Foto:
Michael Drost Hansen (arkivfoto)
Det har store konsekvenser, når der skæres ned på sygeplejen, herunder mundpleje, der som beskrevet ofte bliver nedprioriteret, når der er travlt.
I Dansk Sygeplejeråds nye professionsstrategi er tid til sygepleje netop en af de ting, der bliver fremhævet.
”Vi skal ikke kun diskutere, om den ene eller anden behandling, skal prioriteres. Der skal være tid til grundlæggende sygepleje, som f.eks. mundpleje, og der skal være sygeplejersker nok til at udføre opgaverne,” slår forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, fast.
Derfor vil hun med strategien i hånden arbejde hårdt for at overbevise politikere og arbejdsgivere om, at der skal skabes tid og plads til, at sygeplejersker kan udøve deres faglighed – og at det er vigtigere end nogensinde, at sygeplejerskerne tages med på råd, når beslutningerne om faget og fremtidens sygehusvæsen skal træffes.
”Projekter som dem fra Aalborg og Odense, hvor sygeplejersker går forrest, og med forskning og tværfagligt samarbejde sætter fokus på f.eks. mundhygiejne, er virkelige gode eksempler på, hvordan sygeplejen kan løse problemer, gavne patienterne og bidrage til et stærkere sundhedsvæsen. Derfor skal sygeplejerskerne sidde med ved beslutningsbordet,” siger Dorthe Boe Danbjørg.
Foto:
Michael Drost-Hansen
Med tandbørsten som våben
God mundhygiejne kan forebygge infektion, sygdom og død, men mundplejen nedprioriteres alt for ofte i den basale sygepleje. På Kæbekirurgisk Afdeling og på flere sengeafsnit på Odense Universitetshospital har sygeplejersker og tand- plejere blæst til tværfaglig kamp mod tandskader og farlige mundbakterier.
Foto:
Mikkel Berg Pedersen
”Ingen dør af ikke at få en våd klud i ansigtet, men nogle dør
af dårlig mundhygiejne”
På Aalborg Universitetshospital er en tandplejer tilknyttet næsten alle sengeafsnit. Når sygeplejersker eller andet sundhedsper-sonale sender en patienthenvisning, rykker hun ud for at behandle højtbelagte tunger og andre mundproblemer.