Nyhed
38 millioner skal styrke sygeplejerskeuddannelser i Indien og Kenya
Tre danske professionshøjskoler har modtaget 38 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forbedre sygeplejerskeuddannelserne i Indien og Kenya de næste fem år.
Publiceret:
29. november 2024
Senest opdateret:
29. november 2024

Foto:
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Hvad har tre danske professionshøjskoler og de to lande Indien og Kenya med hinanden at gøre? Nuvel, umiddelbart måske ikke så meget. Men det har de faktisk nu.
For med 38 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden i ryggen skal Københavns Professionshøjskole, VIA University College og Professionshøjskolen Absalon i løbet af de næste fem år være med til at løfte kvaliteten af sygeplejerskeuddannelserne i både Indien og Kenya.
Det oplyses i en pressemeddelelse.
”Globalt set kæmper sygeplejefeltet med ensartede udfordringer som ulighed i sundhed, stigende antal multi- eller kronisk syge patienter og adgang til uddannelse. Derfor er vi glade for, at Novo Nordisk Fonden har valgt at støtte dette vigtige projekt,” siger Daniel Bojsen, der er direktør for sundhedsområdet på Professionshøjskolen Absalon, i pressemeddelelsen.
Stort, internationalt projekt
Projektet hedder “Strengthening CMD prevention and care capacity by improving the quality of nursing education”, og det er et samarbejde mellem de danske skoler og sygeplejerskeuddannelser i Indien og Kenya.
Det store, internationale projekt skal være med til at opkvalificere sygeplejerskernes rolle i forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme, som f.eks. hjerteanfald, slagtilfælde, diabetes og insulinresistens. Sygdomme, som i stigende grad er med til at udgøre en udfordring for sundheden globalt set.
"Vi vil gerne engagere os i de store sundhedsproblemer - både lokalt og globalt. Det giver bevillingen mulighed for."
Sussie Bratbjerg Israelson, institutchef, Københavns Professionshøjskole.Derfor skal de mange millioner nu være med til at styrke de lokale sundhedssystemer, så de kan forebygge, diagnosticere og behandle denne type af patienter.
“Med bevillingen får vi mulighed for at forbedre sygeplejerskeuddannelserne i Indien og Kenya og sideløbende udvikle løsninger, der kan have en langvarig positiv effekt på de lokale sundhedssystemer,” siger Kristine Yigen, projektleder, Center for Sygepleje på Professionshøjskolen Absalon.
Projektet i det sydasiatiske land og det østafrikanske land løber fra januar 2025 til december 2029, oplyses det i pressemeddelelsen.
Dele viden fra Danmark til Indien og Kenya
I den femårige periode skal kommende sygeplejersker styrkes ved at dele viden og metoder, som man allerede har brugt i Danmark. Og som har vist sig effektive.
Man vil desuden arbejde på at styrke uddannelsen af sundhedspersonale, mens man også sikrer, at de har de rette kompetencer til at håndtere de udfordringer, som kroniske sygdomme giver.
”Projektet sætter de øvrige lande i stand til selvstændigt at imødekomme nationale sundhedsudfordringer i fremtiden. Derved er vi som fag og uddannelse med til at understøtte en bæredygtig international udvikling af både sygeplejefaget og globale sundhedsudfordringer,” siger Maria Dyhrberg Rasmussen, der er uddannelsesdekan for sygeplejerskeuddannelsen ved VIA University College.
Hun suppleres af Sussie Bratbjerg Israelson, institutchef for Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelser på Københavns Professionshøjskole.
“Vi er utroligt glade for denne bevilling, der både styrker det allerede gode samarbejde, der er mellem tre store sygeplejerskeuddannelser, men som samtidig skaber større internationalt udsyn på vores uddannelser. Vi vil gerne engagere os i de store sundhedsproblemer - både lokalt og globalt. Det giver bevillingen mulighed for,” siger hun.
Bevillingen er modtaget under Novo Nordisk Fondens program ”Partnership for Education of Health Professionals (PEP)”, og det oplyses også, at projektet skal bidrage til at styrke kvinders adgang til uddannelse samt øge deres muligheder for at indtage lederroller.
Læs seneste nyt fra Sygeplejersken
Læs mere24. april 2025
59-årig har lavet et usædvanligt skifte: “Jeg kan næsten ikke snakke godt nok om det”
Nanna Krogh er blevet forelsket i sygeplejen og er gået i gang med at uddanne sig til sygeplejerske. Efter 38 år i ...
Afsender
Sygeplejersken
16. april 2025
Camilla skal arbejde, til hun er 72 år
Der er 36 år til, at sygeplejerske Camilla Rasmussen kan få sin folkepension som 72-årig. Hun er ét af ansigterne i...
Afsender
Sygeplejersken
15. april 2025
Sygeplejersken Anita blev ansat til at styrke psykiatrien: Nu gør det en mærkbar forskel
Flere besøg, mere sikkerhed og en højere kvalitet af patientpleje er resultaterne af ansættelse af ekstra sygepleje...
Afsender
Sygeplejersken
14. april 2025
Mennesker med demens skal have omsorg frem for medicin
Nye nationale kliniske anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen fastslår, at mennesker med demens som udgangspunkt ikke s...
Afsender
Sygeplejersken