Sygeplejersken
Mange partier mener, at sygeplejersker skal have mere i løn
Sygeplejerskens redaktion har spurgt de politiske ordførere om deres holdning til sygeplejerskers løn og fremtidens sundhedsvæsen. Flere partier peger på, at sygeplejerskerne skal have flere penge, men de er ikke enige om hvordan.
Sygeplejersken 2022 nr. 12, s. 42
Af:
Helle Lindberg Emarati, journalist
Sygeplejerskerne skal have flere penge mellem hænderne – på den ene eller den anden måde.
Det svarer mange partier i en rundspørge om løn og fremtidens sundhedsvæsen, som Sygeplejersken har foretaget blandt de politiske ordførere. Du kan læse vores spørgsmål og politikernes svar på de næste sider.
Der er dog langt fra enighed blandt partierne om, hvordan pengene skal finde vej til sygeplejerskernes lommer, eller hvor mange, de skal have.
Moderaterne: betydelig lønstigning
Hos det nye parti Moderaterne er de klare i spyttet: Der er behov for at give sygeplejerskerne en ”betydelig lønstigning”. Det siger Jakob Engel-Schmidt, der er sekretariatsleder for partiet.
”En lønstigning kan medvirke til, at flere sygeplejersker ønsker at arbejde fuldtid, og kan tiltrække flere til faget de kommende år,” siger han.
Hvor mange penge, der skal i spil, og hvordan de skal fordeles, vil Jakob Engel-Schmidt ikke løfte sløret for endnu.
Enhedslisten og SF vil give penge her og nu
Hos Enhedslisten ryster de heller ikke på hånden. Politisk ordfører og partiformand Mai Villadsen er parat til at lægge 5 mia. på bordet til sygeplejerskerne her og nu.
”Det er ikke nok til at rette op på problemet, og derfor skal vi samtidig have en handleplan for at sikre ligeløn på længere sigt. Men vi må og skal gå i gang nu,” siger Mai Villadsen.
Hun bakkes op af Karsten Hønge, politisk ordfører for SF. Ligesom Enhedslisten er de klar til at lægge ekstra penge i lønpuljen med det samme.
Socialdemokratiet og Venstre: Løn har betydning
Hos Socialdemokratiet mener de stadig, at sygeplejerskernes løn skal aftales mellem arbejdsmarkedets parter – men medgiver, at løn har betydning for rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker.
”Vi er nået til den erkendelse, at vi ikke kan lade som om, at løn slet ikke har en betydning,” siger politisk ordfører for Socialdemokratiet Rasmus Stoklund, der samtidig slår fast, ”at det ikke er Folketinget, der fordeler kronebeløb til udvalgte faggrupper”.
Hos Venstre fastholder politisk ordfører Sophie Løhde også opbakningen til den danske model. Hun er dog parat til at afsætte 1 mia. kr. til landets sygehuse, der bl.a. skal gå til at fastholde sygeplejersker.
Enkelte partier afviser helt at blande sig i sygeplejerskernes løn – Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Politisk ordfører for Konservative Mette Abildgaard mener ikke, det er et spørgsmål, der angår Christiansborg.
”At gøre løn til noget, vi konkurrerer på i en valgkamp, er direkte utroværdigt,” siger hun.
Læs politikernes svar på følgende tre spørgsmål:
"Vil I følge op på Lønstrukturkomitéen med penge fra Christiansborg?"
"Vil I afsætte penge til vækst i sundhedsvæsenet udover øgede udgifter pga. demografiske ændringer?"