Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Etisk team rykker akut ud til dilemmaer

Når sundhedspersonalet på Herlev og Gentofte Hospital står i et etisk dilemma, kan de tilkalde en klinisk etisk udrykningstjeneste. Den består af sygeplejersker, læger og en hospitalspræst, der akut rykker ud for at hjælpe.

Sygeplejersken 2024 nr. 5

Af:

Laura Elisabeth Lind

etiisk team 5 1

Foto:

Kasper Løftgaard

Hvor meget skal man presse en patient til at tage føde til sig?

Det er blot et af de dilemmaer, som Klinisk Etisk Udrykningstjeneste på Herlev og Gentofte Hospital for nylig har behandlet. Som de første i Danmark har hospitalets Afdeling for Medicinske Sygdomme etableret et fast hold, der rykker ud og hjælper, når sundhedspersonalet står i akutte etiske dilemmaer. Tjenesten startede i januar 2024, og siden har der været to-tre cases hver måned.

“Vi oplever som klinikere i hverdagen, at det er svært at stå i de her dilemmaer, hvor der f.eks. ikke er enighed om, hvad der er det bedste behandlingsvalg for en patient i en svær og sårbar situation,” fortæller klinisk sygeplejespecialist Line Charlotte Dahl, der arbejder på Afsnit for infektionssygdomme.

Hun har snart 20 års erfaring som sygeplejerske og er suppleant for formanden for etik-holdet, der tæller fem sygeplejersker, fem læger og en hospitalspræst. Der har været flest dilemmaer fra læger, men også fra sygeplejersker.

“Vi kan være med til at løfte en uenighed mellem parter op til et etisk dilemma og give vores sparring. Hvis en sårbar situation er fastlåst, kan det være lidelsesfuldt for både patient og pårørende,” siger hun.

Send en mail inden middag

Hvis sundhedspersonalet står i et dilemma, kan de sende en mail til udrykningstjenesten inden kl. 12. Derefter bliver de inviteret til et online Teams-møde samme dag kl. 14, medmindre etik-holdet rykker fysisk ud på afsnittet:

“Der er ofte mange flere perspektiver på sagen, end man lige selv ser. Vi folder det ud, snarere end vi forenkler det. Måske kommer vi med anbefalinger i en bestemt retning,” siger Line Charlotte Dahl.

Mindst to af teamets læger og to sygeplejersker skal acceptere mødeindkaldelsen, for at sagen kan tages op. Det fortæller cheflæge Kasper Iversen, som er initiativtager til det etiske udrykningshold. Han fik idéen, da man for år tilbage etablerede de klinisk etiske komitéer:

“Da de blev udrullet, tænkte jeg, at det er lidt skørt, at vi sidder og kloger os på et dilemma, efter det er sket, lidt som mandagstrænerne i fodbold. Man har brug for hjælp nu og her i de akutte situationer.”

Etikholdet har været til en temadag med oplæg fra en hospitalspræst og en filosof med speciale i etik.
“Så vidt jeg ved, er vi det eneste akutte etik-team i Danmark. Vi har gode erfaringer med det, og jeg kan sagtens forestille mig, at der om et års tid kommer en case eller to ugentligt. Det skal lige slå rødder,” siger Kasper Iversen.

SY 5 FORSIDE
Sygeplejersken, nr. 5, 2024
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.