Nyhed
Athena Prisen 2024: Vindere hyldes for modighed og nytænkning
Athena Prisen bliver i år overrakt til to innovative projekter på hhv. Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Regionshospitalet Silkeborg, der hyldes for at omsætte bæredygtig udvikling til lokale mål og handlinger.
Publiceret:
26. november 2024
Senest opdateret:
26. november 2024
Foto:
Nikolai Linares
Det er ikke hver dag, at morgenen starter med blomster, ugler i træ og en check på 50.000 kr., men sådan var det tirsdag morgen på akutafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (BFH).
Her ankom forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, og administrerende direktør i LB Forsikring, Jan Kamp Justesen, for at overrække Athena Prisen til det første af to initiativer, som i år har vundet prisen.
Athena Prisen er en faglig pris uddelt af Dansk Sygeplejeråd og Bauta Forsikring (som er en del af LB Forsikring), der overrækkes årligt. Prisen, som blev etableret i 2020, belønner to innovative sygeplejefaglige initiativer, der omsætter bæredygtig udvikling til konkrete mål og handlinger på lokalt niveau, og med æren følger altså 50.000 kr. til hver af de anerkendte indsatser.
På BFH har akutafdelingen arbejdet med projektet "Kun en afruser – professionalisering af sprogbrug til og med patienter med social udsathed og overforbrug", som sygeplejerskerne Julie Rask og Mille Teilmann Andersen står bag. Projektet har til hensigt at skabe bedre kvalitet i behandling for patienter, der indlægges til bl.a. abstinensbehandling. Ved at ændre fra nedsættende sprogbrug om patienter med et overforbrug til et klinisk og professionelt sprog kan stigmatisering af borgere undgås.
”Det betyder sindssygt meget, at sygeplejerskerne har vundet prisen. Vores optageområde har 10 pct. mennesker, som har et overforbrug eller er socialt udsatte. Det er vigtigt at kæmpe for, at de får de tilbud, de har brug for, så de også får et godt liv på deres betingelser."
"Og så er vi glade for, at den fundamentale sygepleje bliver anerkendt. Det er også en vigtig del af sygeplejen at sikre, at formidling og kommunikation om sundhedsfremme er i fokus,” fortæller Charlotte Rahbek, der er chefsygeplejerske på akutafdelingen.
Fungerer i praksis
Gennem projektet har de på akutafdelingen bl.a. udarbejdet lommekort, der er et kognitivt støtteredskab udformet til undervisning, som skal hjælpe med professionalisering af sproget blandt kollegaer. På akutafdelingen er initiativet i brug, og personalet er blevet bedre til at korrigere hinanden i, hvordan der tales til og om de udsatte borgere.
”Helt lavpraktisk er vi begyndt at korrigere hinanden. Vi korrigerer hinanden i at sige, at det er mennesker med overforbrug frem for misbrug. Det er mennesker, som skal i abstinensbehandling frem for endnu en afruser, som projektet hedder. Det er jo sproget, der danner virkeligheden her. Når udsatte mennesker stigmatiseres, får de ikke de samme tilbud,” siger hun.
Projektet fungerer i praksis, og det er allerede blevet en del af pensum flere steder på sygeplejeuddannelsen. På akutafdelingen er de beærede over prisen, og pengene, ved de godt, hvad skal bruges til.
”Pengene skal bruges til at videreudvikle vidensniveauet, hvilket kan ske ved at rejse ud og dele viden, men også lokalt gennem små workshops, minikonferencer eller andre initiativer, der kan styrke netop de værktøjer, vi har brug for i fællesskab,” fortæller Charlotte Rahbek.
Om årsagen til at valget faldt på “Kun en afruser” som en af de to vindere, siger Chef for Uddelinger, Udvikling & Kommunikation, LB Forsikring, Mikkel Klausen, på vegne af bedømmelsesudvalget:
””Kun en afruser” er et virkelig spændende og modigt projekt, som tager livtag med vores fordomme og den måde vi udtrykker dem på. Med meget jordnære metoder som f.eks. lommekortene har prismodtagerne formået at skabe et projekt, som har flyttet ikke bare opfattelsen, men også tilgangen til patienterne og skabt et endnu stærkere omsorgs- og sygeplejefagligt arbejde,” siger han.
Til prisoverrækkelse i Silkeborg, her er det fra venstre Tina Byskov, Jacob Beck, Helle Kjær, Henriette Appelt og Holger Dalsgaard, der modtager checken, mens Jan Kamp Justesen (th.) holdt en kort tale.
Foto:
Tor Birk Trads
Podcast om knæ
Efter en tur ombord på Molslinjen ankom Dorthe Boe Danbjørg, Jan Kamp Justesen samt resten af bedømmelsesudvalget til næste prisoverrækkelse, nu på Regionshospitalet Silkeborg.
Her blev præmien på 50.000 kr. overrakt til Knæsektoren Center for Planlagt Kirurgi og Kompetenceudvikling i Region Midt med projektet “Podcast som medie til formidling af patientinformation i Center for Planlagt Kirurgi”.
Helle Kjær, der er sygeplejerske og forløbskoordinator på Knæalloplastikker på RSI, er en af folkene bag podcasten, og hun fortæller, at både indstilling til prisen og dét at have vundet er en stor anerkendelse.
”En af mine kollegaer, der bruger podcasten med patienter, har indstillet os til prisen. Jeg synes, det er et stort skulderklap, da det viser, at både hun og patienterne har haft gavn af den. Det bekræfter, at podcasten er anvendelig og værdsat i praksis. Og det er helt klart et fagligt skulderklap at vinde prisen. Vi føler os bekræftet i, at vi har lavet noget, der er vigtigt.”
