blive rig mulighed for de næste mange år frem. Der er stor forskel på arbejdsgangene på et kirurgisk og medicinsk afsnit, f.eks. når man går stuegang med lægen.
Her kan lægen pludselig tage sin telefon, mens vi står og taler med patienten, fordi han bliver kaldt fra operationsgangen, hvor han skal ned og sige godnat til en patient – som han efterfølgende skal operere. Det er specielt, men også sjovt at opleve noget nyt.
Selvom jeg jo ikke skiftede job, fordi der skulle ske noget nyt, er det faktisk spændende med nye rammer og udfordringer. Jeg er også i gang med at blive uddannet som hygiejnekoordinator for afdelingen. Der er masser af opgaver at tage fat på. Og jeg kan kun opfordre til at tage et uventet skift i sygeplejen. Jeg har i hvert fald ikke fortrudt.”
Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videre-uddannelse eller karrieremuligheder.
Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere