Sygeplejersken
Fire dage for fremtiden
Dansk Sygeplejeråds kongres trådte sammen i maj i fire dage for at sætte den politiske retning for de kommende to år.
Sygeplejersken 2022 nr. 7, s. 38-43
Af:
Henrik Boesen, journalist
’Bedre løn til sygeplejersker’, ’Sygeplejefaglige ambitioner for sundhedsvæsenet’, ’Styrket faglighed og profession’ samt ’Et større, stærkere og mere handlekraftigt fællesskab’ er indholdet af den handlingsplan, som Dansk Sygeplejeråd arbejder efter de kommende to år.
Det vedtog organisationens kongres, som var samlet i fire dage i maj i Aarhus.
Ud over de politiske drøftelser forholdt kongressen sig til en række forslag af betydning for medlemmerne:
Attribution
Foto Søren Svendsen
Større fokus på medlemmer ramt af arbejdsskader
Mange sygeplejersker, som blev ramt af senfølger efter corona, blev uarbejdsdygtige i mere eller mindre grad. Men også stress og skader som følge af bl.a. forkerte løft og natarbejde fører ofte til, at medlemmer bliver langtidssygemeldte med risiko for senere at blive fyret. Nogle må gå ned i tid eller helt forlade faget. Fælles for alle de ramte er, at de rammes økonomisk.
Kongressen vedtog enstemmigt, at Dansk Sygeplejeråd skal starte en proces, som skal påvirke politikere og arbejdsgivere. Målet er, at sygeplejersker med eventuelt varige mén og/eller langtidssygdom efter en arbejdsskade fastholdes på arbejdsmarkedet.
Forskning i sygepleje bidrager til bedre sundhed
DSR’s nye forskningsudspil ’Forskning i sygepleje – en investering for livet’ anbefaler politikere og beslutningstagere at investere i forskning i sygepleje, fordi det kan gøre sundhedsvæsenet mere effektivt.
Udspillet blev præsenteret på kongressen som et resultat af en tidligere kongresbeslutning. Forskningsudspillet vil sætte fokus på forskning i sygepleje i kommunerne. Der er behov for forskning i sygepleje i hele sundhedsvæsenet, men særligt i kommunerne er der brug for udvikling og prioritering af forskning.
Forskningsudspillet indeholder også forslag om at skabe karriereveje inden for forskning, der kan bidrage til at fastholde sygeplejersker i faget.
Dansk sygeplejeråd indfører kønsneutrale titler
Det er ikke et spørgsmål om at være woke eller om at sende et feministisk statement. Det handler om at være sprogligt bevidst og om at støtte ligestillingen retorisk. Sådan lød ræsonnementet, da kongressen diskuterede kønsneutrale titler.
”Vi må rette op på de kønsmæssige skævheder, som sproget producerer,” lød et af argumenterne.
Med vedtagelsen af forslaget vil der fremover i Dansk Sygeplejeråd som udgangspunkt blive brugt kønsneutrale titler som forperson og næstforperson. Dog uden at nogen skal pålægges noget. Derfor kan den enkelte vælge at titulere sig som forperson/næstforperson, forkvinde/næstforkvinde eller formand/næstformand.
Frikøbte politikere må ikke bestride partipolitiske hverv
Partipolitisk uafhængighed er en hjørnesten i Dansk Sygeplejeråds fundament. Og politikere i by- og regionsråd optræder ofte i rollen som arbejdsgivere for sygeplejersker.
Det var hovedargumenterne bag kongressens beslutning om, at fuldtidsfrikøbte forpersoner og næstforpersoner, kredsforpersoner og kredsnæstforpersoner ikke må bestride partipolitiske hverv.
Konsekvensen er, at medlemmer, som er fuldtidsfrikøbte, fremover ikke også kan sidde som medlem af byråd, Borgerrepræsentation, regionsråd eller Folketinget.
Ændringen gælder for fremtidige valg. Menige medlemmer må gerne være partipolitisk aktive.
Flere specialuddannelser
Der er behov for at styrke kompetencer og karrieremuligheder inden for de medicinske specialer. Mange delegerede mente, at der også er brug for uddannelser på andre speciale-områder. Forpersonerne gav tilsagn om, at Dansk Sygeplejeråd vil arbejde på at etablere flere specialuddannelser.
Kongres hvert andet år
Dansk Sygeplejeråds øverste besluttende organ, kongressen, mødes fremover igen hvert andet år. For fire år siden vedtog kongressen at mødes hvert fjerde år. Den beslutning er nu blevet omgjort.
Attribution
Foto: Søren Svendsen
Nej til rotationsordning
Endnu en gang nedstemte kongressen et forslag om at indføre en rotationsordning for frikøbte politikere. Forslaget lød, at fuldtidsfrikøbte politikere i organisationen maksimalt skulle kunne stille op til samme post i tre sammenhængende fireårige valgperioder. Lignende forslag blev stemt ned både i 2012 og 2018.
Indsats for de kliniske vejledere
Kongressen vedtog, at Dansk Sygeplejeråd skal styrke indsatsen for at forbedre de kliniske vejlederes rammer og vilkår til gavn for de sygeplejestuderende – og dermed fremtidens sygeplejersker.
FH-medlemskab uantastet
Det gav opmærksomhed i enkelte medier, at Dansk Sygeplejeråds medlemskab af FH var sat til afstemning på kongressen. Det konkrete forslag blev dog trukket af forslagsstilleren, inden debatten gik i gang. Tilbage stod et forslag om at evaluere medlemskabet af FH, bl.a. i forhold til om DSR har fået det ud af medlemskabet, som man forventede, og om der er den solidaritet, der bør være.
Ytringsfriheden skal styrkes
I Danmark er der ytringsfrihed. Men ikke altid frihed for de negative konsekvenser, som kan følge med, når man vælger at ytre sig som sygeplejerske. Derfor vedtog kongressen, at Dansk Sygeplejeråd skal styrke indsatsen for medlemmers og tillidsvalgtes mod til at ytre sig.
Løft af honorar til Lederforeningens næstforperson
Honoraret til næstforpersonen i Lederforeningen løftes til samme niveau som honoraret til kredsnæstforpersonerne, besluttede kongressen. Begrundelsen var dels, at der skal herske ligelønsprincip i Dansk Sygeplejeråd blandt de frikøbte politikere, dels at det hidtidige lønniveau gør det svært at rekruttere kandidater til netop den post. De fleste næstforperson-kandidater kunne ved tiltrædelsen forudse en lønnedgang i forhold til lønnen fra deres lederjob – og dermed gøre det vanskeligt at rekruttere kandidater til posten. Et forslag om at hæve honoraret til forpersonen i Lederforeningen til samme niveau som kredsforpersonernes blev nedstemt.
Dansk Sygeplejeråds kongres består af medlemmerne af alle kredsbestyrelser, af for- og næstforpersonerne samt af repræsentanter fra Lederforeningen og SLS, i alt 156 personer.
Reportagen fra Dansk Sygeplejeråds kongres i Aarhus fra den 17.-20. maj 2022 er skrevet af Susanne Bloch Kjeldsen, Lotte Dahlmann, Mai Brandi Ludvigsen, Helle Lindberg og Henrik Boesen. Søren Svendsen fotograferede.
Læs den fulde reportage fra Dansk Sygeplejeråds Kongres 2022
Krav til længde af medlemskab før valg
Et forudgående medlemskab på minimum seks måneder er fremover kravet for at kunne stille op til tillidsposter i Dansk Sygeplejeråd. Kravet gælder medlemmer, som ønsker at stille op til poster som kredsfor- og næstforpersoner, kredsbestyrelser, tillids- og fællestillidsrepræsentanter. Kravet gælder dog ikke for sygeplejestuderende, som kan stille op, selv om de lige er blevet medlem. I særlige tilfælde kan en kredsforperson også give dispensation til kravet ved valg af tillidsrepræsentant.
Kortere periode til valgkamp
25 dage, fra et medlem har meddelt sit kandidatur til en tillidspost, til valget går i gang, er for lang tid. Derfor besluttede kongressen at skære 10 dage af perioden og dermed gøre tiden til valgkamp kortere. Begrundelsen for beslutningen var, at store dele af aktiviteterne i forbindelse med en valgkamp foregår digitalt og dermed hurtigere.