Nyhed
Her er to mandlige sygeplejerskers bud på, hvordan vi tiltrækker flere mænd
Flere mænd i sygeplejen kræver et øget fokus på faget, og at man fjerner stereotypiske opfattelser af en sygeplejerske, mener to mandlige sygeplejersker i anledning af tirsdagens internationale mandedag.
Publiceret:
19. november 2024
Senest opdateret:
19. november 2024
Foto:
Dansk Sygeplejeråd.
Ved første øjekast skyder man måske ikke 33-årige Martin Christensen til at være sygeplejerskestuderende, når han kommer gående. Med sin korte, klassiske herrefrisure, brede skuldre og synlige tatoveringer på højre underarm er han ikke en "traditionel" sygeplejerske.
Og hvorfor så indlede denne artikel med sådan stereotyp beskrivelse af en mand?
Jo, det er der en god grund til. For vi skal smide de stereotypiske briller langt, langt væk, hvis vi ønsker at se flere som ham i sygeplejefaget. Sådan lyder det i hvert fald selv fra Martin Christensen.
”Der er jo en grund til at faget ikke tiltrækker mænd. Hvis vi fjerner stereotyperne om, hvad sygeplejefaget er og åbner op for, hvad sygeplejefaget kan, så tror jeg, man kunne tiltrække flere mænd i faget,” siger Martin Christensen til Sygeplejersken.
I anledning af Mændenes Internationale Kampdag har vi sat to mandlige sygeplejerske stævne til en snak om dem selv og deres køns repræsentation i faget.
Dagen er en årlig international begivenhed, der siden 1999 har været fejret den 19. november. Og ifølge en analyse af sygeplejerskers kønsfordeling for 2023, som er lavet af Dansk Sygeplejeråd, er 4,5 pct. af den samlede danske sygeplejerskegruppe lige nu mænd.
Hør Martin Christensen og Mohamad Ibrahim Abo-Houssains bud på, hvordan vi får flere som dem i sygeplejen. Video: Anton Kjøller Alexandersen.
Tal faget op
Martin Christensen læser på 7. semester på sygeplejerskeuddannelsen og er i sin afsluttende praktik på akutmodtagelsen på Herlev Hospital. Han er selv tidligere portør og forsvor, at han skulle være sygeplejerske. Hans far er sygeplejerske, hans mor er social- og sundhedsassistent, og to af hans søstre er ligeledes sygeplejersker.
”Når man er inde for faget, bliver man allergisk over for udtrykket ”de varme hænder”. Altså at sygeplejefaget er et kald om omsorg for andre mennesker. Sådan ser jeg det ikke. Vi er en profession, og vi har med meget kritisk dårlige patienter at gøre. Vi har på mange måder folks ve og vel i vores hænder. Vi har enormt meget ansvar,” siger han.
"Det kunne være at omformulere noget af det, der foregår i faget på nogle andre måder, så det kan virke interessant for mænd."
Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for organisationen Forum for Mænds Sundhed.Ifølge ham vil det kunne lokke flere mænd ind i faget, hvis vi fjerner den stereotype opfattelse af, hvad en sygeplejerske er, og i stedet taler faget, ansvaret og mulighederne op.
Et synspunkt som 26-årige Mohamad Ibrahim Abo-Houssain er enig i. Han har snart arbejdet som sygeplejerske i tre år og er til daglig ansat på Endokrinologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.
”Der kan godt være en opfattelse af, at det at være sygeplejerske, hænger sammen med det at være kvinde. At omtale sygeplejen som et omsorgsfag og ”varme hænder" er der nok rigtig mange mænd, som ikke ser sig selv i,” siger han.
Hvordan tror du, vi kan få flere mænd til at vælge faget?
”Ved at vise repræsentationen og at der eksisterer sygeplejersker, som udfordrer det stereotypiske billede. Vi som mænd skal også tage det på os og motivere folk, der også ligner en selv, som normalt aldrig ville overveje at være sygeplejerske.”
”Historisk har sygeplejen været et kvindedomineret fag. Derfor er jeg glad for at kunne være med til at udfordre opfattelsen, specielt for en mand som mig, der både er mand og minoritet,” siger Mohamad Ibrahim Abo-Houssain
Foto:
Dansk Sygeplejeråd
Forsker: Omformuler faget
Svend Aage Madsen er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for organisationen Forum for Mænds Sundhed. Han har for år tilbage været med til at undersøge, hvordan man får flere mænd i sygeplejen. Ifølge ham ser vi et meget kønsopdelt arbejdsmarked, når det kommer til sygeplejen.
Han erklærer sig enig i de to mandlige sygeplejerskers analyse af, at den stereotypiske opfattelse skal væk. Samtidig peger han på, at man i højere grad skal se på, hvordan man beskriver og omtaler faget.
”Det kunne være at omformulere noget af det, der foregår i faget på nogle andre måder, så det kan virke interessant for mænd. Det, tror jeg, ville være noget, man skal afprøve,” siger Svend Aage Madsen og fortsætter:
”At holde op med at kalde det sygeplejerske. Der har man jo allerede angivet, hvad det er. At det er et kvindefag. Jeg tror ikke, det vil ændre så meget, men hvis det hed noget andet, kunne det give en anden indfaldsvinkel. Jeg tror, man skal ud at afprøve nogle ting, og se om der er noget, der virker.”
Ifølge forskeren ser vi også ind i en tid, hvor vi som samfund ændrer os, og hvor mandens rolle er anderledes end tidligere. Vi ser f.eks., at mænd engagerer sig mere i forældreskabet og barsel.
”Det gør det måske også nemmere for dem at være engageret på det omsorgsgivende område,” lyder det.
Drengerøv og endeløse muligheder
Martin Christensen har nu for alvor måtte sluge sine egne ord, om ikke at ville være sygeplejerske. Han trives i det akutte og er glad for ansvar og opgaver.
”Så går der lidt drengerøv i den,” som han formulerer det.
Pointen er langt hen ad vejen, at faget i den grad også er for mænd. Det kræver bare, at mænd – som er uden for faget – får øjnene op for, hvad det i virkeligheden vil sige at være sygeplejerske.
”Der er mange muligheder i faget og specialer, man kan engagere sig i. Jeg tror ikke, man finder noget andet fag, som kan tilbyde så mange forskellige ting. Mulighederne er endeløse,” afslutter Martin Christensen.
Læs også: Lad 2024 blive året, hvor vi gør op med tanken om sygepleje som et kvindefag
Læs seneste nyt fra Sygeplejersken
Læs mere20. december 2024
Ældreminister: ”Måske skal vi tale om kompetencer i stedet for uddannelse i ældreplejen”
Den nye ældrelov lægger op til, at medarbejderne i ældreplejen skal opkvalificeres. Ældreminister Mette Kierkgaard ...
Afsender
Sygeplejersken
19. december 2024
Formand har en ”god mavefornemmelse” efter ny overenskomst
Overenskomst for konsultationssygeplejersker er forhandlet på plads, og den er tilfredsstillende, mener formanden f...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
13. december 2024
Bedre praktik kræver flere penge
Flere uddannelseshospitaler, hvor studerende kan komme i praktik i særligt studievenlige rammer, kan løfte kvalitet...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
12. december 2024
Nyt samarbejde styrker plejen af borgere med stomi: "Nu kan vi reagere hurtigt og få styr på problemerne"
Et nyt samarbejde mellem 31 kommuner, Region Syddanmark og Region Midtjylland giver lokale sygeplejersker en større...
Afsender
Sygeplejersken