Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Carsten og kollegaerne er blevet bedre i mødet med psykisk syge patienter

Undervisning i, hvordan man bedst møder og hjælper patienter med psykiske lidelser, gør en mærkbar forskel for sundhedspersonalet i somatikken. Det bekræfter en ny evaluering af et undervisningsforløb på Rigshospitalet. Sygeplejerske Carsten Michel Pedersen og hans kollegaer oplever, at de nu er bedre klædt på til at håndtere de udfordringer, der kan opstå i mødet med netop de patienter.

Publiceret: 

14. marts 2025

Senest opdateret: 

3. april 2025

Af:

Maja Anna Rasmussen

mrn@dsr.dk
66843537

Foto:

Anton Kjøller Alexandersen

Når en patient med en psykisk lidelse bliver indlagt på en somatisk afdeling, kan det skabe usikkerhed hos personalet, for hvordan møder man patienten bedst?

Det kender klinisk sygeplejespecialist Carsten Michel Pedersen alt for godt. På Rigshospitalets Hjertecenter, hvor han arbejder i Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling, oplevede han og kollegaerne, hvor udfordrende det kunne være. De manglede redskaber og viden til at navigere i de svære møder.

Derfor begyndte han at lede efter løsninger og vejledning, der kunne styrke både ham selv og hans kollegaer. Det var her, han opdagede EN AF OS - en landsdækkende indsats, hvor ambassadører med personlige erfaringer fortæller deres historier og bryder fordomme om psykisk sygdom.

For Carsten Michel Pedersen blev det første skridt mod en ny forståelse.

”Nogle gange møder vi jo patienter med psykiske lidelser i en somatisk sammenhæng. Det kan f.eks. være selvskadende patienter, som typisk gentager den samme type skade flere gange. Det kan være, de har slugt genstande, der er farlige for dem, hvilket kræver en indlæggelse hos os, hvor vi bedøver dem for at fjerne det fremmedlegeme, de har indtaget,” fortæller Carsten Michel Pedersen.

Når en patient så vender tilbage, kan tidligere erfaringer præge opfattelsen af dem.

Carsten Michel Pedersen fortæller, at det er med til at øge risikoen for, at de patienter hurtigt bliver sat i bås, fordi personalet ikke har den rette viden eller kompetencer til at behandle patienter med de problemstillinger.

Før kurset kunne der derfor opstå stigmatisering af patienter med psykiske lidelser, men undervisningen har givet personalet redskaber til at møde den patientgruppe på en ny og mere åben måde, fortæller han.

Gennem undervisningen fra EN AF OS mødte sundhedspersonalet to personer: én med personlige erfaringer som ambassadør for patienter med psykiske lidelser og én med faglig ekspertise fra psykiatrien. Formålet er at gøre fagpersoner i somatikken klogere på, hvordan psykiske lidelser, som selvskade eller psykose, kan opleves af patienten, samt hvad der fungerer godt i samarbejdet og kommunikationen.

Undervisningsindsatsen blev gennemført på Rigshospitalet i efteråret 2024 af EN AF OS i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, PsykInfo (Psykiatrisk Informationscenter) i Region Hovedstadens Psykiatri, og en evaluering af forløbet har vist, at 70 pct. af sygeplejerskerne vurderer, at den i høj eller meget høj grad har givet dem værdifuld viden om patienter med psykiske lidelser.

En øjenåbner

Carsten Michel Pedersen oplevede især mødet med EN AF OS-ambassadøren øjenåbnende, da det gav personalet mulighed for frit at stille spørgsmål og få ærlige svar baseret på ambassadørens egne erfaringer. En psykiatrisk sygeplejerske faciliterede forløbet og skabte en faglig kobling til den daglige praksis. Undervisningen strakte sig over flere sessioner, og tilbagemeldingerne har været overvejende positive.

”De redskaber, vi har fået, som f.eks. lommekort med refleksionsspørgsmål hjælper os til at forberede os, når vi møder patienter. Det har givet os modet til at tage fat på emnet, og vi har fået feedback fra patienter, der siger, at vi gerne må spørge dem og høre deres erfaringer. Det har virkelig hjulpet,” siger Carsten Michel Pedersen.

Han fortæller, at undervisningen har gjort ham og resten af personalet klogere på, hvordan selvskade og psykose kan opleves for patienten, så de i højere grad ser det hele menneske i en hverdag med mange forskellige patienttyper.

"Vi mennesker er forskellige, og en stor hjerte- eller lungeoperation kan skabe angst. De redskaber, vi har fået, hjælper med at håndtere det, så jeg bedre kan møde patienterne åbent og nysgerrigt. Jeg kan også lettere spotte nervøse patienter og tilpasse min tilgang f.eks. hvis nogen frygter iltmasken under bedøvelsen," siger han.

Hvor personalet tidligere havde en vis berøringsangst, er de nu mere trygge ved at spørge ind til patienten.

Effekten af undervisningen har for Carsten Michel Pedersen været tydelig, men han mener også, at der i en travl hverdag, hvor også nye medarbejdere kommer til, er behov for at genbesøge emnet fremadrettet. 

”Vi kan støtte hinanden i mødet med den psykiatriske patient i somatikken. Så ingen tvivl om, at det skal gentages, det skal konsulteres igen og igen for at blive ved med at være en del af vores bevidsthed i mødet med patienten,” siger han.

Hvis du ønsker undervisningen på din egen afdeling, kan du kontakte PsykInfo i din region. Du finder kontaktoplysninger til alle PsykInfo-centre her Kontakt EN AF OS | Sundhedsstyrelsen | PsykInfo

66843536

EN AF OS-forløbet har bl.a. introduceret Carsten og kollegaerne for lommekort med refleksionsspørgsmål, som hjælper dem i forberedelsen, når de møder patienter med psykiske lidelser.

Foto:

Anton Kjøller Alexandersen

Evaluering: Afstigmatisering i somatikken

Det somatiske personale, der har deltaget i undervisningen, har alle oplevet, at de i et eller andet omfang har stået i en situation, hvor de har manglet viden om patienter med psykiske lidelser. 46 pct. angiver, at de i nogen grad har manglet viden, mens 35 pct. oplever det i høj grad.

Undervisningen opleves som brugbar af deltagerne. I alt vurderer 70 pct, at den i høj eller meget høj grad har givet dem værdifuld viden om patienter med psykiske lidelser.

Før undervisningen var deltagerne i varierende grad forberedte på at møde patienter med psykiske lidelser. Et flertal på 55 pct. følte sig kun i nogen grad klædt på, mens kun 6 pct. vurderede, at de var det i høj eller meget høj grad.

Efter undervisningen oplever deltagerne en markant forbedring. I alt 57 pct. angiver, at de i høj eller meget høj grad føler sig bedre rustet til mødet med patienter med psykiske lidelser.

Evalueringen af undervisningsindsatsen på Rigshospitalet omfatter sundhedsprofessionelle fra somatiske afdelinger, herunder sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, læger og fysioterapeuter. Konklusionerne bygger på både kvalitative og kvantitative data.

Kilde: Sundhedsstyrelsen