Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fokusér på lejring af patienterne

Sygeplejersken 2023 nr. 12, s. 11

Af:

Henrik Boesen, Journalist

Lejring af patienter til operationer, der varer længere end fire timer, kræver præ- og postoperativ opmærksomhed. Smerte- og føleforstyrrelser hos patienterne som følge af operationen forekommer nemlig, viser en undersøgelse foretaget på ’Bedøvelse og Operation Syd’ (Nedre Abdominalkirurgi) på Aarhus Universitetshospital.

Ud af 146 patienter havde fem patienter smerter på hospitalet, og to havde føleforstyrrelser. I alt 17 patienter havde smerter hjemme, og 24 patienter oplevede føleforstyrrelser.

Undersøgelsen viser en tendens til, at alder og BMI øger risikoen for lejringsrelaterede smerter og føleforstyrrelser efter en samlet anæstesitid på mere end fire timer. Mere end to timer i Trendelenburg-leje (patienten lejres fladt, og herefter tiltes lejet, så patienten ligger med hovedet nedad – typisk 15-30 grader) øger risikoen for smerter.

Af undersøgelsen fremgår det, at det hovedsageligt er patienter over 50 år og patienter med et BMI på mere end 25, som har smerter og føleforstyrrelser. Desuden ses en større andel af kvinder, som har smerter efter en robotassisteret operation.

Undersøgelsen råder i konklusionen til fokuseret opmærksomhed på at forebygge, at patienter får lejringsskader efter robotassisteret operation, da lejringsrelaterede skader kan få stor betydning for daglig livsførelse for patienten postoperativt.

Læs artiklen "Lejringsskader efter robotassisteret operation"