Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Satsede alt og tabte det hele

Det er ikke alle iværksættereventyr, der ender lykkeligt. Kirsten Sivertsen knoklede i 12 år og tabte det hele.

Sygeplejersken 2023 nr. 2, s. 29

Af:

Maria Klit, journalist

sy2-2023_tema_illustration_2

”Jeg er
            sikker på, at jeg ville få succes som iværksætter, hvis jeg prøvede igen. I dag er jeg en meget stor portion
            erfaring rigere,” siger Kirsten Sivertsen.
”Jeg er sikker på, at jeg ville få succes som iværksætter, hvis jeg prøvede igen. I dag er jeg en meget stor portion erfaring rigere,” siger Kirsten Sivertsen.
Foto: Claus Bech
”Jeg er ikke bitter. Men jeg ville ønske, jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag,” siger 67-årige Kirsten Sivertsen.

Som hjemmesygeplejerske i 1990’erne fik hun idéen til at producere puder, som skulle afhjælpe problemer med tryksår. I 2002 startede hun sin egen virksomhed op hjemme i stuen og svejsede 5 km stof om til puder på en maskine, hun delvis selv havde konstrueret.

Derpå fulgte 12 års hårdt arbejde med produktudvikling, stiftelse af virksomhed og forhandlinger med både offentlige og private investorer, mens hun sideløbende arbejdede som sygeplejerske. Men det endte galt. 

En betroet samarbejdspartner, der havde været ansat i hendes virksomhed, tog al sin insiderviden med sig, ændrede en smule på produktionen og løb med idéen for næsen af hende.

I dag sælger han puder, der ligner Kirsten Sivertsens til forveksling, mens hun i årevis måtte kæmpe med en milliongæld, der endte i en gældssanering og et gevaldigt hak i retfærdighedssansen.

Tag de kritiske briller på

”Set i bakspejlet var jeg både naiv og alt for ydmyg, som sygeplejersker nok har tendens til at være,” siger Kirsten Sivertsen. 

Hun var som de fleste iværksættere afhængig af investorer, der ville kaste penge i hendes drøm. Men mulighederne for at søge støtte til innovation fra f.eks. startup- og iværksætterfonde, var ikke lige så gunstige, som de er i dag. I stedet kom hun med egne ord i lommen på den forkerte slags pengemænd. 

”Man skal sørge for at søge kapital de rette steder, før man går i gang. Hvis du hele tiden er afhængig af private investorer, der skal have et stykke mere og et stykke mere til gengæld for deres penge, har du pludselig ikke længere ejerskab over dit produkt – selvom du er både opfinder og hjernen bag,” siger hun frustreret. 

Hun vil gerne give andre sygeplejersker, der overvejer at give sig i kast med iværksætterlivet, et par gode råd.

”Tro på dig selv og tag de kritiske briller på. Lad dig ikke besnære af enhver, der viser interesse for din idé. Der gælder helt andre spilleregler i denne her verden, end man er vant til. Det lyder dystert, men man skal være på vagt, hvis man har en god idé. Der er meget på spil, og ikke alle vil dig det godt.” 

sy2-2023_tema_kassefoto

Tema: Innovation

Marie Lommer Bagger har opfundet et intelligent toilet. Marie Parslov har opfundet et alternativ til stomiposen. Sygeplejersker ser og løser problemer hver eneste dag, og det gør dem til oplagte opfindere og innovatører. Iværksætterlivet byder både på forhindringer, knuste drømme og store sejre. Når det lykkes, gavner det både sygeplejersker, patienter og fremtidens sundhedsvæsen.

Læs i dette tema: