Liselotte Lyngsø: ”Få det til at glide i mellemrummene”
Som fremtidsforsker bruger Liselotte Lyngsø, stifter af Future Navigator, de trends, der er her og nu til at se ind i, hvilket samfund, og i det her tilfælde sundhedsvæsen, vi kan forvente.
”Vi nærmer os et præcisionssamfund, fordi vi takket være effektiv dataindsamling bliver klogere på mennesket end nogensinde før. Vi får så mange lag af informationer om mennesket, som kan bruges i fremtidens sundhedsvæsen. Så vi vil behandle ud fra, hvad der giver den enkelte værdi fremfor at alle behandles ens,” forklarer Liselotte Lyngsø, og nævner, at vi som borgere vil blive mere krævende.
”Der er en 158 pct. vækst af folk, der måler på sig selv og deres sundhed i form af eksempelvis søvn, motion og vejrtrækning. Og i fremtiden kan patienterne ikke acceptere et sundhedsvæsen, der ikke er personificeret og skræddersyet. Det kommer til at påvirke sygeplejerskerne. For på den ene side vil vi gerne have en kritisk masse af folk, der skal igennem forskning for at finde ud af, hvordan tingene hænger sammen. Men på den anden side har vi også et ønske om at behandle individualiseret ud fra, hvad den enkelte ønsker og har behov for,” siger fremtidsforskeren.
Man er nødt til at være ekstremt skarpe på at udnytte fremtidens potentialer, siger Liselotte Lyngsø, både ud fra et klimamæssigt og bæredygtigt perspektiv, men også fordi der kommer så mange flere ældre, end der er sundhedsprofessionelle.
”Så når jeg siger præcision, så betyder det, at vi vil samle den tilgængelige data om befolkningen, til at lave et helhedsbillede af både population og individ. Det bliver vi tvunget til i fremtiden, fordi vi står på en brændende platform, men også fordi det vil være spild af ressourcer at lade være.”
Sygeplejerske i en krisetid
Kriser som klima, krig og pandemi kommer også til at præge sygeplejerskerne.
”Man kan ikke længere være en neutral sygeplejerske. De skal løbende forholde sig til det, der sker i verden, og her er der ikke plads til fejl. Det kan give etisk stress, fordi der er fokus på dig som individ fremfor sundhedsvæsenet som system. Og når du skal behandle så mange mennesker, der er syge af en relativt ukendt pandemi eller kommer fra krigssituationer, så kommer du som individ til at stå i store etiske dilemmaer for, hvad der skal eller ikke skal gøres,” siger Liselotte Lyngsø, der dog pointerer, fejl eller ej, at vi i fremtiden i særdeleshed har brug for sygeplejerskerne og deres omsorgsgen.
”I et fremtidsperspektiv forventer man, at 90 pct. af al kommunikation foregår digitalt. Du vil automatisk blive mindet om at få din søvn og tage din medicin. Derfor bliver tender loving care, som er det, sygeplejerskerne også står for, endnu vigtigere i den digitale fremtid. De er faggruppen, der kan og skal sikre, at folk ikke lander mellem to stole. Der skal være nogle, der kan give omsorg. Nogle, der kan lave helhedsbetragtningen, og her bliver sygeplejerskerne vigtigere end nogensinde. De får tingene til at glide, både i behandlingssituationer men også i mellemrummene – som der kun bliver flere af i et sundhedsvæsen, der skal arbejde på tværs af fag og siloer,” siger Liselotte Lyngsø.