Aktuelt
Personalemangel lukker senge på hver tredje afdeling
Derfor kommenterede vi ikke på lækket rapport
Gamle film sætter gang i snakken
Ny forperson i de studerendes tjeneste
Midler uddelt til sygeplejeforskning
5 mia. kr. til udsultet sundhedsvæsen
Tema: Deltid
Begrav deltidsmyten
Sygeplejersker arbejder allerede lige så meget som andre.
Den sande fortælling om deltid
Sygeplejersker arbejder lige så meget som alle andre, selvom ca. halvdelen af alle sygeplejersker er ansat på deltid, viser en ny analyse. For deltidssygeplejerskerne selv er analysen ikke overraskende – de er blot trætte af at blive stemplet som dovne og grådige.
Forsker: Færre timer frem for flere kan være svaret
"Jeg ville ikke være sygeplejerske uden deltid"
Birgitte Nørgaard arbejder 37 timer om ugen, men 16 timer som sygeplejerske. Hun er bekymret for, hvad der sker, hvis politikerne skubber for hårdt på for at få flere på fuldtid.
Debatten om deltid mangler nuancer
Det politiske fokus på fuldtid er forfejlet. Det mener sygeplejerske Kamilla Steiniche Bøje, hvilket hun allerede gjorde klart i et debatindlæg i 2019, hvor hun revsede formand for Danske Regioner Anders Kühnaus omtale af sygeplejerskernes ”deltidskultur”.
Politiker: "Der er en del timer at hente hos sygeplejerskerne"
Flere sygeplejersker på fuldtid er nødvendige for fremtidens sundhedsvæsen, siger regionrådsformand Heino Knudsen (S). Han understreger dog, at det kræver nogle rammer, som sygeplejerskerne kan se sig selv i.
Arbejdsliv
Mindre medicin - mere fællesskab
Morgensang og obligatoriske gåture. På sengeafsnit C i Regionspsykiatrien i Randers vil de ikke have flere penge til flere sengepladser. Her mener man, at det er i fællesskabet, at mennesker heler bedst.
”Det kunne være rart at leve uden at dope sig selv”
”På afdeling C har de været supergode til at hjælpe mig med at lave en dagsrytme. For når jeg ikke har noget, jeg skal til daglig, står jeg bare op, når jeg ikke kan sove mere. Og så bliver man så modløs.”
”Jeg er ikke længere bange for at føle noget”
”Mit vigtigste budskab til andre er, at ting tager tid, og at det er hårdt arbejde. Men man kan godt komme ud og leve et godt liv, selvom man har diagnose.”
Fællesskab lukker hospital i Japan
I byen Urakawa i Japan har et meningsfuldt fællesskab gjort psykiatriske sengepladser overflødige. Det sætter spørgsmålstegn ved den måde, vi behandler psykisk sygdom på i Danmark, siger forsker
Forskning får liv
Videooptagelser skal forbedre operationer
Kameraer og mikrofoner har i tre år optaget alt på en operationsstue på Rigshospitalet. Nu får yderligere seks stuer teknologien installeret.
Læring - og overvågning?
Holdningen til Black Box er generelt positiv, fortæller tillidsrepræsentant, men der er også uklarheder, som kan skabe bekymring.
Anmeldelser
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Åndelig Omsorg – En lærebog. Kari Martinsen, Katie Eriksson og Joyce Travelbee i nyt lys" og "Brugerinvolvering i sundhedsvæsenet – En personcentreret tilgang på tværs af professioner og sektorer"
Debat
Læserbrev: Tag godt imod de nye sygeplejersker - de ved så meget om sygepleje
"Det vores fornemmeste opgave som erfarne sygeplejersker at lære dem alt det, de ikke kan."
Dengang
Kort hår - nej tak
På flere hospitaler blev der nedlagt forbud mod, at sygeplejersker fulgte moden og lod sig klippe.
Dilemma
Skal jeg afbryde lægen og fortælle, at pigen også har hjerneblødninger?
Anne stod i et dilemma, fordi en læge holdt vigtig information om en for tidligt født tvilling tilbage. Skal Anne afbryde lægen og fortælle forældrene, at pigen har lige så alvorlige hjerneblødninger som drengen?
Forskeren fortæller
God søvn er sygepleje
Sygeplejerske og forsker Mette Kragh er en af initiativtagerne bag projektet ’Bedre søvn uden medicin’, der giver psykiatriske patienter i Aarhus bedre søvnkvalitet og færre søvnproblemer.
Hørt
Vi skal jonglere med flere karriereveje
Karriereudvikling opnås ikke kun via tykke bøger og auditorier. For nogle kan et forløb på hospitalet være vejen til at udvikle kompetencer, lyder det fra klinisk sygeplejespecialist Johanne Laursen Lykke.
Lederen
Anerkend sygeplejerskernes skæve arbejdstider
"Genetillæg er penge for at arbejde, når andre holder fri."
Mit job
Alle har ret til en seksualitet
Epilepsi og seksualitet. Det er to af sygeplejerske Marlene Linnebjerg Kudsks hjertebørn. Hun tager sig af det sundhedsfaglige ved Center for Børn med Handikap.
Pålagte vagter
Massive frustrationer over tvungne vagter
Stadig flere sygeplejersker oplever, at deres ansættelse er delt eller snart skal deles mellem to afdelinger og geografier. Det møder skarp kritik fra bl.a. sygeplejerske Stinne Gry Sørensen
Fra SPL til SPL
Shelter til særlige patienter
Der står et nyt shelter i haven ved en afdeling på Psykiatrisk Center Glostrup. Det giver mulighed for ro til patienter, der ikke kan opholde sig indendørs.
Studerende i praksis
Det er lærerigt selv at være pårørende
Lige pludselig var jeg selv pårørende, og jeg følte i det øjeblik, at jeg havde glemt alt, hvad jeg havde lært.
Sundhedsvæsentligt
Skævt arbejde for lige løn
Skal genetillæg regnes med, når man sammenligner løn med brancher, der sjældent eller aldrig arbejder skæve vagter? Det er et af de helt store spørgsmål, når Lønstrukturkomitéen skal vurdere, om bl.a. sygeplejersker får for lidt i løn.
Tillidsrepræsentanten
Karin fik styr på manglende tillæg
Tillidsrepræsentant i Vejle Kommune Karin Lund Madsen har sørget for, at 21 sygeplejersker fik efterbetalt et manglende weekendtillæg for i alt 52.000 kr.
Observation
Musikalsk stuegang
Musikerne spiller for syge børn på enestue
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2023-nr-7/