Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sådan passer du på dine hænder

I øjeblikket vasker og spritter alle hænderne ofte, og mange sygeplejersker bruger handsker en stor del af arbejdsdagen. Det er hårdt for hænderne og kan føre til håndeksem. Men der er råd at hente.

Sygeplejersken 2020 nr. 6, s. 16

Af:

Emma Tram, journalist

spl6-2020_akt_haandvask
5 gode råd til håndpleje

Vask ikke hænder i varmt vand
Vask hænder i køligt vand, og brug uparfumeret sæbe.

Tør hænderne efter håndvask
Skyl hænderne grundigt for sæberester, og tør dem godt i et rent og blødt håndklæde.

Brug håndsprit
Brug alkoholbaserede desinfektionsmidler (sprit) i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er synligt snavsede.

Beskyt hænderne – også i fritiden
Brug beskyttelseshandsker ved vådt arbejde (f.eks. opvask). Handskerne skal være intakte, rene og tørre indvendigt. Brug desuden varme handsker, når det er koldt udenfor.

Brug fugtighedscreme
Anvend en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume. Fugtighedscremen skal fordeles over hele hånden, inklusiv mellem fingrene og på håndryggen.

Kilde: Dermatologisk Ambulatorium, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

De 5 gode råd demonstreret på video: tiny.cc/betxoz

For at undgå Covid-19-smitte bliver der vasket hænder som aldrig før – og det gælder ikke mindst for sygeplejerskerne. Nogle kan derfor opleve, at hænderne bliver røde, tørre, skællende eller hævede, og det kan udvikle sig til håndeksem.

Det har to sygeplejersker på Dermatologisk Ambulatorium på Bispebjerg Hospital sat sig for at bekæmpe og forebygge. Malene Folkersen Ryborg og Britt Nilausen har udvidet et eksisterende tilbud til medarbejderne på hospitalet om vurdering, råd og vejledning, så de hurtigt kan få hjælp.

”Håndeksem er den hyppigste arbejdsskade i Danmark, og ca. 10 pct. af alle voksne har det. Noget af det, vi rigtig gerne vil, er at gøre opmærksom på de første symptomer for at forebygge og undgå håndeksem,” siger Malene Folkersen Ryborg.

Langvarige konsekvenser

Håndeksem kan være smertefuldt og kan have langvarige konsekvenser, fortæller de to sygeplejersker.

”Håndeksem har det med at blive kronisk. For når man har udviklet håndeksem, går der op til et halvt år, efter hænderne ser pæne ud, før huden har genvundet sin normale modstandskraft. Så man skal blive ved med at pleje sine hænder,” siger Malene Folkersen Ryborg.

”I værste tilfælde kan håndeksem blive så slemt, at man må sygemelde sig eller måske endda ikke længere kan fortsætte med et arbejde, hvor håndvask og handsker er vigtige,” siger Britt Nilausen.

Har du problemer med håndeksem?
  • Hvis du har problemer med håndeksem, så kontakt din egen læge, som kan henvise til en dermatolog, hvis der er brug for det.
  • Er der mistanke om, at eksemet skyldes arbejdet, skal det anmeldes det til Arbejdsskadestyrelsen. Håndeksem er den erhvervssygdom, som Arbejdsskadestyrelsen oftest anerkender.