Sygeplejersken
Manglende sparring kostede patentet
Det er vigtigt, at arbejdspladsen kan bistå med sparring og rådgivning, når sygeplejersker innoverer. Anne-Mette Iversen opfandt en smart teknologi, men gik glip af sin andel i patentet.
Sygeplejersken 2023 nr. 2, s. 30-31
Af:
Maria Klit, journalist
Hvis du har fået en god idé eller gjort en opfindelse, er der en lang række steder, du kan henvende dig for hjælp og sparring.
Lokalt
Alle landets regioner, hospitaler og universiteter
har afdelinger, der beskæftiger sig specifikt med innovation. Find den innovationsafdeling, der er relevant
for dig, på institutionernes hjemmeside.
Nationalt
Opfinderrådgivningen
Opfinderrådgivningen
har eksisteret siden 1972. Her kan du fortroligt, uafhængigt og gratis få hjælp til din idé, uanset hvor du
er i processen.
Du kan også søge om optagelse på iværksætterforløb, der både kan investere i din virksomhed og yde støtte og professionel rådgivning undervejs. Bl.a. på:
1. Bio Innovation Institute
Hos Bio Innovation Institute
kan man som iværksætter ansøge om optagelse på programmer og iværksætterforløb, også i den helt tidlige
startup-fase. Som en del af forløbet får man desuden professionel rådgivning om forretningsudvikling.
Læs mere om kriterierne for optagelse her: www.bii.dk/programs
2. BETA.HEALTH
BETA.HEALTH er en national
innovationsplatform for Danmarks hospitaler, der uddeler midler for op til 15 millioner kroner årligt. Alle
udvalgte projekter bliver en del af BETA.HEALTHs acceleratorforløb, der bl.a. rummer et innovationsakademi.
Læs mere om kriterierne for at opnå bevillinger på: www.betahealth.dk
I 2015 fik sygeplejerske Anne-Mette Iversen, der er ansat på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, idéen til at udvikle et system, hvor sensorer registrerer personalets håndhygiejne og patientkontakt.
I 2020 vandt hun sågar Dansk Sygeplejeråds Athena Prisen for sit arbejde med systemet, der ved at nudge sundhedspersonale til at huske håndhygiejnen medførte en markant stigning i, hvor ofte der blev sprittet af.
Anne-Mette Iversen udviklede systemet i samarbejde med to ingeniører, der senere patenterede idéen, stiftede virksomhed og i dag sælger teknologien til lande i hele Europa uden om hende.
Behov for støtte og vejledning
”Dengang kendte jeg dårligt ordet innovation. Jeg troede ikke, at man både kunne forske og have en økonomisk andel i et projekt på samme tid. I dag er jeg jo klogere,” siger Anne-Mette Iversen.
Hun er bare glad for, at opfindelsen kommer en masse mennesker til gode, og hun understreger, at hun har et godt og tæt samarbejde med virksomheden i dag.
”Vi famlede alle i blinde, mens vi udviklede teknologien, og jeg vidste ikke bedre. Jeg syntes, det var fint, at de tog sig af hele forretningsdelen, men set i bakspejlet manglede jeg nogle at sparre med på hospitalet, som f.eks. kunne have fortalt mig, at jeg også kunne have fået en andel i patentet,” siger hun.
Anne-Mette Iversen forsøgte undervejs at banke på flere døre på Aarhus Universitetshospital, men på daværende tidspunkt havde hospitalet ingen afdeling, der tog sig af den slags.
”Men vi har virkelig brug for hjælp, for det er en kæmpe udfordring for en kliniker at træde ind i den verden. Vi har slet ikke kendskab til det begrebsapparat, der handler om iværksætteri,” siger hun.
Derfor vil hun gerne være med til at sætte fokus på, at der er et stort behov for støtte og sparring fra arbejdspladsen, når medarbejderne kaster sig ud i innovation.
Mere hjælp at hente i dag
Det anerkender Aarhus Universitetshospital. På den baggrund har hospitalet bl.a. oprettet en regulær innovationsenhed i 2021 med jordemoder, ph.d. og opfinder Diana Riknagel i spidsen.
Hun bekræfter, at Anne-Mette Iversen ikke står alene med sine oplevelser. Spørgeskemaundersøgelser blandt medarbejdere, der tidligere har innoveret på hospitalet, har vist, at mange har oplevet processen som kompleks og uklar.
”Det forsøger vi at rette op på. Jeg ved af personlig erfaring, hvor svært det er at navigere, når man har fået en god idé. Man har behov for at kunne række ud til nogen, som kan vejlede om både muligheder og rettigheder. Man har ikke selv forudsætninger for at have den nødvendige indsigt,” siger Diana Riknagel, der nu arbejder på at opbygge en infrastruktur for innovation på hospitalet:
”Nu prøver vi at samle kompetencerne helt tæt på medarbejderne, så talenter som Anne-Mette Iversen får den hjælp og sparring, de har brug for, når de bevæger sig ud i innovation. Det har fremtidens hospitaler brug for.”