Ifølge Helle Kjær er nytænkning nøglen, når det kommer til formidling af information i sundhedsvæsenet. På afdelingen har de arbejdet med at hjælpe folk med at finde information på den måde, der passer dem bedst.
”I dagens sundhedsvæsen er vi nødt til at tænke anderledes, når det kommer til information og vejledning. Vi kan ikke kun basere det på direkte samtaler, men må finde nye måder at gøre det på. I podcasten har vi tænkt på, at personer med udfordringer som ordblindhed også kan få noget ud af det. Flere og flere mennesker lytter til podcasts, og vi har undersøgt, hvordan mediet kan bruges til kommunikation i sundhedsvæsenet,” fortæller Helle Kjær.
For afdelingen i Silkeborg har patienten været det primære fokus gennem hele projektet, hvor de har arbejdet med tale fra patientens perspektiv.
”Vi har arbejdet meget med, hvordan vi får patientens stemme ind i det her, så der er noget, man kan relatere sig til. Det er jo egentlig derfor, vi gør det. Det er jo et redskab, som vores patienter helst skal se noget mening med,” siger Helle Kjær.
Hylder nytænkning
Podcasten har nu været i praksis i et stykke tid, og den har vist sig at være populær med ca. 5000 downloads. Derfor ved de allerede nu, hvad de 50.000 kr., der følger med æren, skal bruges på:
”Det, vi har manglet, er ordentligt udstyr – gode mikrofoner og headsets. Hvis vi havde det rette udstyr, kunne vi lave mange flere podcasts. Når én podcast får succes, kommer der ofte idéer til flere. Vi har allerede en liste med emner, vi gerne vil behandle, som for eksempel, hvordan det er at få to kunstige knæ,” fortæller Helle Kjær.
Afdelingen har også fået efterspørgsler på videre arbejde med podcast som medie fra patienter, som bl.a. efterspørger mere viden om tiden efter operationen.
På vegne af bedømmelsesudvalget fortæller Dorthe Boe Danbjørg, hvorfor netop podcasten i Silkeborg har fortjent at vinde:
”Athena-prisen handler om at anerkende og hylde nytænkning, der skaber forandring. Podcasten er et bevis på, hvordan tværfagligt samarbejde og kreativitet kan føre til løsninger, der ikke kun informerer, men også styrker patientens tillid og tryghed i mødet med sundhedsvæsenet. Derfor er det også helt fortjent, at Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospital Silkeborg får Athena-prisen.”
Udover æren og pengepræmien får vinderne også den lille træugle, som Athena Prisen er opkaldt efter. Det var en ugleunge i Athen, der var så heldig at blive samlet op af selveste Florence Nightingale, som efterfølgende tog sig af uglen i flere år.
Foto:
Nikolai Linares
”Kun en afruser” – professionalisering af sprogbrug til og med patienter med social udsathed og overforbrug.
Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, Akutafdelingen, AVA.
Formål: Ændre adfærd og give værktøjer til et professionelt klinisk sprog over for patienter med overforbrug, for at fremme lighed i sundhed.
Fokus: Bekæmpe nedsættende og stigmatiserende sprogbrug i afdelingen
Indsatser:
- Færdighedstræning for kolleger
- Udvikling af undervisningsmaterialer (lommekort og præsentationer)
- Konferenceoplæg
Forventede effekter:
- Kulturændring for forbedret plejekvalitet
- Øget patientsikkerhed
- Reduceret stigmatisering
Mål: Gøre professionel sprogbrug til en naturlig del af det kliniske arbejde.
Med temaet "Gør verdensmål til hverdagsmål" er prisen centreret omkring FN’s Verdensmål.
Projektet har arbejdet med FN’s verdensmål 10 ”Mindre ulighed ” samt verdensmål 3 ”Sundhed og trivsel”
Podcast som Medie til Formidling af Patientinformation i Center for Planlagt Kirurgi
Knæsektoren Center for Planlagt Kirurgi og Kompetenceudvikling i Region Midt, Regionshospitalet Silkeborg.
Formål: Anvende podcasts som et innovativt redskab til at formidle patientinformation og skabe dialog om kirurgiske forløb, især omkring knæoperationer.
Samarbejde: Involverer både patienter og sundhedspersonale for at adressere patienters tanker og bekymringer.
Fordele:
- Fleksibel og tilgængelig information
- Engagerer patienter med lav sundhedskompetence
- Forbedrer beslutningstagning
Resultater:
- Effektivt beslutningsstøtteværktøj
- Øget patientengagement i egen sundhed
- Øget tryghed i relation til kommende operationer.
Med temaet "Gør verdensmål til hverdagsmål" er prisen centreret omkring FN’s Verdensmål. Projektet har arbejdet med FN’s verdensmål 10 ”Mindre ulighed ” samt verdensmål 3 ”Sundhed og trivsel”
Læs seneste nyt fra Sygeplejersken
Læs mere02. december 2024
Sygeplejerske har været med til at ændre loven
Kristina Garne Holm var i maj i år på Christiansborg for at præsentere problemstillinger ved barselsloven i forhold...
Afsender
Sygeplejersken
29. november 2024
38 millioner skal styrke sygeplejerskeuddannelser i Indien og Kenya
Tre danske professionshøjskoler har modtaget 38 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forbedre sygeplejer...
Afsender
Sygeplejersken
27. november 2024
Samme niveau som før strejken: Sygeplejersker vender tilbage
Der er nu lige så mange sygeplejersker i regionerne, som før strejken i 2021, skriver Altinget.
Afsender
Sygeplejersken
26. november 2024
Athena Prisen 2024: Vindere hyldes for modighed og nytænkning
Athena Prisen bliver i år overrakt til to innovative projekter på hhv. Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Regi...
Afsender
Sygeplejersken