Har vi de rigtige oplysninger om dig?
Når vi har korrekte oplysninger om dig, kan vi bedst sørge for, at du får relevant hjælp og information fra DSR.
Nyhed
Dronningen talte til sundhedsplejerskernes hjerter
På Landskonference for sundhedsplejersker var årets tema ”Vold i familien” – en udfordring, sundhedsplejersker forsøger at løse bl.a. ved at screene for vold i småbørnsfamilier. Konferencen blev åbnet med en tale af H.M. Dronning Mary, som gik rent ind hos de fremmødte sundhedsplejersker.
Publiceret:
25. september 2024
Senest opdateret:
26. september 2024
Foto:
Mette Ovgaard
Det er ikke hver dag, man oplever at bliver talt direkte til af Danmarks dronning. Derfor berørte det også mange af de fremmødte sundhedsplejersker dybt, da H.M. Dronning Mary mandag holdt tale for dem i forbindelse med åbningen af Landskonference for sundhedsplejersker.
Det fortæller formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker Susanne Rank Lücke, der sammen med den øvrige bestyrelse tog imod dronningen og fulgte hende under hendes besøg på konferencen.
”Hun var meget anerkendende og talte varmt om vigtigheden af sundhedsplejerskers arbejde. At vi spiller en afgørende rolle i forhold til at give både børn – små nye liv – og deres forældre den bedste mulige start. Hvordan vi med vores indsatser giver småbørnsfamilier en chance for et liv uden vold. Det ramte virkelig mange af os, der sad i salen,” siger hun.
En engageret dronning
Landskonferencen for sundhedsplejersker blev afholdt den 23-24. september og samlede fagfolk fra hele landet, med opdateringer, workshops og oplæg på programmet. Temaet for årets landskonference, var ”Vold i familien” – et emne, som man ifølge Susanne Rank Lücke kunne mærke står Dronning Marys hjerte nært.
”Hun var tydeligt engageret, både i sin tale og i vores samtaler med hende efterfølgende. Det stod meget klart for os, at hun havde indsigt i vores arbejde og viden om nogle af de udfordringer, vi oplever - f.eks. i at vold i familien er et tabubelagt, og derfor svært både at tale om og spørge ind til,” siger formanden.
Efter sin tale overværede Dronning Mary et oplæg om systematisk retsmedicinsk screening af børn ved mistanke om vold, som også fik følelserne frem – både hos sundhedsplejerskerne og dronningen selv.
”Hun var meget berørt af, at børn f.eks. ikke har de samme rettigheder som voksne ved voldsepisoder. Der er nemlig forskel på, hvordan det bliver håndteret. Ved voksne er der systematiske procedurer og forløb, men ved børn kan man opleve alle mulige barrierer i systemet. De har f.eks. ikke automatisk ret til at få lavet en retsmedicinsk undersøgelse og få journalført deres skader, som en naturlig systematik ved voldsepisoder,” forklarer Susanne Rank Lücke.
H.M. Dronning Mary blev tydeligt berørt under oplægget om systematisk retsmedicinsk screening af børn ved mistanke om vold, fortæller Susanne Rank Lücke (nr. to fra venstre).
Foto:
Mette Ovgaard
Sundhedsplejersker screener for vold
Dronningens interesse i arbejdet med at forhindre vold i danske småbørnsfamilie stikker da også dybere end som så. Mary Fonden støtter nemlig udviklingsprojektet ’Sammen uden vold – Småbørnsforældre,’ hvor sundhedsplejersker i fem kommuner – Albertslund, Glostrup, Hvidovre, Helsingør og Høje Taastrup – siden 2023 bl.a. har opsporet vold og voldsomme konflikter i småbørnsfamilier via en screeningmodel.
Projektet er stadig i gang, men en midtvejsevaluering har vist gode resultater. Kommunernes egne registreringer viser f.eks., at sundhedsplejerskerne screenede flere småbørnsforældre i slutningen af 2023, sammenlignet med tidligere på året.
Dette gjaldt både ved første screening, hvor andelen af familier, der blev screenet for voldsomme konflikter og partnervold steg fra 55 pct. i 2. kvartal til 79 pct. i 4. kvartal, samt den anden screening, hvor andelen af screenede familier steg fra 35 pct. til 62 pct. i samme periode.
’Sammen uden vold – Småbørnsforældre’ kører indtil 2025 i de fem pilotkommuner. Projektet evalueres løbende og det er Susanne Rank Lückes håb, at det på sigt kan bredes ud til alle kommuner i landet. Sundhedsstyrelsen har da også tidligere på året meldt ud, at alle nye forældre fremover skal spørges om partnervold – men det kræver ifølge formanden, at man bakker op med de nødvendige ressourcer.
”Men tænk, hvis vi kunne give alle børn i Danmark en chance for et familieliv uden vold. Det ville jo virkelig være skelsættende,” siger Susanne Rank Lücke.
Du kan læse H.M. Dronning Marys tale til sundhedsplejerskerne her.
Om screeningmodellen
Screenings – og indsatsmodellen i ’Sammen uden vold – Småbørnsfamilier’ består af to obligatoriske screeninger. Her skal sundhedsplejersker, i forbindelse med hjemmebesøg omkring hhv. 2. og 8-10. måned af barnets levetid, spørge ind til voldsomme konflikter og vold hos småbørnsforældre.
Herudover har sundhedsplejerskerne mulighed for at gennemføre yderligere screeninger efter behov. Alle sundhedsplejersker er forinden blevet undervist og opkvalificeret i brugen af screenings – og indsatsmodellen og dens hjælpemidler, som er udviklet i projektet.
Kilde: Mary Fonden