Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Pestens år", "Få det bedste ud af livet med demens", Da danskerne ville omvende verden" og "Hjernerystelse - kom godt igennem".
Sygeplejersken 2020 nr. 5, s. 46-48
Fra byldepest til covid-19
Stærke, nuancerede fortællinger om demens
De ukendte sygeplejemissionærer
Viden, hjælp og håb til dem med hjernerystelse
Svend Saalbach Ottesen, Mette Asbjørn Neergaard, Bodil Abild Jespersen, Jonas Sørensen
Symptomkontrol i palliativ medicin (6. udgave) En quickguide
Fadl’s Forlag 2019. 192 sider – 299,95 kr.
Bogen har fokus på behandling, og der er således ingen sygeplejersker blandt forfatterne. Men derfor kan bogen udmærket anvendes af sygeplejersker, som beskæftiger sig med palliation. Indholdet i bogen er listet alfabetisk, og desuden indeholder den et indeks, hvor man under V f.eks. kan søge på ”valg af analgetika”. Lidt specielt søgeord eller rettere sætning.
Børn med en kræftsyg forælder tildeles tre linjer, som henviser til rådgivning andre steder. Familiesamtalen tildeles tre sider, men mindre børn er vel ikke selvskrevne i sådan en samtale.
Bogen er en hurtig guide, det pointeres allerede i titlen, og den rummer de mest nødvendige oplysninger om alt fra Advanced Care Planning, dvs. tidlig planlægning af fremtidig pleje og behandling, til henvisning til hospice og emner som hoste og lugt. Bogen har sin plads, hvor mennesker med behov for palliation bor eller færdes.
Karren Fastrup
Hungerhjerte
Gyldendal 2018. 278 sider – 249,95 kr.
Romanen udkom for to år siden, men kan absolut godt læses nu og her og i forbindelse med efteruddannelse i psykiatri, eller fordi man er psykiatrisk sygeplejerske med nysgerrigheden i behold.
Temaerne i bogen er angst, kærlighed, sex og terapi. Den beskriver udviklingen af en psykose, indlæggelse på en lukket afdeling, diagnosen borderline og en barndom fuld af komplikationer
Behovet for at føle sig set, accepteret og elsket er stort, men uopfyldt.
Bogen er både personlig og fiktiv dvs. autofiktiv. Sproget og dialogerne er levende og medrivende. Forfatterens evne til at observere sine omgivelser og medmennesker er fremragende og fuld af humor indimellem.
F.eks. i beskrivelsen af opholdet på en lukket afdeling eller af familiens to fremtrædelsesformer, den frigjorte og rummelige, der lever efter tidsånden, i modsætning til den patriarkalske og intolerante, som også er en side af barndom og ungdom.
En rigtig god læseoplevelse.
Liv Nimand Duvå
Rosenreglen
Gyldendal 2019. 272 sider – 249, 95 kr. (vejl.)
Selvskade, spiseforstyrrelser, kropsskam. Det er alvorlige ting, hovedpersonen kæmper med i denne bog. Den bygger på forfatterens egne oplevelser som teenager, tilsat fiktion.
Et farligt bekendtskab med en beregnende og skruppelløs fotograf bliver begyndelsen på uhyggelige reaktioner og en adfærd, der ender med indlæggelse på røde papirer.
I journalen hedder det: psykotisk, suicidal. Beskrivelserne fra den psykiatriske afdeling inkluderer patientens opfattelse af lægesamtaler, medpatienter og personale.
Sideløbende med livet i familien krydsklippes til livet i et kollektiv, som hovedpersonen er flyttet ind i. Hun er kunstner, uddannet på Kunstakademiet og i gang med at tilrettelægge en performance.
Overskriften på bogens selvskade-univers er hverdagssexisme, det mandlige blik på selv ganske unge kvindekroppe. Og rosenreglen – den kan tilskrives hovedpersonens mormor.