Nyhed
Ny reform får ros fra flere sider: Derfor kan det blive genialt
Fremtiden for sygeplejerskeuddannelsen byder på flere penge til praktikken, mindre hold og mere simulationsundervisning. Uddannelsen af sygeplejersker kan ende med at blive endnu mere attraktiv, mener Dansk Sygeplejeråd.
Publiceret:
26. marts 2025
Senest opdateret:
27. marts 2025

Foto:
Anton Kjøller Alexandersen
På en halvskrattende mobilforbindelse i transit mellem to hospitaler falder ordene “genialt” og “godt” hurtigt ud af munden på Naja Louise Caben.
Hun er klinisk underviser på Uddannelseshospital Amager og de positive vendinger kommer efter en udsigt til flere penge målrettet praktikken, som onsdag blev offentliggjort, da regeringen sammen med aftalepartierne præsenterede en større reform af professionsbacheloruddannelserne, som derfor også betyder ændringer på sygeplejerskeuddannelsen.
Hvad tænker du om reformen?
“Jeg tror, det er en rigtig god idé. Fokus skal tilbage til, hvad det er, vi er i gang med at uddanne de her mennesker til, og det er at være sygeplejersker. Vi skal ikke af-akademiseres, men vi skal have fokus på, hvad det er, de skal arbejde med bagefter. Og uddannelsen skal afspejle og give de studerende et realistisk indtryk af, hvad de skal, når de er færdige,” siger Naja Louise Caben, da Sygeplejersken fanger kort tid efter offentliggørelsen af en ny uddannelsesreform.
Udover kapitalindsprøjtningen til at løfte praktikken nævner regeringen blandt andet også de såkaldte uddannelseshospitaler som en vej til en bedre praktik.
Uddannelseshospitaler nævnes konkret i aftalen, hvor der bl.a. står, at der skal “etableres en to-årig pulje til udvikling af nye praktikformater og udbredelse af god praksis på pædagog-, socialrådgiver- og sundhedsuddannelserne. Formålet er at udbrede eksisterende, succesfulde praktikformater og udvikle nye formater med fokus på at styrke de studerendes læringsudbytte i praktikken, herunder uddannelseshospitaler. Puljen vil kunne søges af kommuner eller regioner i samarbejde med professionshøjskoler.”
Det lyder godt i ørerne på den kliniske vejleder, som gerne ser, at man opretter flere delestillinger, altså stillinger hvor en underviser fra en af professionshøjskolerne er i x antal timer i klinikken, så vedkommende både er der og på uddannelsen.
“Jeg synes, det er en enorm god idé. Vi skal have så mange flere i delestillinger, så vi får koblet teori og praksis. Derfor er det genialt, hvis man kan lave flere uddannelseshospitaler,” siger hun.
"Det er vigtigt, at vi har simulationsundervisning med de studerende. Det giver også en tryghed."
Ulla Gars Jensen, lektor på Københavns ProfessionshøjskolePotentiale til at gøre uddannelse mere attraktiv
I reformen er der flere positive tiltag for at sikre fremtidens sygeplejersker. Udover flere penge til praktikken er der også lagt op til mere undervisning på mindre hold samt bedre vejledning. I Dansk Sygeplejeråd hæfter forkvinde Dorthe Boe Danbjørg sig ved potentialet for at gøre uddannelsen endnu mere attraktiv efter den spritnye reform.
“Sygeplejerskeuddannelsen er allerede god. Med den nye reform er der potentiale til, at den kan blive bedre,” siger Dorthe Boe Danbjørg, der også hæfter sig ved at uddannelseshospitalerne nævnes:
“Det er noget af det, vi har arbejdet for, da vi ser et stort potentiale i uddannelseshospitalerne, så jeg glæder mig over, at regeringen har lyttet til vores opråb om, at der var for lidt fokus på investeringer i praktikken i reformudspillet,” siger hun.
Læs også: På egne ben i praktikken
Ja tak til simulationsundervisning, nej tak til afkortning
I reformen lægger man også op til et øget fokus på indsatser for studerende med forskellige studieforudsætninger, samtidig med at der i løbet af de kommende tre år vil komme en markant investering i simulationsundervisning.
Det er afgørende i forhold til at styrke koblingen mellem teori og praksis, for simulationsundervisningen giver en tryghed for de studerende, lyder det fra en lektor på Københavns Professionshøjskole.
”Jeg synes, det er vigtigt, vi kobler teori og praksis sammen, og det er vigtigt, at vi har simulationsundervisning med de studerende. Det giver en tryghed. Vi kan ikke præsentere dem for de teknologier, de møder ude i praksis, men vi kan give dem nogle redskaber til, hvordan vi lærer at tilgå teknologien, så det vil være nemmere for dem at møde ny teknologi, når de kommer ud,” sagde Ulla Gars Jensen, sygeplejerske, cand.scient.soc. og lektor på Københavns Professionshøjskole, i et interview med Sygeplejersken før reformen blev præsenteret.

Lektor Ulla Gars Jensen er tilfreds med et fokus på simulationsundervisning, men ærgrer sig over afkortningen af uddannelsen.
Foto:
Anton Kjøller Alexandersen
Lektoren hæfter sig dog også ved, at man har valgt at afkorte sygeplejerskeuddannelsen, så det fremover vil tage tre år og tre måneder at blive sygeplejerske i stedet for tre år og et halvt år.
“Jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt, at man vælger at afkorte uddannelsen. Jeg synes i forvejen, de studerende har meget de skal nå igennem uddannelsen, så derfor kan det være problematisk,” lyder det fra Ulla Gars Jensen.
Læs også: Ny reform kan gøre uddannelsen endnu mere attraktiv
Fuld indfasning fra 2027
I reformen er der – trods afkortningen – lagt op til en styrkelse af specialuddannelserne, hvilket er “positivt” ifølge Dansk Sygeplejeråds forkvinde Dorthe Boe Danbjørg. Desuden hæfter man sig i DSR og SLS også ved, at uddannelsen fremover afsluttes med en bacheloreksamen, og ikke en såkaldt professionsprøve, som regeringen ønskede.
Tilbage på telefonforbindelsen fra Uddannelseshospital Amager har Naja Louise Caben dog en opfordring. Ifølge hende skal der bruges flere ressourcer på at skabe gode læringsmiljøer, mens alle i afdelingerne også skal ville de studerende.
“Hvis det skal blive en succes, skal vi virkelig sørge for at komme med noget gennemarbejdet. Og så skal det defineres tydeligere, hvad et uddannelseshospital er. Det eneste, der adskiller sig nu, er, at man har haft delestillinger, så der skal bruges mere energi på at definere det,” mener hun.
Læs mere om hele reformen af professionsbacheloruddannelserne her.
Læs mere om uddannelsesreformen
26. marts 2025
Ny reform får ros fra flere sider: Derfor kan det blive genialt
Fremtiden for sygeplejerskeuddannelsen byder på flere penge til praktikken, mindre hold og mere simulationsundervis...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
13. december 2024
Bedre praktik kræver flere penge
Flere uddannelseshospitaler, hvor studerende kan komme i praktik i særligt studievenlige rammer, kan løfte kvalitet...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
09. december 2024
På egne ben i praktikken
På Uddannelseshospital Amager har sygeplejerskestuderende i praktik deres egne stuer og egne patienter. Projektet e...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
22. oktober 2024
Uddannelsesminister Christina Egelund: "Vi har ikke kunnet finde penge til det inden for rammerne"
Dansk Sygeplejeråd ønsker at få indført refusionstaxameter på sygeplejerskeuddannelsen, men det er ikke en økonomis...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
Læs seneste nyt fra Sygeplejersken
Læs mere28. marts 2025
Hospitalsdirektør efterlyser respekt for sygeplejersker, fordi de har alt det, der skal til
Afgående hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth har i sin karriere oplevet sin sygeplejefaglighed som en stor styrke. M...
Afsender
Sygeplejersken
26. marts 2025
”Hvorfor skal sygeplejersker ikke have samme karrieremuligheder?”
Fremover vil kun læger kunne blive ansat som klinisk adjunkt, klinisk lektor eller klinisk professor. Det præcisere...
Afsender
Sygeplejersken
26. marts 2025
Ny reform får ros fra flere sider: Derfor kan det blive genialt
Fremtiden for sygeplejerskeuddannelsen byder på flere penge til praktikken, mindre hold og mere simulationsundervis...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
24. marts 2025
Filippinerne kæmper for at beholde deres sygeplejersker
Den danske regering vil hente sundhedspersonale Filippinerne, som er blevet en global eksportør af arbejdskraft. Fi...
Afsender
Sygeplejersken